Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το βασικό ερώτημα μετά την αποχώρηση Bain και Fortress από το Galaxy – Η Alpha bank θέλει deal με την Pimco ή με… την ΤτΕ και οι συνέπειες…

Το βασικό ερώτημα μετά την αποχώρηση Bain και Fortress από το Galaxy – Η Alpha bank θέλει deal με την Pimco ή με… την ΤτΕ και οι συνέπειες…
Μήπως η Alpha bank θέλει να ακυρώσει την διαδικασία για Cepal και Galaxy γιατί θα ήθελε να ενταχθεί στο σχέδιο της ΤτΕ που… θα ετοιμαστεί τους επόμενους μήνες;
Μια σημαντική εξέλιξη έχει λάβει χώρα στο τραπεζικό σύστημα που χρήζει μεγάλης προσοχής και προσεκτικής διερεύνησης.
Η Alpha bank βρίσκεται στο επίκεντρο γιατί σχεδιάζει ένα μεγάλο πλάνο εξυγίανσης, θα πουλήσει την Cepal την εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων και θα προβεί σε τιτλοποίηση 10 δισεκ. ευρώ NPEs ή πρόγραμμα Galaxy.
Η Alpha bank με 8,3 δισεκ. κεφάλαια, μόλις 3,1 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και 2,9 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι έχει ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσει το μοντέλο εξυγίανσης της Eurobank, που περιλαμβάνει απόσχιση δραστηριοτήτων, μετατροπή της Alpha bank σε holding – εταιρία συμμετοχών – κ.α.
Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού η Alpha bank εκτιμάται ότι θα δαπανήσει 2,2 με 2,3 δισεκ. κεφάλαια λόγω νέων προβλέψεων.
Η Alpha bank είχε όλες τις περγαμηνές να προχωρήσει αυτό το deal ωστόσο ο κορωνοιός άλλαξε τα δεδομένα και μετέθεσε τα σχέδια.
Παρ΄ όλα αυτά η διοίκηση της Alpha bank με αποφασιστικότητα επιτάχυνε τις διαδικασίες και η διαδικασία έφθασε στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.
Το παρασκήνιο ωστόσο είναι αρκετά αινιγματικό…
Πριν την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών είχε εμφανιστεί ένα σχήμα – κοινοπραξία δύο ισχυρών ονομάτων από τα διεθνή funds της Bain Capital και της Fortress.
Τα δύο funds συνεργάζονται στην Ιταλία… με την Dovalue η οποία εξαγόρασε την FPS της Eurobank και απέκτησε και την τιτλοποίηση Cairo 7,5 δισεκ.
Η μεν Fortress μέσω την Softbank είναι ο βασικός μέτοχος της doValue και η Bain Capital πρόσφατα σχετικά απέκτησε το 10% της doValue.
Έτσι λοιπόν τα δύο funds εμφανίστηκαν ως κοινοπρακτικό σχήμα στην Alpha bank διεκδικώντας το πρόγραμμα Galaxy.
Στην πράξη το σχήμα αυτό είχε ως στόχο εάν πλειοδοτούσε να συγχωνεύουν Cepal και Galaxy της Alpha bank με την Dovalue δηλαδή το σκέλος των NPEs της Eurobank δημιουργώντας την μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα 55-57 δισεκ.
Μέσω των οικονομιών κλίμακας θα αυξανόταν η βάση κερδοφορίας, ουσιαστικά θα υπήρχε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
Η διοίκηση της Alpha bank όμως ενημέρωσε την Fortress και την Bain Capital ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν ως κοινοπρακτικό σχήμα στην διεκδίκηση της Cepal και στην τιτλοποίηση Calaxy των 10 δισεκ. NPEs γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGComp δεν θα επέτρεπε την δημιουργία μιας τόσο μεγάλης εταιρίας διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για τα NPEs δύο τραπεζών της Eurobank και Alpha bank.
Το επιχείρημα αυτό – κατά τα δύο αμερικανικά funds – δεν φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Η ενέργεια που επίσης άλλαξε τα δεδομένα πλήρως ήταν η απόφαση η μεν Fortress που επιχείρησε να συμμετάσχει στην διαδικασία του Galaxy μεμονωμένα αποκλείστηκε και η Bain Capital που επίσης, συμμετείχε στις μη δεσμευτικές προσφορές επίσης αποκλείστηκε.
Δύο από τους βασικούς επενδυτές διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα αποκλείονται από μια διαγωνιστική διαδικασία ενώ την ίδια ώρα και στο στρατόπεδο της Pimco διατυπώνονται επιφυλάξεις εάν η Alpha bank θέλει να προχωρήσει το deal ή έχει κάποιο άλλο σχέδιο.
Τα σχήματα των επενδυτών που συμμετείχαν στην διαδικασία και θα υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές δεν περιλαμβάνονται πλέον η Bain Capital, η Fortress και η Pimco που συμμετέχει στην διαδικασία και θεωρείτο φαβορί… έχει αμφιβολίες.
Οι υπόλοιποι επενδυτές δεν θεωρούνται ισχυρά σχήματα ή εν πάσει περιπτώσει δεν έχουν προϊστορία σε σημαντικά deals στην Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν τρεις επενδυτές για διαφορετικούς λόγους η Bain Capital και η Fortress επειδή απορρίφθηκαν και η Pimco που έχει αμφιβολίες… για τις τελικές επιδιώξεις της Alpha bank, εκφράζουν απορίες για την στρατηγική της Alpha bank.
Ορισμένοι κύκλοι υποστηρίζουν – και αυτό αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας εάν όντως ισχύει – το εξής.
Η Alpha bank δεν ήθελε το deal με την Eurobank – και ειδικά κάποια στελέχη της Alpha bank – και για τον λόγο αυτό αναίτια έμειναν εκτός Bain Capital και Fortress.
Όμως τα ερωτηματικά που θέτει και η Pimco που θεωρείτο φαβορί… οδηγούν σε ένα άλλο συμπέρασμα.
Μήπως η Alpha bank θέλει να ακυρώσει την διαδικασία για Cepal και Galaxy γιατί θα ήθελε να ενταχθεί στο σχέδιο της ΤτΕ που… θα ετοιμαστεί τους επόμενους μήνες;
Η Alpha bank με μόλις 3,1 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ήθελε να βρει μια άλλη φόρμουλα ώστε να μειώσει την σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια.
Η λύση της ΤτΕ μπορεί να επιφέρει πολύ μεγαλύτερο πλήγμα στα κεφάλαια της Alpha bank και είναι αβέβαιο εάν θα περάσει από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και το ακόμη σημαντικότερο είναι αβέβαιο εάν αντιμετωπίζει και τα 20 δισεκ. NPEs – πρόσφατα 21,4 δισεκ. χωρίς να περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για τα νέα NPEs που θα δημιουργήσει η ύφεση – και είναι επίσης αβέβαιο εάν αντιμετωπίζει το ζήτημα του DTC.
Υπάρχει ο κίνδυνος η Alpha bank να προσανατολίζεται να υιοθετήσρει την ασαφή πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs που δεν θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές και έτσι να χαθεί πολύτιμος χρόνος ή σε κάθε περίπτωση να έχει μεγάλη κεφαλαιακή επίδραση στον ισολογισμό της Alpha bank.
Όλα αυτά αποτελούν ερωτηματικά, όχι βεβαιότητες και μέλλει να αποδειχθεί ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις της Alpha bank deal με Pimco ή με την ΤτΕ;
Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν όμως γρήγορα καθώς ο κίνδυνος αρνητικής επίδρασης στην μετοχή είναι μεγάλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης