Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβλέψεις για NPEs λόγω των moratorium θα ζητήσει τον Σεπτέμβριο ο SSM από τις ελληνικές τράπεζες

Προβλέψεις για NPEs λόγω των moratorium θα ζητήσει τον Σεπτέμβριο ο SSM από τις ελληνικές τράπεζες
Στο τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα του τεστ ευαισθησίας
Στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα πρέπει να αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τεστ ευαισθησίας που διενήργησε ο SSM στις ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ των οποίων και στις ελληνικές.
Όμως τα αποτελέσματα αυτά δεν φαίνεται να συγκλονίζουν κανέναν ενώ θεωρούνται πολύ ικανοποιητικά για τις ελληνικές τράπεζες τόσο που ίσως και να υπάρχει μια δόση υπερβολής.
Εκείνο που απασχολεί έντονα τις ελληνικές τράπεζες είναι το λεγόμενο provision policy (η πολιτική προβλέψεων) την οποία ο SSM προγραμματίζει για το Σεπτέμβριο 2020.
Εκεί αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης μαζί και τα ελληνικά αξιολογήσουν την κατάσταση των μορατορίων τους και τις προοπτικές των δανειακών τους χαρτοφυλακίων θα πρέπει να αποφασίσουν πόσες προβλέψεις θα λάβουν για το τρέχον έτος - 2020 - ώστε αυτές να απηχούν την πραγματικότητα.
Και μπορεί οι ελληνικές  τράπεζες να είναι άνετες για το τρέχον τρίμηνο ωστόσο για το τρίτο τρίμηνο ο σκεπτικισμός επανέρχεται.
Η στάθμιση θα γίνει με βάση την προοπτική των τιτλοποιήσεων και την αντίστοιχη για την ανάπτυξη νέων κόκκινων δανείων.
Από κει και πέρα θα δοθεί στις τράπεζες το εύλογο χρονικό διάστημα για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών πριν τη διενέργεια του stress test που κάποιοι το προσδιορίζουν πλέον για το 2022.

Σύσκεψη Υπουργείου Οικονομικών με τους τραπεζίτες.

Σύσκεψη με τους τραπεζίτες πραγματοποιήθηκε χθες 21 Ιουλίου το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε τελικώς η κυβέρνηση να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ότι αφορά τα εγγυημένα προγράμματα.
Είναι σαφής η δεύσμευση των συστημικών τραπεζών προς το υπουργείο για την ολοκλήρωση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέχρι το τέλος του Ιουλίου.
Ηδη έχουν συμβασιοποιηθεί και εκταμιευθεί 1 δισ. ευρώ που αφορούν 11.500 αιτήσεις  από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ άλλα 780 εκατ. εγκεκριμένα που αφορούν 1400 αιτήσεις θα κλείσουν ως το τέλος του Ιουλίου αφού μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης βρέθηκαν τα κονδύλια και το ΤΕΠΙΧ αναπτύχθηκε περαιτέρω.
Σε 2,8 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συμβάσεις που έχουν γίνει και έχουν εκταμιευθεί σε ότι αφορά το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ενώ άλλα 700 εκατ. ευρώ απομένουν για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του προγράμματος ύψους 3,5 δισ. ευρώ. 
Υπενθυμίζεται πως για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αυτό υπάρχουν άλλα 3,5 δισ. εγγυήσεις.
Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας διακανονισμός μέσα από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα γέφυρα σε περίπτωση που οι εγκρίσεις τρέξουν νωρίτερα από τις εκταμιεύσεις του Δημοσίου προς τις τράπεζες.
Το πρόγραμμα αυτό θα χρειαστεί αν καθυστερήσει η ροή του προγράμματος δηλαδή ολοκληρώνονται οι συμβάσεις πριν νωρίτερα από τις ροές των κεφαλαίων με κατεύθυνση τις τράπεζες.
Ομως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

Έλεγχος των εγγυήσεων από την ΕΒΑ

Εξάλλου στο στόχαστρο της Ευρωπαίκής Αρχής Τραπεζών μπαίνουν όλα τα προγράμματα εγγυήσεων.
Μετά την αποδέσμευση των κεφαλαίων έρχεται ο έλεγχος.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών παρακολουθεί πλέον στενότερα τις ροές των εγγυημένων δανείων.
Η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε χθες   μια αναλυτική λίστα όλων των συστημάτων δημοσίων εγγυήσεων που εκδόθηκαν ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.
Αυτή η δημοσίευση, η οποία συμπληρώνει τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με την εφαρμογή επιλεγμένων πολιτικών COVID-19, στοχεύει στην παροχή διαφάνειας σχετικά με την ύπαρξη  αλλά και τη χρήση δημοσίων εγγυήσεων, ενώ αυτό ζητήθηκε προς την EBA  από την Commission
Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν 43 διαφορετικά συστήματα εγγυήσεων τα οποία έχουν εκδοθεί ως απάντηση στην πανδημία COVID-19. 
Η λίστα διευκρινίζει ανά χώρα εάν το σύστημα στοχεύει σε νέο δανεισμό ή σε υπάρχοντα ανοίγματα, τον τύπο των οφειλετών ή των ανοιγμάτων που καλύπτονται από το σύστημα, καθώς και το επίπεδο κάλυψης των ανοιγμάτων από την εγγύηση.
Αυτή η λίστα αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Αρχής να παρακολουθεί την εφαρμογή των πολιτικών COVID-19 καθώς και την εφαρμογή των υπαρχουσών πολιτικών υπό αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης