Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόοδος στο εμβόλιο… τι θα σημάνουν για το ελληνικό χρηματιστήριο; - Όχι πολλά πράγματα

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόοδος στο εμβόλιο… τι θα σημάνουν για το ελληνικό χρηματιστήριο; - Όχι πολλά πράγματα
Οι θετικές προοπτικές δεν θα έχουν τόσο μεγάλη επίδραση όσο πολλοί μπορούν να εκτιμούν για το ελληνικό χρηματιστήριο
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται πέριξ των 655 μονάδων και απέχει -31% από τα υψηλά του 2020.
Την ίδια στιγμή ο Nasdaq στην Wall Street σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών λαμβάνοντας ώθηση από αναβαθμίσεις εταιριών του τεχνολογικού κλάδου και από τις προοπτικές στο εμβόλιο κατά του κορωνοιού.
Να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs αναβάθμισε την Amazon αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 3.800 δολάρια ανά μετοχή από 3.000 δολάρια ανά μετοχή
Η Credit Suisse αύξησε την τιμή στόχο στην Google σε 1.850 δολάρια ανά μετοχή από 1.600 δολάρια ανά μετοχή.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται στις 3.251 μονάδες ή μόλις 4% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά.
Στις ΗΠΑ καταγράφονται ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ ο δημοσιονομικός γκρεμός καραδοκεί καθώς λήγουν την άλλη εβδομάδα μέτρα και παρεμβάσεις στην αμερικανική οικονομία τα οποία λογικά θα ανανεωθούν.
Σε ένα περιβάλλον όπου
-Η Ελλάδα ευνοείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, παρά το κρυφό μνημόνιο θα έρθουν κεφάλαια ειδικά για την περίοδο 2021 με 2023.
-Η Ελλάδα υποστηρίζεται από την ΕΚΤ που αγοράζει ελληνικά ομόλογα και ήδη το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 1,13%.
-Η Ελλάδα είχε τον μικρότερο υγειονομικό αντίκτυπο από τον κορωνοιό αλλά η οικονομική ζημία λόγω τουρισμού θα είναι τεράστια με την ύφεση το 2020 να φθάνει στο -8% και το 2021 η ανάκαμψη να είναι ακόμη ζητούμενο.
-Η Ελλάδα άπαξ και ανακαλυφθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο θα ευνοηθεί.
Έναντι όλων αυτών των θετικών προσδοκιών το ελληνικό χρηματιστήριο θα έπρεπε να ίπταται…
Όμως όλα αυτές οι θετικές προοπτικές δεν θα έχουν τόσο μεγάλη επίδραση όσο πολλοί μπορούν να εκτιμούν για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το ερώτημα είναι γιατί;
 1)Η ελληνική οικονομία έχει δομικές αδυναμίες, όπως έχει αποδειχθεί σε περιόδους οικονομικής ανάκαμψης δεν μπορεί να παράξει αύξηση άνω του 2% στο ΑΕΠ.
Ήδη η ελληνική οικονομία παραπαίει, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτοξευθεί στα 14 δισεκ. γενικώς η χώρα παρουσιάζει μια επιδεινούμενη εικόνα.
2)Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνοδευτούν από μνημονιακούς όρους αρνητική εξέλιξη για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος και για την κυβέρνηση αλλά θετική εξέλιξη για τις αγορές που εκλαμβάνουν το μνημόνιο ως δικλείδα ασφαλείας.
Όμως είναι προφανές ότι η άποψη που είχε επικρατήσει ότι θα ανοίξουν οι κάνουλες του χρήματος και θα ρέει χρήμα στην Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθεί.
3)Η αύξηση των δανείων στα 360 δισεκ. δηλαδή 160 δισεκ. πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις σημαίνει ότι θα αυξηθεί το ήδη μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδος το οποίο βρίσκεται στα 340 με 370 δισεκ. με βάση το μοντέλο μέτρησης με ή χωρίς repos.
4)Οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην ανάκαμψη της αγοράς.
Μπορεί οι τράπεζες να έχουν κάποιες χρηματιστηριακές αναλαμπές – και θα έχουν και στο μέλλον – αλλά δεν μπορούν ακόμη να αποτελέσουν σοβαρή επενδυτική πρόταση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγίανσης.
5)Υπό κανονικές συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο έπρεπε να ήταν 800 μονάδες εάν ακολουθούσε την διεθνή τάση, ότι βρίσκεται -31% κάτω από τα υψηλά του 2020 αποδεικνύει ότι υπάρχουν εσωτερικοί λόγοι που αποσταθεροποιούν την αγορά και δεν ανακάμπτει.
Βραχυπρόθεσμα θα επιχειρήσει στο πάνω εύρος της συσσώρευσης των τελευταίων 3 μηνών τις 660 μονάδες αλλά αυτό δεν διασφαλίζει ότι μπορεί να συντηρήσει μια ισχυρή ανοδική κίνηση.
Πιθανή κίνηση έως τις 680 ή και 720 μονάδες τις επόμενες εβδομάδες δεν θα αλλάξει το ήδη απονευρωμένο χρηματιστηριακό σκηνικό.
Θα αλλάξει όμως το σκηνικό συσσώρευσης γιατί θα αυξήσει το εύρος διακύμανσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης