Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαλαρώνουν τα πρότυπα του κράτους δικαίου στον βωμό του Ταμείου Ανάκαμψης και της ομόφωνης απόφασης

Χαλαρώνουν τα πρότυπα του κράτους δικαίου στον βωμό του Ταμείου Ανάκαμψης και της ομόφωνης απόφασης
Το τελευταίο σχέδιο συμβιβασμού έχει αποδυναμώσει την προηγούμενη πρόταση του Charles Michel για τα πρότυπα του κράτους δικαίου.
Η πρόταση για σύνδεση της χρηματοδότησης της ΕΕ με τη συμμόρφωση με τα πρότυπα του κράτους δικαίου υπήρξε από καιρό μεταξύ των πιο αμφισβητούμενων ζητημάτων στις διαπραγματεύσεις, με την Ουγγαρία και την Πολωνία να αντιτίθενται.
Το τελευταίο σχέδιο συμβιβασμού έχει αποδυναμώσει την προηγούμενη πρόταση του Charles Michel για τα πρότυπα του κράτους δικαίου.
Η νέα έκδοση αναφέρεται στις "αξίες του άρθρου 2 ΣΕΕ" - το μέρος της συνθήκης που αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου - και σημειώνει ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία του σεβασμού του κράτους δικαίου."
Ωστόσο, όσον αφορά την περιγραφή του ίδιου του νέου μηχανισμού, η αναφορά του κράτους δικαίου έχει διαγραφεί.
Στις 7:30 μ.μ., η πρόταση του Michel περιελάμβανε τη διατύπωση ότι «θα εισαχθεί ένα γενικό καθεστώς υπό όρους για την αντιμετώπιση εκδηλωμένων γενικευμένων ελλείψεων στην καλή διακυβέρνηση των αρχών των κρατών μελών όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου».
Τώρα, η διατύπωση είναι ότι «θα θεσπιστεί ένα καθεστώς προϋποθέσεων για την προστασία του προϋπολογισμού και του NextGenerationEU» - με πιθανές κυρώσεις που θα εγκριθούν με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο.
Ταυτόχρονα, διαγράφηκε μια άλλη παράγραφος, η οποία κάλεσε την Επιτροπή στην ετήσια εκτίμησή της για το κράτος δικαίου, καθώς και το Ελεγκτικό Συνέδριο, να υποβάλουν έκθεση σχετικά με το πώς «πιθανές εκδηλώσεις γενικευμένων ελλείψεων στη χρηστή διακυβέρνηση των αρχών των κρατών μελών όσον αφορά ο σεβασμός του κράτους δικαίου επηρεάζει ή κινδυνεύει να επηρεάσει την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ ή τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. "
Αλλά υπάρχει επίσης μια παραχώρηση σε χώρες που πιέζουν για έναν ισχυρό μηχανισμό κράτους δικαίου:
ένας αξιωματούχος είπε ότι η διατύπωση σημαίνει ότι μια απόφαση σχετικά με τις λεπτομέρειες ενός νέου μηχανισμού μπορεί τώρα να ληφθεί στο Συμβούλιο - όπου υπάρχει ειδική πλειοψηφία για έναν ισχυρό, προοδευτικό μηχανισμό.
«Το θέμα του νέου κειμένου για το κράτος δικαίου ήταν να αποσαφηνιστεί ώστε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν να μπορούσε να διασφαλίσει ότι δεν τον κρατούν πια όμηρο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης