Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πίσω από την δήθεν ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης κρύβεται Μνημόνιο, με «Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», μεταρρυθμίσεις, Veto

Πίσω από την δήθεν ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης κρύβεται Μνημόνιο, με «Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», μεταρρυθμίσεις, Veto
Γιατί είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το νέο Μνημόνιο;
(upd4) Όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες - πλην του Rutte της Ολλανδίας - μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής που κράτησε σχεδόν 5 ημέρες για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. χρησιμοποίησαν διθυραμβικά και πομπώδη σχόλια κάνοντας λόγο για μια ιστορική συμφωνία.... 
Τα 750 δισεκ.του Ταμείου Ανάκαμψης ή 1,82 τρισεκ. ευρώ μαζί με τον προυπολογισμό 2021 με 2027 ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.... δεν είναι ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη.
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το νέο Μνημόνιο που ουσιαστικά έρχεται από την πίσω πόρτα και θα υποχρεωθούν όλες οι χώρες να ακολουθήσουν, το νέο Μνημόνιο ονομάζεται Ταμείο Ανάκαμψης. 
Πριν αναλυθεί γιατί είναι το νέο Μνημόνιο της Ευρώπης το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να αναφερθούν τα εξής
1)Ο μεγάλος νικητής της Συνόδου Κορυφής ήταν οι 4 χώρες που επέμειναν στις πολιτικές λιτότητας δηλαδή Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία ακολουθούμενες από Φινλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία αλλά για διαφορετικούς λόγους –
Η ρήτρα του veto διατηρήθηκε, μια χώρα μπορεί να βάζει veto σε μια άλλη εάν διαπιστώσει ότι δεν υλοποιούνται οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
2)Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών είναι υπέρμαχος της οικονομικής λιτότητας.
3)Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel αποχωρεί τον Οκτώβριο του 2021
4)Η αποχώρηση της Βρετανίας έχει αλλάξει τους συσχετισμούς βαρών και δυνάμεων πλέον οι Βόρειες χώρες πληρώνουν περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Γιατί είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το νέο Μνημόνιο;

Για να πάρει ένα κράτος – μέλος κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει κεφαλαιακή δύναμη πυρός 750 δισεκ. εκ των οποίων τα 672,5 δισεκ. θα είναι το πρόγραμμα Recovery and Resilience Facility RRF.
Από το πρόγραμμα αυτό τα 360 δισεκ. θα είναι δάνεια και 312,5 δισεκ. επιχορηγήσεις.
Το 70% των επιχορηγήσεων ή 218 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα RRF θα καταβληθούν το 2021 και 2022 και το 2023 το υπόλοιπο 30% δηλαδή 94 δισεκ. ευρώ.
Το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως αποκάλυψε ο Salvini στην Ιταλία π.χ. θα αφορά μεταρρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό.
Ξεκάθαρα τονίζεται στο σχέδιο της συμφωνίας των 66 σελίδων για το Ταμείο Ανάκαμψης ότι τα σχέδια ανάκαμψης καθορίζουν την μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα.
Χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και όλα τα κράτη που θα λάβουν οικονομική βοήθεια θα πρέπει να εγκαταλείψουν σχέδια φορολογικών ελαφρύνσεων και να παρουσιάσουν σχέδια μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα δημιουργείται και μηχανισμός παρακολούθησης καθώς κάθε χώρα θα αξιολογείται.
Τα κριτήρια συνοχής με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, καθώς και η ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας του κράτους μέλους χρειάζονται το υψηλότερο αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με μεταρρυθμίσεις για το διάστημα 2021 με 2023, θα ελέγχεται και θα παρακολουθείται η πορεία των εκταμιεύσεων.  

Τι θα ισχύει για το veto

Ένα από τα σημαντικά σημεία διαμάχης στη σύνοδο κορυφής ήταν η διακυβέρνηση του ταμείου ανάκαμψης - πώς να αποφασίσει πότε μια χώρα πληροί τα κριτήρια για τις εκταμιεύσεις, με βάση τα «σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» που πρέπει να παρουσιάσει κάθε κυβέρνηση.
Ουσιαστικά προτείνεται η δυνατότητα veto αλλά η διαδικασία δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 3 μήνες.
Με την συμβιβαστική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προτείνεται η ακόλουθη διαδικασία για το veto:
«Η Επιτροπή ζητά τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής για την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων.
Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση.
Εάν, κατ 'εξαίρεση, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων, μπορούν να ζητήσουν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραπέμψει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Επιτροπή εκδίδει απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των σχετικών ορόσημων και στόχων και για την έγκριση πληρωμών σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης.
Εάν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα ληφθεί απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την ικανοποιητική εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων και για την έγκριση πληρωμών έως ότου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσει αποφασιστικά το θέμα.
Η διαδικασία αυτή δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες αφότου η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης