Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Shard Capital: Η ΕΕ έγινε πολύ μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει

tags :
Shard Capital: Η ΕΕ έγινε πολύ μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει
Η ΕΕ έχει γίνει μια τεράστια κρατική γραφειοκρατία που ασχολείται κυρίως με την ενοποίηση και την ανακατανομή παρά τη δημιουργία εθνικού πλούτου
Τα καλά νέα σήμερα το πρωί είναι ότι η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ταμείο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ και συνολικό προϋπολογισμό 1,1 τρισ. ευρώ, μετά από την πενταήμερη Σύνοδο Κορυφής.
Ωστόσο, δύσκολα κέρδισε το σύμβολο της αλληλεγγύης, αναφέρει νέα ανάλυση της Shard Capital.
Ο ρεαλισμός της φάνηκε όταν κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των 4 αρνητών του Ταμείου, αλλά και η εγκατάλειψη των στόχος για το κλίμα.
Βέβαια, θα ήταν εύκολο να επισημάνει κανείς τις τρύπες σε ολόκληρη τη συμφωνία, αλλά γιατί να το κάνει;, αναρωτιέται η Shard Capital.
Οι αγορές λατρεύουν να γιορτάζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ευρώπη.
Το κύριο σημείο τριβής τις τελευταίες ημέρες ήταν οι επιχορηγήσεις έναντι δανείων.
Η συμφωνία χωρίζεται σε 360 δισ. ευρώ δανείων και 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το κόστος να βαρύνει όλα τα μέλη, στην πράξη δηλαδή τους 12 καθαρούς συνεισφέροντες.
Οι 4 αυστηροί ήθελαν να επιβάλουν όρους στην Ιταλία - επειδή πρόκειται κυρίως για τη διάσωση της Ιταλίας.
Αντ' αυτού, η Ιταλία θα λάβει 82 δισ. από τις Βρυξέλλες, τα οποία θα βοηθήσουν πάρα πολύ… να χρηματοδοτήσει κάθε είδους σκοτεινές και αδιαφανείς δραστηριότητες.
Ή, ποιος ξέρει... μερικά από αυτά θα μπορούσαν ακόμη και να ενισχύσουν την απασχόληση της Ιταλίας καθώς η ύφεση βαθαίνει..., επισημαίνει η Shard Capital.
Γενικά όμως, η συμφωνία είναι ένα άλλο βήμα στην αργή και οδυνηρή πορεία της ΕΕ προς μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη.
Αλλά….
Η μεγάλη ανησυχία για την Ευρώπη είναι ότι γίνεται πολύ μεγάλη για να πετύχει.
Η ευρωπαϊκή ενότητα λειτούργησε καλά, μέσω στενότερων οικονομικών δεσμών και φιλικών πολιτικών δεσμών, ανοιχτών συνόρων και μιας κοινής αγοράς που ενίσχυε την ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά στη συνέχεια έγινε ξαφνικά μια βιασύνη και ένα λανθασμένο κοινό νόμισμα και ανεπιθύμητη πολιτική ένωση.
Τώρα έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη από το να χτίσεις τη La Sagrada Familia στη Βαρκελώνη και λιγότερο καλά καθορισμένη από την άποψη των σχεδίων.
Όλη η ενέργεια που έχει δαπανηθεί είναι προσπάθεια που, ίσως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για τη δημιουργία πλούτου, θέσεων εργασίας και ευημερίας σε μια Ευρώπη διαφορετικών αλλά στενότερων δεσμών, επιτρέποντας τη διαδικασία της σταδιακής ολοκλήρωσης, από γενιά σε γενιά.
Αντ 'αυτού, η ΕΕ έχει γίνει μια τεράστια κρατική γραφειοκρατία που ασχολείται κυρίως με την ενοποίηση και την ανακατανομή παρά τη δημιουργία εθνικού πλούτου.
Η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να εξασθενεί από την τελευταία παγκόσμια κρίση το 2008 - παρακωλυόμενη από τις αλληλοσυνδεόμενες αποτυχίες της λιτότητας, του χρέους και του ευρώ.
Για να επιστρέψει η Ευρώπη σε μια πορεία ανάπτυξης, πρέπει να είναι ειλικρινής για το γιατί έχει χαμηλή απόδοση - και αυτό είναι γενικά επειδή το ευρώ υιοθετήθηκε νωρίς και χωρίς κατανόηση των συνεπειών του.
Η μακροπρόθεσμη επιτυχία της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας σε ολόκληρη την ήπειρο, αναφέρει η Shard Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης