Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πάνω από 20 δισ. τα δάνεια σε moratorium στις ελληνικές τράπεζες - Τα stress tests αναβάλλονται για το 2022 - Ποιοι κίνδυνοι απειλούν το σύστημα

Πάνω από 20 δισ. τα δάνεια σε moratorium στις ελληνικές τράπεζες - Τα stress tests αναβάλλονται για το 2022 - Ποιοι κίνδυνοι απειλούν το σύστημα
Αξίζει να σημειωθεί πως πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που ζητούν τα stress tests των τραπεζών να αναβληθούν για το 2022....
Οι αποπληρωμές δανείων που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ έχουν μέχρι στιγμής παγώσει στις τράπεζες, καθώς τα μορατόρια βρίσκονται σε διαρκή επέκταση.
Μάλιστα κάποιοι έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν πως σταδιακά και καθώς το βάθος της ύφεσης άρχισε να φαίνεται η εκτίμηση είναι πως  η επέκταση των μορατορίων θα αφορά  όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί όχι μόνον τον τουρισμό και  θα ισχύσουν  για ολόκληρο το 2021.
Επομένως και το τρέχον μέγεθος των 20 δισ. ευρώ θεωρείται ήδη πεπερασμένο και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερο μέγεθος.
Αξίζει να σημειωθεί πως πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη που ζητούν - και θεωρείται πια ισχυρή πιθανότητα - τα stress tests που ήταν προγραμματισμένα για το 2020 και θεωρητικά θα διεξάγοντο το 2021, να αναβληθούν για το 2022.
Η κατάσταση με τις τράπεζες είναι άλλωστε διεθνώς δραματική.
Αυτό άλλωστε κατέγραφε και το χθεσινό πρωτοσέλιδο των FT:
Τρεις από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες πήραν συνδυαστικά προβλέψεις ύψους 28 δισ. δολάρια  για τις τρέχουσες και μελλοντικές ζημιές από δάνεια 
Η Welse Fargo  παρουσίασε ζημιές στο τρίμηνο ενώ ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν τα κέρδη της JP Morgan Chase και της Citygroup καθώς οι τράπεζες μετρούν το κόστος από την κρίση του κορωνοϊού.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας η  ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στις 7 Ιουλίου πως τα μορατόρια θα επεκταθούν μέχρι τις 31.12.20 ήταν ο βασικός λόγος που πίεσε  πολύ τις τιμές των μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλα.
Τα μορατόρια  ασφαλώς δεν επεκτείνονται μόνον στην Ελλάδα αλλά παντού στην Ευρώπη
στο πλαίσιο των μέτρων χαλάρωσης που πρόκρινε η ΕΚΤ.
Καθώς το φάσμα της ύφεσης προβάλει απειλητικά τουλάχιστον στο 8% το 2020 για τη χώρα μας θεωρείται περίπου δεδομένη η αδυναμία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών που επλήγησαν από την πανδημία για το επέκταση των μορατορίων.
Και μπορεί στην Ευρώπη κάτι τέτοιο να φαντάζει περίπου φυσιολογικό μιας και οι δείκτες NPEs δεν ξεπερνούν το 5% όμως στην Ελλάδα με τον αντίστοιχο δείκτη στο 37% μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι χωρίς παρανέργειες για τα δάνεια.
Βασικός φόβος είναι η επαναφορά μιας προβληματικής κουλτούρας πληρωμών που μπορεί να μετατρέψει μαζί με την ύφεση δάνεια που μέχρι στιγμής ήταν εξυπηρετούμενα σε δάνεια προβληματικά.
Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει κίνδυνο για τα κεφάλαια των τραπεζών και για την ποιότητα των ενεργητικών τους.
Οι πάντες τώρα ευελπιστούν σε μια σημαντική ανάκαμψη το 2021 που θα επιτρέψει μέχρι και τη διακοπή των μορατορίων εφόσον η κατάσταση το επιτρέψει.
Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προβλέπεται από τις σχετικές συμβάσεις που υπογράφουν οι δανειολήπτες με τις τράπεζες ώστε δάνεια παγωμένα να ξεκινάει εκ νέου η αποπληρωμή τους με ρήτρες ανάκαμψης.
Πάντως ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια κακή κουλτούρα πληρωμών είναι πολύ σημαντικός γεγονός που οδηγεί σε αυστηροποίηση του πτωχευτικού πλαισίου για τη δεύτερη ευκαιρία αλλά και αυστηροποίηση όλων των ανακουφιστικών προγραμμάτων όπως του προγράμματος γέφυρα και άλλων ώστε να μην επωφεληθούν από αυτά στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης