Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Credit positive για την ΕΕ η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, κερδισμένη η Νότια και Ανατολική Ευρώπη

Fitch: Credit positive για την ΕΕ η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, κερδισμένη η Νότια και Ανατολική Ευρώπη
Σχόλιο της Fitch Ratings για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής 
Θετικά -«credit positive»- για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών – μελών της ΕΕ αποτιμά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό 2021-20127 η Fitch Ratings.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η απόφαση για κοινό χρέος θα μπορούσε να γίνει ένα πιο μόνιμο χαρακτηριστικό του θεσμικού σχηματισμού της ΕΕ, κάτι που θα ενίσχυε τα θεμέλια της Ευρωζώνης.
Η συμφωνία στις 21 Ιουλίου 2020 για τη δημιουργία του Ταμείου «Next Generation EU» εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανείζεται στις κεφαλαιαγορές για λογαριασμό της ΕΕ.
Τα πρόσθετα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα καταβληθούν στα κράτη - μέλη ως επιχορηγήσεις και δάνεια.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 (ΠΔΠ), ορίζοντας προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ, υπενθυμίζεται.
«Το Next Generation EU απέχει πολύ από την πλήρη δημοσιονομική ένωση και έχει μέτριο μέγεθος σε σχέση με την οικονομία της ΕΕ και τα εθνικά επίπεδα χρέους.
Ωστόσο, το Ταμείο θα δημιουργήσει βάση για αντιμετώπιση σε μελλοντικές κρίσεις, που θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα πολιτικής αντίδρασης.
Θεωρούμε το Ταμείο ως καθαρό υποστηρικτικό παράγοντα για τις αξιολογήσεις των κρατών της ΕΕ μεσοπρόθεσμα, ιδίως για τους κύριους δικαιούχους.
Πρόκειται για φτωχότερα κράτη - μέλη και εκείνα που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και βρίσκονται κυρίως στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. (…)
Μια πληρέστερη εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων θα είναι δυνατή μόλις η ΕΕ αποδεσμεύσει όλες τις λεπτομέρειες κατανομής των κονδυλίων.
Ωστόσο, οι αλλαγές από την αρχική πρόταση είναι μέτριες. (…)
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα κονδύλια του Ταμείου θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια άλλων χρηματοδοτήσεων της ΕΕ και να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της υποχώρησης της οικονομικής ανάπτυξης.
Η επίτευξη του πλήρους οφέλους θα εξαρτηθεί από την αύξηση των ποσοστών απορρόφησης ορισμένων χωρών», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης