Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Εντυπωσιακή η απάντηση της ΕΕ στην κρίση, πέρασε το «τεστ» - Απέφυγε χρεοκοπίες και «κραχ» στις αγορές

tags :
Lagarde: Εντυπωσιακή η απάντηση της ΕΕ στην κρίση, πέρασε το «τεστ» - Απέφυγε χρεοκοπίες και «κραχ» στις αγορές
Άρθρο της Christine Lagarde 
Τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, χαιρετίζει ακόμη μία φορά η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde, χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακή» τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στην πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού και εκτιμώντας ότι το μπλογκ πέρασε αυτό το πολύ δύσκολο «τεστ».
Σε άρθρο της στο blog της EKT, αφού απαριθμήσει τα σημαντικά πλήγματα που προκάλεσε στην ευρωπαϊκή οικονομία η πανδημία, η κα Lagarde αναφέρει ότι, αντιμέτωπη με μια οικονομική κατάρρευση τέτοιου μεγέθους, η ΕΕ έπρεπε να επικεντρωθεί σε μακροοικονομικές πολιτικές με ανάλογη ταχύτητα και δύναμη.
Η επιτακτική ανάγκη ήταν να αποφευχθεί ένα κύμα χρεοκοπιών και απώλειας θέσεων εργασίας που θα είχε προκαλέσει ανείπωτη βλάβη στη ζωή των Ευρωπαίων και άφηνε βαθιά σημάδια στην οικονομία μας.
Η προτεραιότητα για τις εθνικές αρχές ήταν να «παγώσουν» την οικονομία προκειμένου να καταστείλουν την επιδημία και να απορροφήσει προσωρινά την απώλεια ιδιωτικού εισοδήματος που προκλήθηκε από τα μέτρα.
Παράλληλα, ζητήθηκε νομισματική πολιτική για να αποφευχθεί η πτώση των χρηματοπιστωτικών αγορών και η ενίσχυση του σοκ.
«Αυτή η διπλή πολιτική απάντηση -εξαρχής- εξαρτάται φυσικά από το σχεδιασμό του θεσμικού μας πλαισίου, όπου η νομισματική πολιτική είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα και η δημοσιονομική σταθεροποίηση πραγματοποιείται μέσω των εθνικών προϋπολογισμών.
Αυτό διαφέρει από τις ΗΠΑ, όπου ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός είναι υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι περίπου το 50% του σοκ της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ απορροφάται από εθνικούς προϋπολογισμούς, πολύ περισσότερο από ό, τι απορροφάται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στις ΗΠΑ.
Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην Ευρώπη.
Αλλά αυτό δεν έκανε την αντίδρασή μας λιγότερο ισχυρή.
Με την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ λόγω της κατάστασης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν σε άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές επεκτάσεις, με το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο να αναμένεται να διευρυνθεί σε έλλειμμα περίπου -8,5% του ΑΕΠ το 2020.
Η νομισματική πολιτική έχει δρομολογήσει νέα μέτρα εξαιρετικού μεγέθους και καινοτομίας. Και, όταν τα όρια των εθνικών αντιδράσεων έγιναν ορατά, η Ευρώπη προσαρμόστηκε ξανά: τα εθνικά μέτρα συμπληρώθηκαν από μια στοχοθετημένη και ισχυρή ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση. (…)
Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού σε εταιρείες της ζώνης του ευρώ ήταν σχεδόν 250 δισεκ. ευρώ, η μεγαλύτερη αύξηση σε ρεκόρ σε μια περίοδο τριών μηνών.
Παράλληλα, η ΕΚΤ ενήργησε για να διευκολύνει την πρόσβαση στη ρευστότητα του ευρώ εκτός της ζώνης του ευρώ, δημιουργώντας μια σειρά διμερών γραμμών ανταλλαγής και repo με άλλες κεντρικές τράπεζες και εγκαινιάζοντας τη νέα μας διευκόλυνση repo του Ευρωσυστήματος, στην οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση από ένα ευρύτερο σύνολο κεντρικών τραπεζών.
Αυτό συνέβαλε στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ιδίως σε χώρες όπου το ευρώ χρησιμοποιείται συχνά εκτενώς, και στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.
Η κλίμακα της δημοσιονομικής στήριξης στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες αναμένεται να εκδώσουν επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο έως 1,5 τρισεκατομμύριο χρέος φέτος.
Ταυτόχρονα, η ζώνη του ευρώ εισήλθε στην κρίση με δείκτες χρέους μεταξύ των κρατών - μελών που κυμαίνονται από 8% έως 175% του ΑΕΠ, απειλώντας μια ασύμμετρη και άνιση δημοσιονομική απόκριση.
Αντιμετωπίζοντας ένα κοινό σοκ, ήταν σκόπιμο για την Ευρώπη να αναπτύξει το συλλογικό της βάρος μέσω των κοινών θεσμικών οργάνων της για να διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην κρίση επαρκώς. Η επόμενη φάση της απάντησης της Ευρώπης στην κρίση ήταν να τεθεί σε εφαρμογή.
Το πρώτο στοιχείο ήταν η υποστήριξη και η συμπλήρωση των εθνικών δημοσιονομικών απαντήσεων κυρίως με την ενίσχυση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών διευκολύνσεων.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της υποστήριξής της για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης (SURE) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε ένα δίχτυ ασφαλείας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτήσει κρατικές δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία, χρηματοδοτεί εθνικούς βραχυπρόθεσμους χρονοδιαγράμματα εργασίας και παρέχουν πιστωτικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις.
Η υποστήριξη συνίστατο σε μεγάλο βαθμό στην πρόσβαση σε πολύ φθηνά δάνεια.
Καθώς η πλήρης κλίμακα της κρίσης έγινε σαφέστερη, η Ευρώπη πήγε ένα βήμα παραπέρα αναγνωρίζοντας ότι τα δάνεια δεν θα επαρκούσαν για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, καθώς θα αυξήσουν μόνο τα επίπεδα του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για μακροπρόθεσμη σύγκλιση και όχι για σκοπούς ανάκαμψης και σταθεροποίησης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ταμείο Next GenerationEU είναι ένα τόσο σημαντικό βήμα προόδου.
Για πρώτη φορά, η Ευρώπη -προσωρινά- θέσπισε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που συμπληρώνει τους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές σε εθνικό επίπεδο», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΚΤ, συμπληρώνοντας:
«Με βάση τις ρεαλιστικές προσδοκίες, η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση ήταν εντυπωσιακή.
Έχει ξεπεράσει ουσιαστικά το πιο πρόσφατο σημείο αναφοράς -την απάντησή της στην κρίση του δημόσιου χρέους- και διεύρυνε τα όρια του τι είναι δυνατόν σε περίπτωση τέτοιων δραματικά σοκ.
Πράγματι, παρόλο που το NGEU είναι προσωρινό, η δυνατότητα ενεργοποίησης τέτοιων εργαλείων σε μελλοντικές κρίσεις είναι ήδη μια ισχυρή αλλαγή στη δομή της Ένωσης.
Οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει, περισσότερο από ποτέ, ότι οι προοπτικές τους για ανάπτυξη εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο. (…)
Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια συντονισμένη απάντηση λειτουργεί καλύτερα με την ΕΕ να πρωτοστατεί.
Η απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους πραγματοποιήθηκε κυρίως εκτός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης