Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μείωση ΥΚΩ και χρεώσεων χρήσης Συστήματος για τους βιομηχανικούς καταναλωτές

tags :
Μείωση ΥΚΩ και χρεώσεων χρήσης Συστήματος για τους βιομηχανικούς καταναλωτές
Στις 29 και 30 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι πρώτες δημοπρασίες διακοψιμότητας
Μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και των χρεώσεων χρήσης Συστήματος περιλαμβάνει το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων για την μείωση του ενεργειακού κόστους στην βιομηχανία, εκτός από την μείωση του ΕΦΚ για την βιομηχανία μέσης τάσης που εξήγγειλε προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πλευρά της βιομηχανίας μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναμένει την λήψη και εφαρμογή μέτρων που θα εξισορροπήσουν σε κάποιο βαθμό την μεγάλη απόκλιση του κόστους ενέργειας με το οποίο επιβαρύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Ακριβότερη στην Ευρώπη η Ελλάδα

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ (α τρίμηνο 2020) εμφανίζουν την χονδρεμπορική αγορά ρεύματος της Ελλάδας να είναι η ακριβότερη της Ευρώπης και μάλιστα κατά 47% σε σχέση με το μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξίσωση του ΕΦΚ για τις μεγάλες βιομηχανίες μέσης τάσης με ετήσια κατανάλωση πάνω από 13 GWh (5 ευρώ η μεγαβατώρα) με την αντίστοιχη χρέωση των βιομηχανιών υψηλής τάσης (2,5 ευρώ η μεγαβατώρα) αποτελεί πάγιο αίτημα της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια.
Αίτημα της βιομηχανίας είναι και η μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στο πλαίσιο των όσων προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές για κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ καθώς και η μείωση της χρέωσης χρήσης συστήματος σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά άλλων χωρών της ΕΕ. Η πλευρά της βιομηχανίας έχει διατυπώσει επίσης αίτημα στο υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα προβλέπει ότι, έως και 20% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού αντιστάθμισης της χρέωσης CO2.

Αμοιβή των ορυχείων της ΔΕΗ με βάση τη λειτουργία τους

Στο μεταξύ και εν αναμονή των πρώτων δημοπρασιών για την διακοψιμότητα, που θα πραγματοποιηθούν στις 29 και 30 Ιουλίου και θα αφορούν στο διάστημα από 1ης Αυγούστου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, η βιομηχανία αναμένει τη στάση που θα κρατήσει η ΔΕΗ σε σχέση με τη συμμετοχή των ορυχείων.
Η πλευρά της βιομηχανίας θεωρεί ότι τα ορυχεία της ΔΕΗ θα πρέπει να συμμετέχουν στις δημοπρασίες και να διεκδικήσουν αμοιβή μέσω του μηχανισμού της διακοψιμότητας για τα μεγαβάτ που αντιστοιχούν στην λειτουργία τους, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά καθώς η ΔΕΗ έχει περιορίσει την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της.
Οι επόμενες δημοπρασίες αναμένεται να διεξαχθούν με το νέο Κανονισμό που ενέκρινε η ΡΑΕ μετά από διαβούλευση. Αυτός προβλέπει, την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ τουλάχιστον πέντε ημερολογιακές ημέρες πριν την διενέργεια της δημοπρασίας, κατάλογο με τους καταναλωτές για τους οποίους έχει διαπιστώσει ότι η Μέγιστη Ισχύς τριμήνου είναι μικρότερη από το 60% της μέγιστης ιστορικής ισχύος.
Οι καταναλωτές που περιλαμβάνονται στον παραπάνω κατάλογο δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επικείμενη δημοπρασία εκτός εάν υποβάλλουν στον ΑΔΜΗΕ τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν έκθεση αιτιολόγησης με την οποία δικαιολογείται η απόκλιση ισχύος.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης