Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Covid-19 πάγωσε τα σχέδια για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Ο Covid-19 πάγωσε τα σχέδια για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα
Τα αιτήματα ήταν μειωμένα κατά 12% το επτάμηνο του 2020 σε σχέση με πέρυσι
Πλήγμα στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων προκάλεσε ο COVID-19 με τους υποψήφιους επιχειρηματίες να κάνουν αρκετά βήματα πίσω και αρκετοί αποφάσισαν να βάλουν στο …ψυγείο έστω και προσωρινά τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ αποκαλύπτουν την αλλαγή στάσης των νέων επιχειρηματιών οι οποίοι φοβήθηκαν τις παρενέργειες που ο προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις 21 Ιουλίου 2020 εμφανίζονται ότι άνοιξαν 19.400 επιχειρήσεις ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο αριθμός των νέων εταιρειών ήταν  22.229, σημειώνοντας πτώση12% ή 2829 λιγότερες επιχειρήσεις.
Στην εκκίνηση της φετινής χρονιάς το ενδιαφέρον ήταν έντονο αφού μόνο τον Ιανουάριο είχαν εξασφαλίσει έγκριση 3.968 επιχειρήσεις.
Ο Φεβρουάριος έδειξε μεγαλύτερη δυναμική και ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 4.449 εταιρείες.
Με την έλευση του Μαρτίου αλλά και τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊου τα αιτήματα  για νέες εταιρείες μειώθηκαν αισθητά με το συνολικό τους αριθμό να πέφτει σε 2748.
Με την εφαρμογή του Lockdown από τα μέσα Μαρτίου τα επιχειρηματικά σχέδια αναβλήθηκαν άρον – άρον και σταμάτησαν τις διαδικασίες έκδοσης αδειών λειτουργίας.   
Ελάχιστοι ήταν οι ψύχραιμοι που έβαλαν στην άκρη την πανδημία και κατέθεσαν φάκελο  για τη σύσταση εταιρείας.
Μόλις 959 εταιρείες «γεννήθηκαν» το μήνα Απρίλιο φθάνοντας  στο χαμηλότερο σημείο του εξαμήνου.
Η αισιοδοξία επανήλθε αλλά συγκρατημένη για να επανέλθουν δυναμικά πάνω από τις 2.500 τον Μάιο και τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 3.184.
Από τις αρχές  Ιουλίου έως τις 21 του μήνα έλαβαν έγκριση 1964 εταιρείες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΉ ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν έφτασαν τις 6.077 ο οποίος θεωρείται σχετικά μικρός καθώς τα κυβερνητικά μέτρα ανέκοψαν το κύμα  για κλείσιμο επιχειρήσεων.
Ο κύριος όγκος επιχειρήσεων που έλαβε έγκριση ήταν στην κατηγορία ΙΚΕ.
Ανάμεσά τους είναι και 305 επιχειρήσεις  της  κατηγορίας Α.Ε.  
Στέλεχος του ΓΕΜΗ εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο του 2020 θα αυξηθεί ο αριθμός υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για άνοιγμα επιχειρήσεών διότι το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε αρχικά από τον COVID19 θα εξισορροπηθεί από το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης θα αλλάξει προς το θετικότερο το περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.
Στο ενδεχόμενο μέρος της επιχορήγησης των 19 δις. ευρώ να κατευθυνθεί στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους μπορεί να σημειωθεί έκρηξη αιτήσεων νέων επιχειρήσεων.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
  
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης