Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με πτώση άνω του 1% έκλεισε το πετρέλαιο – Στα 40,8 δολ. το WTI, στα 43,3 δολ. το Brent

Με πτώση άνω του 1% έκλεισε το πετρέλαιο – Στα 40,8 δολ. το WTI, στα 43,3 δολ. το Brent
Με πτώση έκλεισε το πετρέλαιο
Με πτώση της τάξεως του 1,1% έκλεισαν οι τιμές για το σχιστολιθικό πετρέλαιο και το Brent, καθώς η αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορωνοϊός «θολώνει» τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης «μαύρου χρυσού» προσεχώς.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2020 για το Brent έκλεισε στα 43,3 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Αυγούστου 2020 έκλεισε στα 40,8 δολ. ανά βαρέλι.
«Με το ήπιο lockdown στην Καλιφόρνια να διαμορφώνει την εικόνα, ο Ιούλιος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δύσκολος μήνας για το πετρέλαιο, απ΄ ό,τι αναμενόταν, με εκόμα περισσότερα προβλήματα για τη ζήτηση τα οποία θα συνδέονται με την αβεβαιότητα για τον κορωνοϊό», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Σημειώνεται ότι οι χώρες του OPEC+ έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, περιορίζοντας εν συνεχεία τις περικοπές στα 7,7 εκατ. βαρέλια μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μία αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο και έπειτα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αγορά ενέργειας, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή γύρω από την παγκόσμια ζήτηση.
Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται και γύρω από τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τα αποθέματα αμερικανικού πετρελαίου αναμένεται να μειωθούν κατά 2,3 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τα αποθέματα βενζίνης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 χιλ. βαρέλια.

Fitch: Ανακάμπτει η αγορά πετρελαίου – Στα 35 δολ. η μέση τιμή του Brent το 2020, στα 45 δολ. το 2021

Ανάκαμψη στην αγορά πετρελαίου «βλέπει» ο αμερικανικός οίκος Fitch Ratings, αναμένοντας αύξηση των τιμών τόσο το 2021 όσο και το 2022.
Ειδικότερα, η Fitch υπολογίζει στα 35 δολάρια ανά βαρέλι τη μέση τιμή του Brent για το 2020, ενώ για το επόμενο έτος και το 2022 η μέση τιμή θα φθάσει τα 45 δολ. και 53 δολ. αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος έχει προχωρήσει σε 54 αρνητικές δράσεις αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου από την αρχή της πανδημίας --34 υποβαθμίσεις αξιολόγησης και 20 υποβαθμίσεις outlook σε αρνητικό.
«Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο και αυτό αναμένεται να υποστηρίξει μια σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς και να βοηθήσει στη μείωση της αστάθειας των τιμών.
Αναμένουμε από τον ΟΠΕΚ+ να συνεχίσει να προσαρμόζει περιοδικά τη διετή συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο του 2020 για να αποφευχθούν μεγάλα πλεονάσματα ή ελλείμματα παραγωγής.
Αυτό υποστηρίζει τις προσδοκίες μας για σταδιακή ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου μεσοπρόθεσμα.
Η δεύτερη φάση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, η οποία συμφωνήθηκε χθες μετά από καθυστέρηση ενός μηνός, θα μειώσει τις περικοπές της παραγωγής από 9,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (MMbpd) στα 7,7MMbpd μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Με βάση την αρχική συμφωνία, οι περικοπές αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω στα 5,8 MMbpd μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Απριλίου 2022.
Η αγορά μεταβαίνει από μια σημαντική υπερπροσφορά το α’ εξάμηνο 2020 σε έλλειμμα το β’ εξάμηνο 2020, λόγω της βελτίωσης της ζήτησης, καθώς πολλές χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα lockdown.
Η διαρκής ανάκαμψη των τιμών εξαρτάται από την ανάκαμψη της ζήτησης σε επίπεδα προ-κορωνοϊού, την ομαλοποίηση των αποθεμάτων και την επανέναρξη της οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει μεταξύ άλλων η Fitch.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης