Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: H πανδημική κρίση θα επιφέρει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία, η ανάκαμψη θα είναι σχήματος U

tags :
BNP Paribas: H πανδημική κρίση θα επιφέρει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία, η ανάκαμψη θα είναι σχήματος U
O διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Frédéric Jambon δεν συμμερίζεται την άποψη περί ταχείας ανάκαμψης
Στην εκτίμηση πως η πανδημική κρίση του κορωνοϊού θα επιφέρει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία προέβη η BNP Paribas Asset Management, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας Frédéric Jambon δεν συμμερίζεται την άποψη περί ταχείας ανάκαμψης ύστερα από μια τόσο σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο επικεφαλής του επενδυτικού οίκου, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 553 δισ. ευρώ, είπε ότι η αποκαλούμενη ανάκαμψη σε σχήμα V είναι ουτοπική και προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση, πριν την ανάκαμψη.
«Διατηρούμε την άποψη ότι η ανάκαμψη θα έχει περισσότερο σχήμα U, παρά σχήμα V, στις περισσότερες χώρες» υποστήριξε.
Πρόσθεσε δε ότι το ράλι στις αγορές μετά το sell off του Μαρτίου, όταν επεβλήθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, δεν αντανακλά τις υποκείμενες οικονομικές συνθήκες.
«Το ράλι που έχουμε δει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών από τα χαμηλά του Μαρτίου πιθανώς δεν λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων» υποστήριξε ο Frédéric Jambon, αναφερόμενος στην πιθανότητα αύξησης των λοιμώξεων Covid-19 παγκοσμίως, προσθέτοντας:
«Οι επενδυτές -ιδιαίτερα οι μικροεπενδυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη- προχώρησαν σε τοποθετήσεις στην αγορά λόγω των χαμηλών επιτοκίων τα οποία φέρνουν αποδόσεις.
Φοβήθηκαν να μη χάσουν το ράλι.
Σε κάθε περίπτωση, παρότι η μακροπρόθεσμη προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη είναι θετική, πρέπει να είμαστε συνετοί».
Μια έρευνα του Ινστιτούτο CFA, της ένωσης επαγγελματιών διαχείρισης επενδύσεων, διαπίστωσε ότι τα μέλη του εκτιμούν μακροχρόνια στασιμότητα, ενώ θεωρούν πως οι μετοχές είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένες.
Περισσότερο από το 60% δήλωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ το 71% δήλωσε ότι η χρηματιστηριακή αγορά ήταν υπερτιμημένη.
Ο κ. Jambon είπε ότι τα χαρτοφυλάκια αξιών της BNP Paribas θα λάβουν σύσταση neutral τους επόμενους μήνες.
«Οι αναδυομένες αγορές, λόγω υψηλού χρέους, δεν είναι στις προτιμήσεις μας.
Για την υπόλοιπη αγορά είμαστε σχετικά ουδέτεροι.
Σε κάθε περίπτωση, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα που έχουμε προς το καλύτερο, διότι αυτή τη στιγμή ο ιός εξακολουθεί να εξελίσσεται», ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική και σε περιοχές της Ασίας.
Για να είναι η ανάκαμψη σχήματος V, θα πρέπει [να] έχουμε πολλή τύχη, να λαμβάνονται ορθές πολιτικές αποφάσεις και οι πολίτες ανά τον κόσμο να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόσταση» κατέληξε ο CEO της BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης