Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Νικητής των εκλογών ο Zaev - Κυβέρνηση με αλβανικά κόμματα

Βόρεια Μακεδονία: Νικητής των εκλογών ο Zaev - Κυβέρνηση με αλβανικά κόμματα
Οι Σοσιαλιστές του Zaev έλαβαν το 36,13% των ψήφων έναντι 34,65% του εθνικιστικού VMRO-DPMNE
Νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία αναδείχθηκε ο Zoran Zaev καθώς το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) έλαβε το 36,13% των ψήφων έναντι 34,65% του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE του Hr.Mickoski.
Αν και τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από την ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων, θεωρείται βέβαιο πως έχει κλειδώσει η νίκη του Zaev.
Μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, προηγείται το συγκυβερνών DUI του Ali Ahmeti το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57% και ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ziadin Sela με ποσοστό 8,79%.
Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή διευκρίνισε ότι η κατανομή των 120 εδρών της νέας Βουλής της χώρας θα γίνει γνωστή αργότερα σήμερα Πέμπτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.
Στη νέα Βουλή εισέρχονται επίσης το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα το καθένα.
Όπως εκτιμούν αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του DUI του Ali Ahmeti και του DPA του Menduh Thaci.
Στην περίπτωση αυτή τα τρία κόμματα, τα οποία συμμετέχουν εξάλλου στην απερχόμενη κυβέρνηση, εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.
Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 51%.
Ο Zaev, σε δηλώσεις του τις πρώτες πρωινές ώρες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικράτηση του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές.
«Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο δρόμος προς τα εμπρός επιβεβαιώνεται, είπαμε ένα σαφές ‘όχι’ στις δυνάμεις που εκπροσωπούν την οπισθοδρόμηση» υποστήριξε ο Zaev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης