Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies - Berenberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέβη τον Ρουβίκωνα με την έκδοση κοινού χρέους

Jefferies - Berenberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέβη τον Ρουβίκωνα με την έκδοση κοινού χρέους
Σημαντικό όφελος από τον προϋπολογισμό θα υπάρξει και για τις εταιρίες με φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες.


Η ΕΕ διέβη τον Ρουβίκωνα με την έκδοση κοινού χρέους, σχολιάζει η Jefferies, στον απόηχο της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Berenberg την χαρακτηρίζουν ορόσημο και παρακαταθήκη για το μέλλον.

«Φυσικά υπήρξαν συμβιβασμοί και δεν είναι τέλεια αλλά το γεγονός ότι οι 27 ηγέτες ενέκριναν την κοινή έκδοση χρέους από την ΕΕ είναι σαν να διαβαίνουν τον Ρουβίκωνα, το οποίο παρακολουθούσαν φανατικά οι επενδυτές», έγραψε σε έκθεσή του ο Sean Darby, αναλυτής της Jefferies.
Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος σημείωσε ότι εκτός από την Ιταλία και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης που είναι θα ωφεληθούν περισσότερο, σημαντικό όφελος από τον προϋπολογισμό θα υπάρξει και για τις εταιρίες με φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες.
Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις ημέρες και νύχτες συνομιλιών, συχνά τεταμένων, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ως προς τις λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).
Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες.
Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Berenberg: Ορόσημο η έκδοση κοινού χρέους από την ΕΕ εν μέσω κρίσης - Παρακαταθήκη για το μέλλον

Oρόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση  και παρακαταθήκη για το μέλλον χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Berenberg την έκδοση κοινού χρέους, στον απόηχο της συμφωνίας των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
«Η συμφωνία δημιουργεί προηγούμενο για κοινό δανεισμό σε επίπεδο ΕΕ, κάτι που πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πολέμησαν τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρουν αναλυτές της Berenberg, όπως μεταδίδει το CNBC.
«Με τη μεγαλύτερη προσπάθεια διασυνοριακής αλληλεγγύης όλων των εποχών, η ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα εσωτερικής συνοχής. Βραχυπρόθεσμα, η επίδραση της εμπιστοσύνης μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από τα ίδια τα χρήματα », τονίζουν οι αναλυτές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται συχνά κριτική επειδή δεν έχει κοινή δημοσιονομική πολιτική όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πρόσφατες εξελίξεις και οι αντιευρωπαϊκές τάσεις σε ορισμένα έθνη, προκάλεσαν ανησυχίες για πιθανή διάλυση της ένωσης.
«Η ΕΕ και η ευρωζώνη δεν κινούνται προς τη δημοσιονομική ένωση.
Αλλά προχωρούν σε ένα σημαντικό βήμα προς έναν ισχυρότερο δημοσιονομικό συντονισμό.
 Η συμφωνία θέτει προηγούμενο.
Η ΕΕ εκδίδει χρέοςκατά τη διάρκεια μίας κρίσης.
Σε μελλοντικές κρίσης, η κοινή δημοσιονομική απάντηση θα διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο», εξηγούν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης