Ενέργεια

Ανοίγει ο ανταγωνισμός και στην υψηλή τάση – Θέμα ημερών η μετακίνηση της πρώτης βιομηχανίας από τη ΔΕΗ

tags :
Ανοίγει ο ανταγωνισμός και στην υψηλή τάση – Θέμα ημερών η μετακίνηση της πρώτης βιομηχανίας από τη ΔΕΗ
H πρώτη από τις 17 βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες με την ΔΕΗ μετακινείται σε ιδιώτη πάροχο
Στο κάδρο του ανταγωνισμού μπαίνουν και οι καταναλωτές υψηλής τάσης που μέχρι σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ και αντιστοιχούν στο 13% της συνολικής κατανάλωσης (7.000 μεγαβατώρες).
Είναι μάλιστα θέμα ημερών η μετακίνηση της πρώτης από τις συνολικά 17 βιομηχανίες (μαζί με την προβληματική Λάρκο) που είναι συνδεδεμένες με την υψηλή τάση, από τη ΔΕΗ σε καθετοποιημένη εταιρία του κλάδου.
Οι ιδιώτες πάροχοι που για πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα είχαν γυρίσει την πλάτη στην υψηλή τάση, έχοντας αποσπάσει ένα συνολικό μερίδιο αγοράς από τη ΔΕΗ της τάξης του 33% περίπου και διαβλέποντας ότι με την εφαρμογή του target model από το φθινόπωρο το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς αποκτά πιο διαφανή και ανταγωνιστικά, αρχίζουν να τη βλέπουν πλέον με νέο μάτι και να χτυπούν την πόρτα μεγάλων βιομηχανιών.
Σε πρώτη φάση ο ανταγωνισμός στην υψηλή τάση φαίνεται να ανοίγει από καθετοποιημένους παρόχους που έχουν διασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου και μπορούν να προσφέρουν χαμηλά τιμολόγια, ανεξάρτητα της διακύμανσης της Οριακής Τιμής του Συστήματος.
Η συγκυρία ωστόσο ευνοεί συνολικότερα τους ιδιώτες παρόχους οι οποίοι αξιοποιούν τα διευρυμένα περιθώρια κέρδους από την χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις σε όλη την γκάμα καταναλωτών (χαμηλή, μέση και πλέον και υψηλή).

«Κούρσα» στη μέση τάση

Η χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος οδήγησε και την «κούρσα» του ανταγωνισμού εξάλλου στη μέση τάση, όπου οι ιδιώτες πάροχοι ακολούθησαν επιθετική στρατηγική αποσπώντας από τη ΔΕΗ ένα συνολικό μερίδιο κοντά στο 70%.
Ο ανταγωνισμός φαίνεται να ενισχύθηκε μετά την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων της ΔΕΗ τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι ενδεικτικό ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στη μέση τάση έχει υποχωρήσει το Μάιο στο 30,20% από 53,72% τον Ιανουάριο.
Το συνολικό μερίδιο των ιδιωτών παρόχων στην λιανική αγορά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, διαμορφώνεται στο 33%.
Τον Ιούνιο το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 67,3%.
Εντονος είναι πάντως ο ανταγωνισμός και μεταξύ των ιδιωτών παρόχων οι οποίοι μοιράζονται το 33% της αγοράς.
Το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των ιδιωτών παρόχων συγκεντρώνει η Protergia (Mytilineos) με 7,73% και ακολουθεί ο Ηρων (ΓΕΚ Τέρνα) με μερίδιο 6,22% και η Elpedison (EΛΠΕ, Εdison) με μερίδιο 4,87%.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η NRG (Μοτορ Οιλ) με μερίδιο 3,04% και στην πέμπτη η Watt&Volt με μερίδιο αγοράς 2,21%.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης