Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πράσινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αβεβαιότητα της Συνόδου Κορυφής – Στο +1% ο DAX

«Στο πράσινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αβεβαιότητα της Συνόδου Κορυφής – Στο +1% ο DAX
«Στο πράσινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 20/7 οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κόντρα στην αβεβαιότητα του απορρέει από την τέταρτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι ηγέτες της ΕΕ καταγράφουν πρόοδο εν μέσω των μαραθώνιων διαβουλεύσεων επί του σχεδίου για την ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία της COVID-19.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με άνοδο 1%μ ξεπερνώντας τις μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0μ5%, πάνω από τις 5.000 μονάδες.
Ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισαν με άνοδο +1% και 0,5% αντίστοιχα.
Σε αντίθετο κλίμα, ο βρετανικός δείκτης – βαρόμετρο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,5% στις 6.261,52 μονάδες.

Image

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής

Σε μία ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμβιβασμού επιδίδονται σήμερα 20 Ιουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εν μέσω των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.
Εν όψει του νέου γύρου σκληρών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Merkel, o Macron και η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, βλέπουν πιθανό έναν συμβιβασμό, ωστόσο τα εμπόδια είναι σημαντικά.
Εάν δεν επιτευχθεί σήμερα 20 Ιουλίου η τελική συμφωνία, τότε οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στο τέλος Ιουλίου 2020.
Είναι πρώτη φορά που Σύνοδος Κορυφής κρατάει τέσσερις ημέρες και θα ξεκινήσει εκ νέου στις 19:00 ώρα Ελλάδος σήμερα 20 Ιουλίου 2020, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, μέχρι την ώρα εκείνη θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της ΕΕ νέα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισ. ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις δηλαδή 52% του συνόλου των 750 δισ και τα υπόλοιπα 360 δισ. δάνεια ή 48%.
Λίγο αργότερα, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Politico, έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Charles Michel ετοιμάζεται να παρουσιάσει δύο προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ειδικότερα, το πρώτο σενάριο αφορά ένα Ταμείο Ανάκαμψης με επιχορηγήσεις 400 δισεκ. ευρώ και το δεύτερο σενάριο αφορά 390 δισεκ. ευρώ.
Υπό το σενάριο του Ταμείο Ανάκαμψης των 390 δισεκ. ευρώ, θα δοθούν επιχορηγήσεις 312,5 δισεκ. ευρώ, ενώ το ReactEU θα μειωθεί κατά 2,5 δισεκ. ευρώ σε 47,5 δισεκ. ευρώ.
Η προγραμματισμένη χρηματοδότηση 7,7 δισεκ. ευρώ του προγράμματος υγείας θα μειωθεί πλήρως, ενώ η χρηματοδότηση για το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon θα μειωθεί σε 5 δισεκ. ευρώ (περικοπή 8,5 δισεκ. ευρώ σ σύγκριση την αρχική πρόταση).
Τα χρήματα για το Just Transition Fund θα μειωθούν κατά 20 δισεκ. ευρώ, υπογραμμίζεται.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι:

-Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και εργασιακά
-Ρήτρα Veto στις χώρες που δεν είναι συνεπείς με τις μεταρρυθμίσεις
-Χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων
-Μηχανισμός κατανομών των κεφαλαίων στις χώρες
-Εταιρική διακυβέρνηση και δημοκρατικοί κανόνες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης