Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμο το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που καλπάζει διεθνώς - Ανησυχία ΠΟΥ για Αφρική - Στους 611,6 χιλ. οι νεκροί, στα 15 εκατ. τα κρούσματα

Έτοιμο το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που καλπάζει διεθνώς - Ανησυχία ΠΟΥ για Αφρική - Στους 611,6 χιλ. οι νεκροί, στα 15 εκατ. τα κρούσματα
Παραμένει ο εφιάλτης για τις ΗΠΑ, Ινδία και Λατινική Αμερική - Διαγνωστικά τεστ επιβάλλει το Πεκίνο σε όσους φτάνουν στην Κίνα
Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα και δριμύτητα ανά τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα κοιτά με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον κυρίως λόγω των θετικών εξελίξεων που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα στη μάχη κατά του ιού.
Πρόσφατη ανακοίνωση που αναπτέρωσε τις ελπίδες είναι από την Ρωσία που ανακοίνωσε μόλις χθες Τρίτη 21 Ιουλίου πως το πρώτο της εμβόλιο είναι έτοιμο, δοκιμασμένο και με θετικά αποτελέσμαστα στην ομάδα των κλινικών δοκιμών.
Η ανακοίνωση από τη Ρωσία έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά  την ανακοίνωση στη οποία προέβη το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πως το εμβόλιο της με την AstraZeneca είναι πολλά υποσχόμενο, ενώ θετικά ήταν τα νέα και για τα εμβόλια που αναπτύσσουν τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BionTech όσο και η CanSino Biologics Inc σε συνεργασία με στρατιωτική ερευνητική μονάδας της Κίνας.
Όσο όμως αναμένονται τα τελικά συμπεράσματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και όσο αυτά δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στους πολίτες, ο πλανήτης είναι υποχρεωμένος να πορευτεί μαζί με τον ιό για πολλούς ακόμα μήνες.
Και τα νέα από την εξάπλωση του δεν είναι ευχάριστα.
Σε όλη την αμερικανική ήπειρο ο ιός είναι σε έξαρση, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την επιτάχυνση του ιού στην Αφρική και για τον κίνδυνο να υπάρξουν ξεσπάσματα της νόσου σε διάφορα σημεία της αφρικανικής ηπείρου.
Απέναντι σε αυτήν την επιθετικότητα του ιού, έχει γίνει πλέον κοινή διαπίστωση στις περισσότερες κυβερνήσεις και πολίτες ανά τον κόσμο, πως η μόνη γραμμή άμυνας και ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί μια επιστροφή σε μια καθημερινότητα «κανονικότητας» είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 611.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 14,7 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 8,3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 14.774.887 και οι θάνατοι σε 611.599
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 3.858.686 και σε νεκρούς με 141.426
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 80.120 και σε κρούσματα με 2.118.646
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 45.397 και ένατη παγκοσμίως σε κρούσματα με 296.944
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.155.338 – Στους 28.082 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 782.040 και 12.561 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 373.628 – Στους 5.173 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 353.590 και όγδοη η Χιλή με 330.930 κρούσματα
- Έβδομο σε κρούσματα το Μεξικό με 349.396 και τέταρτο σε νεκρούς με 39.485
- Στα 264.836 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.422 οι νεκροί
- Στους 35.058 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.180 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
Ρωσία: Έτοιμο το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι είναι έτοιμο.
Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Άμυνας Ρουσλάν Τσάλικοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Argumenti I Fakti.
«Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες και οι επιστήμονες των αποτελεσμάτων του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι έχουν προβεί στις τελικές αξιολογήσεις των κλινικών δοκιμών.
Την στιγμή της έξαρσης όλοι χωρίς εξαίρεση οι εθελοντές, έχοντας αποκτήσει ανοσία στον κορωνοϊό, ένιωθαν φυσιολογικά.
Κατά αυτόν τον τρόπο το πρώτο ρωσικό εμβόλιο του νέου κορωνοϊού είναι έτοιμο» δήλωσε ο Τσάλικοφ.
Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κορωνοϊού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με την συμμετοχή 43 εθελοντών.

Oxford University: Ενδεχομένως έτοιμο στα τέλη του 2020 το εμβόλιο

Την εκτίμηση πως το εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους διατύπωσε η επικεφαλής της  ερευνητικής ομάδας Sarah Gilbert.
«Η διάθεση ενός εμβολίου στο τέλος του έτους: είναι μια πιθανότητα αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία βεβαιότητα, διότι πρέπει να συμβούν τρία πράγματα» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC η Gilbert, αναφέροντας ότι τα τρία αυτά πράγματα είναι να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές τελικού σταδίου, να παραχθούν μεγάλες ποσότητές του και οι ρυθμιστικές αρχές να συμφωνήσουν άμεσα να του δώσουν άδεια για έκτακτη χρήση.
«Και τα τρία αυτά πρέπει να συμβούν προτού μπορέσουμε να δούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εμβολιάζεται» είπε η ερευνήτρια
Οι επιστήμονες της Οξφόρδης έχουν στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου ως τον Σεπτέμβριο.
Δοκιμές τελικού σταδίου έχουν ξεκινήσει για το εμβόλιο αυτό στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν χθες 20/7 πως το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca έδειξε "πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αφού η ομάδα ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να παρέχει «διπλή προστασία» έναντι του ιού".
Το εμβόλιο βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή του ιού που προξενεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, συστατικό που συχνά χρησιμοποιείται στην παρασκευή εμβολίων.
Περιέχει ωστόσο, και γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη που καλύπτει υπό τη μορφή ακίδων την εξωτερική επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, πρωτεΐνη την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Δείγματα αίματος που ελήφθησαν από εθελοντές σε δοκιμές της πρώτης φάσης έδειξαν ότι το εμβόλιο διέγειρε τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα και Τ-cells.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα τόσο των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και των ανοσοποιητικών Τ-cells που στοχεύουν στον ιό, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν χθες, 20 Ιουλίου 2020, στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
«Βλέπουμε πολύ καλές ανοσολογικές αντιδράσεις, όχι μόνο για την ανάπτυξη αντισωμάτων αλλά και για τα Τ-κύτταρα», δήλωσε ο Adrian Hill, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του.
Επί της ουσίας, το εμβόλιο τονώνει και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα αποτελέσματα θα εξεταστούν προσεκτικά καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να τερματίσουν μια πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και πυροδότησε την ισχυρότερη οικονομική ύφεση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η Moderna, επίσης, κυκλοφόρησε τα δικά της αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου που έδειξε ότι το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.
Σημειώνεται ότι την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και ενός δεύτερου στο Λονδίνο, από το Imperial College, έχει συνδράμει οικονομικά και η βρετανική κυβέρνηση.

Pfizer/BionTech: Θετικά τα αποτελέσματα και της φάσης ΙΙ για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τιςφαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως τα ευρήματα και τις φάσης ΙΙ είναι θετικά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις αρχές Ιουλίου οι δύο φαρμακευτικές είχαν αναφέρει ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν θετικές καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση.
Η Pfizer ανακοίνωσε πως ένα από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια της ανέπτυξε αντισώματα στον ιό, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για να αποκτήσει κανείς ανοσία.
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNtech, δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αν και οι δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο προκαλεί πυρετό σε κάποιους ασθενείς.
Σε κάθε περίπτωσηη Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν.
Η BioNTech και η Pfizer αναφέρεται ότι αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο αυτό είναι ένα από τα περίπου 100 που «τρέχουν» παγκοσμίως.
Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για τη διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό καθώς η ανάπτυξη του και ο έλεγχος για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητας είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Κίνα: Θετικά και ασφαλή τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της CanSino

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από την CanSino Biologics Inc και τη στρατιωτική ερευνητική μονάδα της Κίνας φέρεται να είναι ασφαλές και να προκάλεσε ανοσολογικές αντιδράσεις στους περισσότερους από όσους το έλαβαν, όπως ανέφεραν ερευνητές χθες Δευτέρα 20 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ενώ το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino δεν έχει ακόμη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να εκτιμηθεί πόσο καλά λειτουργεί, έχει λάβει το πράσινο φως για χρήση στον στρατό της Κίνας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, υποστηρίζουν τη διενέργεια δοκιμών σε μεγαλύτερη κλίμακα, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ελπίδες κατά του κορωνοϊού από το αντιικό φάρμακο της Synairgen Plc

Ένα ακόμα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στη μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού αποτελεί η ανακοίνωση της Synairgen Plc ότι το αντιιικό της φάρμακο SNG001 συνέβαλε στον περιορισμό των κινδύνων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της COVID-19.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής επί περισσότερων από 100 ανθρώπων , στους οποίους χορηγήθηκε η ουσία ιντερφερόνη βήτα, ότι οι ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα της Synairgen Plc είχαν κατά 79% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν placebo.
Οι ασθενείς που έλαβαν το SNG001 είχαν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν από την COVID-19 σε σχέση με όσους έλαβαν placebo.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε κανένας θάνατος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο, ενώ αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο.
Η αναπνευστική δυσκολία αμβλύνθηκε επίσης σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η ιντερφερόνη βήτα είναι φυσική πρωτεΐνη, η οποία ρυθμίζει τις αντιιικές αντιδράσεις του οργανισμού.
Image
Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Έξαρση στην Φλόριντα, ρεκόρ εισαγωγών στο Λος Άντζελες – Στους 141 χιλ. οι νεκροί

Εκτός ελέγχου είναι η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ όπου για έβδομη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 60.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τη στιγμή που έξαρση καταγράφεται στην Πολιτεία της Φλόριντα.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 61.288 νέες μολύνσεις με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ξεπερνά τα 3,83 εκατομμύρια ενώ ανακοινώθηκαν και άλλοι 448 νεκροί με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 140.909.
Οι ΗΠΑ, που υφίστανται μακράν το σκληρότερο χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφουν καθημερινά πάνω από 60.000 κρούσματα επί μία εβδομάδα, με τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας - 77.638 μολύνσεις – να έχει καταγραφεί μόλις την περασμένη Παρασκευή.
Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται οι νότιες και δυτικές Πολιτείες, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται η Πολιτεία της Φλόριντα όπου το τελευταίο 24ωρο και για έκτη συνεχόμενη ημέρα αναφέρθηκαν περισσότερες από 10.000 μολύνσεις.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Λος Άντζελες, όπου το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία να σπάει κάθε προηγούμενο, αν και το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται μια σχετική βελτίωση.
Πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Πολιτεία της Φλόριντα, η οποία έχει εξελιχθεί στη νέα εστία της επιδημίας.
Έως χθες Δευτέρα 20/7, μόλις το 18% των κλινών των ΜΕΘ έχει απομείνει για τους ασθενείς, τη στιγμή που η ένωση δασκάλων και καθηγητών ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση στον Ρεπουμπλικάνο κυβέρνητη της Πολιτείας, Ron DeSantis για τα σχέδια του να αρχίσουν τα σχολεία ενώ πληθαίνουν και οι επικρίσεις για τον που έχει διαχειριστεί την κρίση του κορωνοϊού.
Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Gavin Newsom υποστήριξε ότι οι νέες μολύνσεις, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε αύξηση, αλλά όχι στα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα που καταγράφονται στο Λος Άντζελες αφορούν ασθενείς 40 ετών και κάτω.
Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, Eric Garcetti απείλησε αρκετές φορές με το να επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα και να δώσει εντολή για παραμονή των πολιτών στο σπίτι με δεδομένη την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο δήμαρχος έκρινε επίσης ότι η Καλιφόρνια προχώρησε υπερβολικά νωρίς στην άρση όλων των περιορισμών, παρότι ήταν η πρώτη πολιτεία που τους επέβαλε, στα τέλη Μαρτίου.
«Οι δήμαρχοι συχνά δεν έχουν κανέναν έλεγχο στο τι ξανανοίγει και τι όχι, αυτό αποφασίζεται σε επίπεδο πολιτείας ή κομητείας, και αναγνωρίζω ότι η επανεκκίνηση τομέων της οικονομίας έγινε πολύ σύντομα», είπε ο Garcetti στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι είναι πατριωτικό να φορά κανείς μάσκα.
«Είμαστε Ενωμένοι στην προσπάθεια να νικήσουμε τον Αόρατο Κινέζικο Ιό και πολλοί λένε ότι είναι Πατριωτικό να φοράς μάσκα όταν δεν μπορείς να κρατήσεις τις αποστάσεις.
Δεν είναι κανείς πιο Πατριώτης από εμένα, τον αγαπημένο σας Πρόεδρο» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Trump.

Ο αριθμός των κρουσμάτων την άνοιξη ήταν ως 13 φορές υψηλότερος, από τον επίσημο

Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν από 2 έως 13 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό την άνοιξη, σύμφωνα με δεδομένα των Κέντρων Πρόληψης Ασθενειών (CDC), που δόθηκαν σήμερα Τρίτη 21 Ιουλίου στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία, σε μεγάλο βαθμό, εξαπλώνεται από τους ασυμπτωματικούς φορείς.
Τα CDC εξέτασαν δείγματα από τράπεζες αίματος σε 10 περιοχές των ΗΠΑ, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, αναζητώντας αντισώματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Τα αντισώματα αποτελούν μια απόδειξη ότι το άτομο είχε έλθει σε επαφή με τον ιό, ακόμη και αν δεν ασθένησε και δεν το γνώριζε.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι από 1% έως 5,8% των κατοίκων αυτών των περιοχών είχαν μολυνθεί εκείνην την περίοδο.
Εξαίρεση αποτελεί η πόλη της Νέας Υόρκης όπου στις 6 Μαΐου είχε μολυνθεί το 23,2%, δηλαδή σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους.
Σε σύγκριση με τον επίσημο αριθμό των κρουσμάτων κατά την ίδια περίοδο, ο πραγματικός ήταν δύο φορές μεγαλύτερος στη Γιούτα, δέκα φορές μεγαλύτερος στη νότια Φλόριντα και 13 φορές μεγαλύτερος στο Μιζούρι.
Ακόμη και στη Νέα Υόρκη, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας την άνοιξη, οι μολυσμένοι ήταν δεκαπλάσιοι από τον επίσημο αριθμό.
Τέτοιες μελέτες με βάση την αιματολογική εξέταση γίνονται σε πολλές χώρες ώστε να διαπιστώνουν οι ερευνητές και οι υγειονομικές αρχές πόσο έχει εξαπλωθεί ο κορωνοϊός στον πληθυσμό.
Την άνοιξη στις ΗΠΑ υπήρχε έλλειψη διαγνωστικών τεστ, ένα γεγονός που συνέβαλε στην υποτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και τώρα δεν γίνονται αρκετά τεστ.
Τα συμπεράσματα είναι δύο: από τη μία, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και χωρίς να το γνωρίζουν συνέβαλαν στην εξάπλωσή του, από την άλλη, καθώς είχε προσβληθεί περίπου το 5% του πληθυσμού, η χώρα βρισκόταν πολύ μακριά από την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.
Οι επόμενες αναλύσεις των CDC εκτιμάται ότι θα δείξουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Φλόριντα και άλλες περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα την άνοιξη, αλλά από τον Ιούνιο μετατράπηκαν σε εστίες του νέου κορωνοϊού.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Πάνω από 80.000 οι νεκροί στη Βραζιλία, ρεκόρ θανάτων στην Αργεντινή

Εκτός ελέγχου παραμένει η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική καθώς η μια χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και θανάτους.
Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε το όριο των 80.000 θανάτων το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε άλλους 632 θανάτους μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες με αποτέλεσμα να μετρά 80.120 νεκρούς.
Παράλληλα κατά την χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν άλλες 20.257 μολύνσεις με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να υπολογίζονται σε 2.118.646.
Εν τω μεταξύ, η γειτονική Αργεντινή ανακοίνωσε ρεκόρ θανάτων.
Συγκεκριμένα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ 113 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, εξέλιξη που αύξησε στους 1.373 τους νεκρούς.
Ο αριθμός αυτός ανακοινώθηκε την ώρα που το Μπουένος Άιρες άρχισε να αίρει κάποιους από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής καραντίνας δύο εβδομάδων στην πρωτεύουσα και την περιφέρειά της, περιοχή όπου συγκεντρώνεται το 90% των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Περίπου 14 από τα 44 εκατομμύρια των κατοίκων της Αργεντινής ζουν στο Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά του, όπου επιβλήθηκε καραντίνα από την 1η ως τη 17η Ιουλίου. Παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, οι αρχές προχώρησαν στην άρση ορισμένων περιορισμών, εξαιτίας της κόπωσης του πληθυσμού και της ανάγκης επανεκκίνησης της οικονομίας, που βρίσκεται σε ύφεση ήδη εδώ και δυο χρόνια.
Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 301 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.172 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 39.485 επί συνόλου 349.396 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Αλλά και στην Κολομβία, τα πράγματα χειροτερεύουν.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 200.000 ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν τους 6.929 την ώρα που το lockdown που επιβλήθηκε μήνες πριν για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζεται.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν πλέον καταγράψει 204.005 κρούσματα, αριθμό πάντως που είναι αρκετά χαμηλότερος από εκείνους που έχουν ανακοινωθεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Περού, το Μεξικό και η Χιλή.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας θα καταγραφεί τον Αύγουστο.
Image
Προειδοποίηση ΠΟΥ για Αφρική: Κίνδυνος έξαρσης του ιού

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο έξαρσης του ιού στην αφρικανική ήπειρο απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον επκεφαλής του ΠΟΥ για έκτακτες ανάγκες, Michael Ryan να εκφράζει την ανησυχία του για την επιτάχυνση της νόσου.
Μέχρι στιγμής, η Αφρική, η οποία μετρά 15.000 θανάτους και 725 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχει καταφέρει να μη δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, η έξαρση που καταγράφεται στη Νότια Αφρική, όπου έχουν αναφερθεί περισσότερες από 370 χιλ. μολύνσεις και 5.000 θάνατοι, θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια προειδοποιήσει για το τι θα μπορούσε να συμβεί και στην υπόλοιπη ήπειρο.

Κίνα: Διαγνωστικά τεστ στους ταξιδιώτες - Μόλις 11 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, ανάμεσά τους τρία «εισαγόμενα».
Τα οκτώ κρούσματα εντόπιας μετάδοσης καταγράφηκαν στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ.
Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
Άλλοι 18 ασθενείς έλαβαν χθες εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία, αφού κρίθηκε πως έχουν πλέον αποθεραπευτεί.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 83.693 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Σημειώνεται ότι από χθες 21/7 οι επιβάτες πτήσεων που φτάνουν στην Κίνα θα πρέπει να έχουν εξεταστεί και να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό προτού επιβιβαστούν.
Όπως ανακοίνωσε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, τα διαγνωστικά τεστ για COVID-19 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πέντε ημέρες πριν από την επιβίβαση των ταξιδιωτών σε πτήση για την Κίνα.

Νέα μεγάλη εστία η Ινδία

Σε νέα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται η Ινδία, η οποία είναι τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 1,12 εκατομμύρια και 28.082 θανάτους.
Την Κυριακή 19/7 η Ινδία ανακοίνωσε περισσότερα από 40.000 κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί έως χθες ενώ τα ινδικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη καθώς επιβεβαιώθηκαν περισσότερα από 230.000 νέα κρούσματα.
Μάλιστα αναφέρεται πως η Ινδία εξελίσσεται στη νέα μεγάλη εστία παγκοσμίως καθώς κάθε 20 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται.
Ωστόσο, ανάμεσα στα θετικά νέα είναι ότι η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή καθώς έχει πέσει κάτω από το 2,5%.

Αυστραλία: Θα χρειαστούν εβδομάδες για να αντιμετωπιστεί η έξαρση κρουσμάτων στη Μελβούρνη

Την προειδοποίηση ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να αντιμετωπιστεί η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Μελβούρνη παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί απευθύνουν οι Αρχές της Αυστραλίας.
Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 374 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, από 275 την προηγουμένη.
Έως χθες, η πολιτεία της Βικτόρια έχει καταγράψει περίπου 6.300 επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον κορονοϊό, σχεδόν τις μισές από το σύνολο των περιπτώσεων στην Αυστραλία.
Η κυβέρνηση της Βικτόρια, η οποία επιβάλλει lockdown έξι εβδομάδων στη Μελβούρνη, απαιτεί όλοι οι πολίτες της να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους, εν μέσω θεαματικής ανόδου της καμπύλης των μολύνσεων.
Σε δηλώσεις του ο Paul Kelly, επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας υποστήριξε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να επιβραδυνθεί η πορεία του ιού και να πέσει στα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου, αναφέροντας πως η μέχρι στιγμής εμπειρία έχει δείξει ότι από την εισαγωγή ενός μέτρου μέχρι την απόδοση του χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Οι αρχές της πολιτείας ανακοίνωσαν ότι καθιστούν πλέον υποχρεωτικό οι κάτοικοι να φορούν προστατευτική μάσκα όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους, διαμηνύοντας ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 200 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 122 ευρώ).
Η έξαρση των κρουσμάτων στην πολιτεία της Βικτόρια και τα αυξανόμενα κρούσματα στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ενισχύουν τους φόβους για ένα εθνικό δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης