Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με κέρδη ως 8,17% πέντε από τα Α/Κ της MetLife ΑΕΔΑΚ στην περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού

Με κέρδη ως 8,17% πέντε από τα Α/Κ της MetLife ΑΕΔΑΚ στην περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού
Πέντε από τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται η MetLife κατάφεραν να ξεχωρίσουν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, επιβεβαιώνοντας τη διαχειριστική ικανότητα της εταιρίας, ακόμη και σε περιόδους κρίσης
Παρά το δυσμενές περιβάλλον στις διεθνείς αγορές, πέντε από τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται η MetLife κατάφεραν να ξεχωρίσουν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, επιβεβαιώνοντας τη διαχειριστική ικανότητα της εταιρίας, ακόμη και σε περιόδους κρίσης.   
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών της 30ης Ιουνίου 2020, διακρίθηκαν στις κατηγορίες τους τα εξής υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια της MetLife Α.Ε.Δ.Α.Κ.:

MetLife Ομολογιακό US Δολαριακό:
Oι επενδύσεις σε αμερικανικό δολάριο αποτέλεσαν καταφύγιο για τους επενδυτές, εμφανίζοντας θετικές αποδόσεις. Το Α/Κ της MetLife Α.Ε.Δ.Α.Κ., με απόδοση  8,17% από 1/1 έως 30/6 (απόδοση 28/6/19 - 30/6/20: 8,17%, απόδοση 3ετίας: 10,26%) βρίσκεται στην 1η θέση της κατηγορίας «Ομολογιακά Α/Κ – Κρατικά Ανεπτυγμένων Αγορών».
Βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την πορεία, ήταν η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς και η τοποθέτηση του χαρτοφυλακίου αποκλειστικά σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, τα οποία ενσωματώνουν την ανώτερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) και μονοπώλησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η απουσία  εταιρικών ομολόγων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο Αμερικής, των οποίων οι τιμές υποχώρησαν λόγω της ανησυχίας για τις προοπτικές της κερδοφορίας και την μόχλευση των ισολογισμών των επιχειρήσεων, συνέβαλε στην συγκριτική υπεραπόδοση έναντι άλλων Α/Κ στην κατηγορία.

MetLife Μετοχικό Αναδυόμενων Αγορών – BRIC:
Παρά την αρνητική απόδοση -5,94% από 1/1 έως 30/6, (απόδοση 28/6/19 - 30/6/20: -1,36%, απόδοση 3ετίας: 9,99%) το A/K της MetLife βρίσκεται στην 1η θέση της κατηγορίας «Μετοχικά Α/Κ – Αναπτυσσόμενων Αγορών», με τον διάμεσο της κατηγορίας να καταγράφει απώλειες -23,82%.
Το Α/Κ ωφελήθηκε συγκριτικά από την υψηλή συγκέντρωση του χαρτοφυλακίου σε μετοχές κινεζικών εταιριών, εισηγμένων στο Hong Kong και στις αγορές των ΗΠΑ, που υπεραπέδωσαν καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας είχαν αρχίσει να υποχωρούν στην Κίνα, όταν ταυτόχρονα ενισχύονταν στο υπόλοιπο κόσμο.
Θετικά λειτούργησε, επίσης, η έγκαιρη απόκτηση υψηλής ρευστότητας στην αρχή της κρίσης, με αποτέλεσμα το Α/Κ να τοποθετηθεί σε καλύτερα επίπεδα τιμών.
MetLife Ελληνικό Μετοχικό Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης:
Το Α/Κ της MetLife Α.Ε.Δ.Α.Κ. παρά τις σημαντικές  απώλειες της τάξης του -23,24% από 1/1 έως 30/6, (απόδοση 28/6/19 - 30/6/20: -23,07%, απόδοση 3ετίας: -12,49%)  κατατάσσεται 5ο στην κατηγορία «Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας».
Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό ήταν η στρατηγική της μη επένδυσης στις 4 συστημικές τράπεζες, οι οποίες σημείωσαν σημαντικές απώλειες, καθώς και η διακράτηση μετοχών εταιριών που υπεραπέδωσαν, είτε σε απόλυτο βαθμό είτε συγκριτικά, λόγω αντικειμένου που δεν επηρεάστηκε από την πανδημία.
Θετικές αποδόσεις στο διάστημα 1/1 έως 30/6 2020 κατέγραψαν, επίσης, τα δύο Ομολογιακά Α/Κ σε ευρώ, της MetLife Α.Ε.Δ.Α.Κ.
Ειδικότερα:

MetLife Ελληνικών Ομολόγων:
Η υποστηρικτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτούργησε ευνοϊκά για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.
\Το Α/Κ της MetLife Α.Ε.Δ.Α.Κ. είχε στο διάστημα αναφοράς θετική απόδοση της τάξης του 4,69% (απόδοση 28/6/19 - 30/6/20: 12,23%, απόδοση 3ετίας: 59,61%)
Ωφελήθηκε από παράγοντες όπως η τοποθέτηση του χαρτοφυλακίου αποκλειστικά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η έγκαιρη δημιουργία υψηλής ρευστότητας στην αρχή της κρίσης, με αποτέλεσμα το Α/Κ να τοποθετηθεί σε καλύτερα επίπεδα τιμών, καθώς και η μηδενική έκθεση σε εισηγμένα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, όπου σημειώθηκε μεγαλύτερη διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων (credit spreads), σε σύγκριση με τα κρατικά ομόλογα.

MetLife Ευρωπαϊκών Κρατικών Ομολόγων:

Το Α/Κ της MetLife Α.Ε.Δ.Α.Κ. παρουσίασε θετική απόδοση της τάξης του 0,71% (απόδοση 28/6/19 - 30/6/20: 0,80%, απόδοση 3ετίας: 3,47%).
Ωφελήθηκε από παράγοντες όπως η τοποθέτηση του χαρτοφυλακίου σε επενδυτικά διαβαθμισμένα ομόλογα, σε ποσοστό άνω του 90%, καθώς και από τη μείωση των πιστωτικών περιθωρίων της ευρω-περιφέρειας, σε σχέση με αυτά των ομολόγων του Γερμανικού Δημοσίου.
«Διανύουμε μια πρωτόγνωρη κρίση, η οποία είναι αναμενόμενο να προκαλεί αναταραχή στις αγορές.
Στη MetLife Α.Ε.Δ.Α.Κ. έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής, μέσα από υπεύθυνες και αποτελεσματικές στρατηγικές επιλογές, να συγκρατήσουμε τις απώλειες σε σημαντικές κατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Παρά τη θετική επίδραση που έχει η σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή.
Πιθανές εξελίξεις, όπως μια νέα έξαρση της πανδημίας ή η ανάπτυξη ενός εμβολίου, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να επηρεάσουν την αγορά.
Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στην εμπιστοσύνη των επενδυτών μας και να διαχειριζόμαστε τα κεφάλαιά τους με σύνεση, με υπευθυνότητα, με την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία ενός παγκόσμιου οργανισμού» δήλωσε σχετικά η κ. Λένια Παπαγγελοπούλου, Γενικός Διευθυντής της MetLife Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Antonisvasilopoulos1@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης