Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Μεγαλύτερο πλήγμα για ανειδίκευτους, νέους, γυναίκες και μειονότητες εν μέσω κρίσης

ΔΝΤ: Μεγαλύτερο πλήγμα για ανειδίκευτους, νέους, γυναίκες και μειονότητες εν μέσω κρίσης
Ανάλυση του ΔΝΤ για τους εργαζομένους και την κρίση του κορωνοϊού 
Οι ανειδίκευτοι, οι γυναίκες και οι μειονότητες είναι πιο ευάλωτοι στην αγορά εργασίας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, αναφέρεται σε ανάλυση του Διεθνούς νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο blog του ΔΝΤ:
«Υπήρξε πολλή συζήτηση τους τελευταίους μήνες για το πώς οι εργαζόμενοι που μετέβησαν στην εξ αποστάσεως εργασία -και εκείνοι που θεωρήθηκαν "απαραίτητοι"- επηρεάζονται λιγότερο από τις απολύσεις και τις απώλειες θέσεων εργασίας που προκαλούνται από το lockdown σε σύγκριση με εργαζομένους σε "κοινωνικές" θέσεις εργασίας που απαιτούν στενότερη ανθρώπινη αλληλεπίδραση, όπως οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια.
Ωστόσο, η νέα έρευνα του προσωπικού του ΔΝΤ παρατηρεί πολλά περισσότερα.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνουμε ότι, ενώ οι θέσεις εργασίας εξ αποστάσεως είναι πράγματι πιο ασφαλείς κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ύφεσης που σχετίζεται με πανδημία, αυτό το μοτίβο έχει επίσης παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007 – 2009.
Όπως δείχνει το διάγραμμα, η ανεργία έχει αυξηθεί λιγότερο για τα επαγγέλματα εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια και των δύο περιόδων ύφεσης.
Αυτό το μοτίβο υποδηλώνει ότι τα άτομα σε επαγγέλματα εξ αποστάσεως τείνουν να διατηρούν τη δουλειά τους όχι μόνο επειδή ικανοποιούν την ανάγκη για κοινωνικές αποστάσεις και άλλες νέες απαιτήσεις της τρέχουσας πανδημίας, αλλά και επειδή τείνουν να είναι πιο ειδικευμένοι και μορφωμένοι -και ως εκ τούτου λιγότερο ευάλωτοι στην κρίση.
Η έρευνά μας επιβεβαιώνει επίσης μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τις πτυχές της ύφεσης.
Διαπιστώνει ότι οι νέοι και οι χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενοι είχαν πάντα πληγεί περισσότερο σε περίοδο ύφεσης, ενώ οι γυναίκες και οι Ισπανόφωνοι (σσ: για τις ΗΠΑ) επηρεάζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ύφεσης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης