Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΟΣΑ: Aύξηση της ανεργίας και των χρεοκοπιών τον Σεπτέμβριο

ΟΟΣΑ: Aύξηση της ανεργίας και των χρεοκοπιών τον Σεπτέμβριο
Για το φάσμα ενός δεύτερου κύματος πανδημίας από το φθινόπωρο προειδοποίησε o ΟΟΣΑ
Για το φάσμα ενός δεύτερου κύματος πανδημίας από το φθινόπωρο προειδοποίησε ο επικεφαλής του τομέα μελετών για τις οικονομίες των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, Αlvaro Pereira, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ, προσθέτοντας πως έρχεται αύξηση της ανεργίας και των χρεοκοπιών τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα ο κ. Pereira αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων αλλά και ενίσχυσης των επενδύσεων.
Στην εκδήλωση ο κ. Pereira μαζί με τους συγγραφείς της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2020, Mauro Picu και Τim Bullman, παρουσίασαν τα βασικά ευρήματα της έκθεσης ενώ ακολούθησε συζήτηση στην οποία μετείχε ο επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός και η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δάφνη Νικολίτσα.
Την εκδήλωση και την συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Pereira αναφέρθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, καθώς είναι πολύ πιθανό ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.
Υπενθύμισε την περίπτωση της Αυστραλίας, η οποία είχε διαχειριστεί με επιτυχία το 1918 το πρώτο κύμα της πανδημίας ισπανικής γρίπης, ωστόσο ακολούθησε εφησυχασμός, που οδήγησε σε μεγάλο αριθμό θανάτων στο δεύτερο κύμα.
Ο κ. Pereira εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις του COVID 19 στη διεθνή, αλλά και στην ελληνική οικονομία θα αποτυπωθούν από τον Σεπτέμβριο, με αύξηση της ανεργίας και των χρεοκοπιών.
Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην απασχόληση και να αποφευχθούν εταιρικές χρεοκοπίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στην σημασία των επενδύσεων, και την ενίσχυσή τους, ως προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο θέμα των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας μεταξύ άλλων την ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων και των ανέργων, με ενεργητικά προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας, την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης και της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και την ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικά στο θέμα της εργασίας υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης το φόρων και των επιβαρύνσεων.
Οι συντάκτες της έκθεσης, Mauro Picu και Tim Bullman, σημείωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων, μεταρρυθμίσεις που δεν πρέπει να συνδέονται με λιτότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης