Οικονομία

Εκβιαστές, Veto, αστυνομία της Ευρώπης, διαφωνίες, σύγκρουση... η εικόνα των 27 κρατών στην Σύνοδο Κορυφής – Πιο δυσμενείς οι όροι

Εκβιαστές, Veto, αστυνομία της Ευρώπης, διαφωνίες, σύγκρουση... η εικόνα των 27 κρατών στην Σύνοδο Κορυφής – Πιο δυσμενείς οι όροι
Εάν βαθμολογηθούν οι χώρες του Βορρά που διαφωνούν με τις υπόλοιπες χώρες το συμπέρασμα είναι ότι ο Βορράς νίκησε ξεκάθαρα ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει ή όχι συμβιβασμός
Αν και οι ευρωπαίοι συνηθίζουν να αλληλοκατηγορούνται και στο τέλος να συμφωνούν, ωστόσο στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε στις 17 και συνεχίζεται έως και σήμερα 20 Ιουλίου 2020 ειπώθηκαν πολλές βαριές κουβέντες αποδεικνύοντας γιατί η Ευρώπη… στην πράξη δεν μπορεί να είναι Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εάν και στις 20 Ιουλίου δεν υπάρξει συμβιβασμός, τότε το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης θα μεταφερθεί για νέα Σύνοδο ίσως τέλη Αυγούστου του 2020.
Πάντως ο συμβιβασμός ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί, υπάρχει κάποια διάθεση ειδικά από την Ολλανδία και Αυστρία.
Όμως εάν γίνει αντιληπτό τι συνέβη αυτές τις 4 ημέρες στην Σύνοδο Κορυφής καθίσταται αντιληπτό ότι οι διαφορές είναι μεγάλες μεταξύ των χωρών για το πώς αντιλαμβάνονται την Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι το λάθος το ξεκίνησαν η Γερμανία και Γαλλία όπου αποφάσισαν ερήμην όλων το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. με επιδοτήσεις 500 δισεκ. και δάνεια 250 δισεκ. μια πρόταση επιεικώς απαράδεκτη.
Εάν βαθμολογηθούν οι χώρες του Βορρά που διαφωνούν με τις υπόλοιπες χώρες το συμπέρασμα είναι ότι ο Βορράς νίκησε ξεκάθαρα ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει ή όχι συμβιβασμός
Είναι ανεπίτρεπτο να χαριστούν χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις, ορθώς το υποστηρίζουν Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία.
Εάν υπάρξει συμβιβασμός θα είναι επειδή η Ευρώπη θα αποδεχθεί τις θέσεις των 4 βασικών χωρών που διαφωνούν αν και προστέθηκαν και η Φινλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Η Ιταλία κατηγόρησε την Ολλανδία ότι είναι εκβιαστές.
Η Βουλγαρία κατηγόρησε την Ολλανδία ότι είναι οι αστυνόμοι της Ευρώπης
Η Ολλανδία απείλησε ότι θα βάλει veto εάν δεν περάσει η θέση ότι οι εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις
Η Ουγγαρία απείλησε με veto εάν περάσει η θέση της Ολλανδίας και άλλων χωρών περί δημοκρατικής νομιμότητας
Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την στάση της Αυστρίας και Ολλανδίας
Η Σουηδία θεωρεί αδιανόητο να δοθούν επιδοτήσεις και προτείνει από τα 750 δισεκ. μόνο τα 155 δισεκ. να είναι επιχορηγήσεις τα υπόλοιπα 595 δισεκ. να είναι δάνεια.
Η Πορτογαλία και η Ελλάδα τόνισαν ότι οι διαφορές είναι χαοτικές και ότι δεν πρέπει από την Σύνοδο Κορυφής η Ευρώπη να βγει διαιρεμένη
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ζήτημα των επιδοτήσεων και οι μεταρρυθμίσεις είναι τα δύο κεντρικά ζητήματα της Συνόδου Κορυφής.
Οι επιχορηγήσεις θα είναι λιγότερες από τα δάνεια και θα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις.
Είτε τώρα είτε σε άλλη Σύνοδο Κορυφής τελικώς αυτό θα ισχύσει οπότε οι όροι για τα 750 δισεκ. είναι χειρότεροι από ότι είχαν εκτιμηθεί.
-Θα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δηλαδή κάποιας μορφής Μνημόνιο
-Τα δάνεια θα είναι περισσότερα από τις επιχορηγήσεις δηλαδή το χρέος θα αυξηθεί περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί
-Θα υπάρχει ρήτρα veto για τις εκταμιεύσεις σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι συνεπείς στις μεταρρυθμίσεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης