Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (PRELIUM Investment): Με το βλέμμα στα πακέτα στήριξης της ΕΕ

Φέγγος (PRELIUM Investment): Με το βλέμμα στα πακέτα στήριξης της ΕΕ
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου της PRELIUM Investment Services
Είναι  προφανές πως οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και κάθε φορά που δημιουργούνται κάποια κέρδη, φροντίζουν να τα κατοχυρώσουν, οδηγώντας τους δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα. 
Όμως και κάθε φορά που οι δείκτες πέφτουν, επανατοποθετούνται και στηρίζουν με αυτό τον τρόπο τις τιμές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια πλησιάζουν τα ιστορικά υψηλά τους, διαψεύδοντας όσους ήθελαν την κρίση του κορωνοϊού να σηματοδοτεί την απαρχή της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων.
Παγκοσμίως το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο κορωνοϊός, οπότε το πρώτο πράγμα που θα επηρεάσει θετικά, θα είναι ένα εμβόλιο ή θεραπεία με σύντομο χρόνο δοκιμής και διάθεσης στο ευρύ κοινό.
Μέχρι να έρθει αυτό οι οικονομίες βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του δείκτη διάδοσης των κρουσμάτων και των μέτρων που θα αποφασίσει κάθε κυβέρνηση να επιβάλλει με βάση αυτόν.
Στην Ελλάδα η οικονομία δουλεύει με τους γνωστούς περιορισμούς και με συνειδητοποίηση της κυβέρνησης ότι η αυστηρότητα που επιδείχτηκε στην πρώτη φάση της κρίσης και έσωσε ζωές, δεν μπορεί να επαναληφθεί.  Οι υπάρχοντες περιορισμοί δημιουργούν προβλήματα στη παραγωγική λειτουργία του τουρισμού και τα πακέτα στήριξης είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ήρεμης αντιμετώπισης που επικρατεί.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε σαφέστερες ενδείξεις για την ποιότητα αυτών των πακέτων στήριξης για την Ευρώπη, με τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται.  Σημαντικό παραμένει, η όποια στήριξη να μην είναι μόνο δανεισμός και η επιτήρηση της χώρας από τους εταίρους να μην ξεπεράσει τα ήδη αυξημένα επίπεδα επιτήρησης που έχουμε σήμερα.
Στο εσωτερικό μέτωπο έχουμε την ψήφιση του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση που σηματοδοτεί την αύξηση του ενδιαφέροντος της πολιτείας για το χώρο του χρηματιστηρίου.
Αυτό όμως πρέπει να επικοινωνηθεί θετικά στους επενδυτές (διεθνείς και εγχώριους) για να φέρει αποτελέσματα. 
Είναι προφανές ότι το νομοθετικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς περιμένουμε παρεμβάσεις σε στα κίνητρα για επενδύσεις, που μπορεί να είναι φορολογικά ή άλλα.
Συζητήσεις υπάρχουν και για ήπιες πολιτικές εξελίξεις με τη μορφή ενός μικρού ανασχηματισμού που θα δώσει έμφαση στις επενδύσεις.
Τέλος η ένταση με την Τουρκία είναι στην καθημερινή ειδησεογραφία και αυξάνει τους προβληματισμούς των επενδυτών.
Σε επίπεδο μετοχών, οι τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος, παρά τη διαχείριση των πακέτων στήριξης που τους έχει ανατεθεί και που ενισχύει τα κέρδη τους.Από την άλλη βλέπουμε τους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών να συντηρούν τα επίπεδα των δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε επίπεδα που κάνουν τις προβλέψεις δύσκολες.  Αντιστάσεις υπάρχουν στις 650, 666 και το επίπεδο των 680 με 690 μονάδων.
Στηρίξεις στις 636, 620, 612 μονάδες και το επίπεδο των 600 μονάδων.
Τα ομολογιακά δάνεια και τα μερίσματα συνεχίζουν να αφαιρούν κεφάλαια από τις μετοχές, αλλά δίνουν και το σήμα μιας αγοράς που θα μπορούσε να γίνει ελκυστική.
Το trading συνεχίζει να ευνοείται, αν και οι τζίροι είναι μικροί και οι εγκλωβισμοί πολύ συχνοί για όσους δεν έχουν τα νεύρα να κλείσουν τις θέσεις έγκαιρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης