Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Νέα κανονικότητα» η ρωσική επιρροή στα εσωτερικά της Βρετανίας - O Johnson υποτίμησε τον κίνδυνο - Τι αποκαλύπτει έκθεση

«Νέα κανονικότητα» η ρωσική επιρροή στα εσωτερικά της Βρετανίας - O Johnson υποτίμησε τον κίνδυνο - Τι αποκαλύπτει έκθεση
Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις κατηγορίες
Η επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου (ISC) θεωρεί ότι η βρετανική κυβέρνηση και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δεν προσκόμισαν ούτε αναζήτησαν στοιχεία για τις προσπάθειες ανάμειξης του Κρεμλίνου στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη έκθεση για την επιρροή της Ρωσίας στις δημοκρατικές διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την δημοσίευση της οποίας καθυστέρησε ο πρωθυπουργός Boris Johnson για να μην συμπέσει με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον Guardian, στην 55σέλιδη έκθεση διαπιστώνεται ότι η ρωσική επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει «η νέα κανονικότητα» και ότι η κατάσταση αυτή «έχει σοβαρά υποτιμηθεί».
«Θα έπρεπε να έχει υπάρξει αξιολόγηση της ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα. Θα πρέπει να γίνει και τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης θα πρέπει να έλθουν εις γνώσιν του κοινού», δήλωσε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Kevan Jones,μέλος της επιτροπής.
Σύμφωνα με τον Jones, η κυβέρνηση απέφυγε με κάθε τρόπο να δώσει απαντήσεις στο θέμα της ρωσικής ανάμειξης.
«Δεν μας δόθηκε καμία αξιολόγηση μετά το δημοψήφισμα για τις ρωσικές απόπειρες ανάμειξης», αναφέρεται στην έκθεση στην οποία επισημαίνεται η αντίθεση με αυτό που συνέβη ως προς το ίδιο θέμα στις ΗΠΑ, όπου «η αξιολόγηση της επιτροπής Πληροφοριών έγινε δύο μήνες μετά την ψηφοφορία και μία μη χαρακτηρισμένη περίληψη δόθηκε στην δημοσιότητα».
Τα μέλη της βρετανικής επιτροπής αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους εκτίμηση, τόσο για το δημοψήφισμα για το Brexit, όσο και για το δημοψήφισμα στην Σκωτία, διότι δεν έγινε καμία προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν υπήρξε ρωσική ανάμειξη.
Επίσης στην έκθεση εκφράζεται δυσαρέσκεια για την απουσία ανταπόκρισης του MI5.
Η βρετανική μυστική υπηρεσία δεν απάντησε παρά με μία παράγραφο έξι αράδων στο σχετικό αίτημα της επιτροπής.
Η επιτροπή κατηγορεί το MI5 ότι ενήργησε με «ακραία επιφυλακτικότητα» και χαρακτηρίζει «παράλογη» την στάση του.
Η διακομματική επιτροπή σημειώνει ότι δημοσιοποιημένες έρευνες έχουν διαπιστώσει την κυριαρχία των ρεπορτάζ υπέρ του Brexit και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik κατά την περίοδο της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος, καθώς και την χρήση «bots» και «troll» στο Τwitter ως απόδειξη της απόπειρας ρωσικής ανάμειξης.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις υποδέχθηκαν «με ανοιχτές αγκάλες» τους Ρώσους ολιγάρχες επιτρέποντάς τους να βάλουν πόδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η ρωσική επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η νέα κανονικότητα », αναφέρεται στην έκθεση, όπου τονίζεται ότι «πολλοί Ρώσοι που έχουν πολύ στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Vladimir Putin είναι βαθιά ενταγμένοι στους επιχειρηματικούς κύκλους και την βρετανική κοινωνία, όπου και γίνονται αποδεκτοί «εξαιτίας του πλούτου τους».
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης γίνεται εν μέσω θυελλώδους κλίματος ανάμεσα στο Λονδίνο και την Μόσχα και συμπίπτει με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην βρετανική πρωτεύουσα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα «ρωσικούς παράγοντες» για ανάμειξη κατά την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου και κατηγόρησε τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών ότι βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τα αποτελέσματα των ερευνών για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.
Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις κατηγορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης