Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ανησυχητική η έξαρση του κορωνοϊού στα Βαλκάνια - Πιθανό νέο lockdown, απειλείται η ανάκαμψη

Oxford Economics: Ανησυχητική η έξαρση του κορωνοϊού στα Βαλκάνια - Πιθανό νέο lockdown, απειλείται η ανάκαμψη
Κίνδυνος νέας έξαρσης στην Ευρώπη, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στα Βαλκάνια
Ανησυχητική χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Oxford Economics την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τον τουρισμό να δέχεται ένα νέο ισχυρό πλήγμα.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων σε Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία τις τελευταίες εβδομάδες.
Μικρότερη αλλά σημαντική είναι η αύξηση του κρουσμάτων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.

Όπως τονίζεται, η άρση των lockdowns σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και ανησυχίες για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.
Ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ καταφέρνουν να διατηρήσουν το νέο ποσοστό μόλυνσης χαμηλό, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί ανησυχητικές αυξήσεις στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης, σε επίπεδα βέβαια πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν στην Ιταλία τον Μάρτιο.
Αυτό το κύμα κρουμάτων στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία προκαλεί ανησυχία για δύο λόγους.
Πρώτον, θα μπορούσε να προκαλέσει νέα μέτρα περιορισμού και να αποτρέψει τους τουρίστες να επισκεφτούν τους παραπάνω δημοφιλείς προορισμούς.
Η ζωτική σημασία του τουρισμού θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει αυτές τις χώρες να επιβάλουν ανεπαρκή μέτρα, με αποτέλεσμα ένα νέο Lockdown στη συνέχεια.
Δεύτερος και πιο σημαντικός είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένης της μεγάλης εισροής τουριστών καθώς και του αριθμού των εποχιακών εργαζομένων στη γεωργία και τις κατασκευές που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Αυτό θα μπορούσε να επιβάλει την επανέναρξη των μέτρων περιορισμού, συμπεριλαμβανομένων των κλεισίματος των συνόρων, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν τη δραστηριότητα και να απειλήσουν τη νέα οικονομική ανάκαμψη.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης