Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νορβηγός δισεκατομμυριούχος κάνει στροφή στις ΑΠΕ και αλλάζει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο

Νορβηγός δισεκατομμυριούχος κάνει στροφή στις ΑΠΕ και αλλάζει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο
Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη κάνει ο δισεκατομμυριούχος Kjell Inge Rokke
Μεταμορφώνει τη δομή της αυτοκρατορία του ο δισεκατομμυριούχος Kjell Inge Rokke, με σκοπό να αναζωογονήσει τις επιχειρήσεις του, κάνοντας στροφή από το πετρέλαιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ειδικότερα, η εταιρεία επενδύσεων Rokke Aker ASA, συγχνωνεύει την πετρελαιοβιομηχανία της Aker Solutions ASA, την εταιρεία ανέργερσης πλατφορμών Kvaerner ASA, αλλά την εταιρεία άντλησης Aker Solutions, με σκοπό να ιδρύσει δύο εταιρείες κολοσσούς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Να σημειωθεί πως οι εταιρείες του Νορβηγού δισεκατομμυριούχου σημείωσαν τεράστια άνοδο στο χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση των νέων την Παρασκευή 17 Ιουλίου.
Η μετοχή της Aker Solutions αυξήθηκε έως και 37%, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ η μετοχή της Kvaerner έως και 19%.
Aker Solutions and Kvaerner jump on merger news after dismal year
Ο μετασχηματισμός του ομίλου Aker συνάδει με το γενικότερο κλίμα, καθώς η πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση λόγω της πανδημίας και των μακροπρόθεσμων προοπτικών μείωσης της ζήτησης ορυκτών καυσίμων, καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή.
«Σε μια εποχή που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αναπτυχθεί από εξειδικευμένες τεχνολογίες σε παγκόσμιες βιομηχανίες, οι φιλοδοξίες της Aker υπερβαίνουν τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα της Aker Solutions» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Aker Oyvind Eriksen.
Η Aker προτίθεται επίσης να εξαγοράσει την εταιρεία αιολικής ενέργειας NBT AS αντί ποσού που φτάνει τα 3,1 δισ. κορώνες (333 εκατομμύρια δολάρια), προκειμένου να ενισχύσει τον νέο όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που ονομάζεται Aker Horizons.
Ο όμιλος Horizons θα διευθύνεται από τον Kristian Rokke, γιο του Kjell Inge.
Τα δύο spin-offs που θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του, το Aker Offshore Wind και το Aker Carbon Capture, θα εισαχθούν και τα δύο στην αγορά Merkur στο Όσλο.
Η χρηματοδότησή τους θα είναι εγγυημένη μέσω δύο ιδιωτικών τοποθετήσεων, δήλωσε ο Aker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης