Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό: Την άλλη εβδομάδα ψηφίζεται το Πρόγραμμα Γέφυρα για την Α΄ κατοικία - Ποιες οι εκκρεμότητες, τι λένε μετρήσεις και μελέτη PWC

Αποκλειστικό: Την άλλη εβδομάδα ψηφίζεται το Πρόγραμμα Γέφυρα για την Α΄ κατοικία - Ποιες οι εκκρεμότητες, τι λένε μετρήσεις και μελέτη PWC
Την άλλη εβδομάδα ψηφίζεται το Πρόγραμμα Γέφυρα - Ποιες είναι οι εκκρεμότητες - Τι λένε οι μετρήσεις - Αποκλειστικά στο BN η μελέτη της PWC
Ως το τέλος του μήνα το πρόγραμμα γέφυρα που θα επιδοτεί για 9 μήνες τα δάνεια για την πρώτη κατοικία σε όσους επλήγησαν από την πανδημία,  θα αποτελεί επίσημο Nόμο του Kράτους.
Κάποιοι αισιόδοξοι θεωρούν πως μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει ψηφιστεί το ν/σ. 
Εξάλλου όπως έχει προγραμματίσει η ομάδα του έργου και καταγράφεται σε μελέτη της PWC στις 31/7 ξεκινάει ο συντονισμός  των ενεργειών για την ένταξη του προγράμματος στην παραγωγή .
Στις 3/8 εκτός απροόπτου η πλατφόρμα θα κάνει το ντεμπούτο της ως προς την υποδοχή αιτήσεων από τους ανήκοντες στην περίμετρο των πληγέντων από την πανδημία.

Eπιδοτήσεις μετά την έγκριση της DG Comp.

Καμία ωστόσο επιδότηση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί έως ότου ληφθεί η επίσημη έγκριση της DG Comp.
Το σχετικό αίτημα σύμφωνα με έγκυρες πηγές υποβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα και αν και τυπικό εκτιμάται πως θα απαιτηθούν 45 μέρες για την έγκριση αυτήν.

Tα επόμενα βήματα

Για το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με Business και IT ομάδες του έργου με την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους για :
-Tην οριστικοποίηση  της προσέγγισης σε ανοιχτά θέματα
-Διευκρινίσεις επί της λειτουργικότητας της πλατφόρμας.
Η πλατφόρμα απαιτεί τη διαχείριση του συνολικού έργου των τραπεζών και των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων αλλά και του κρατικού μηχανισμού.
Ο προϋπολογισμός στο σύνολό του δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ όπως έχει ήδη αναφερθεί.
Ωστόσο πηγές καλά γνωρίζουσες το θέμα εκτιμούν πως θα είναι αρκετά κάτω από αυτό το επίπεδο αφού όλοι οι δυνητικά κορωνόπληχτοι  από τις αρχές της πανδημίας έως και το τέλος του Ιουνίου που τυγχάνει να έχουν δάνεια πρώτης κατοικίας, η αξία της επιδότησής  τους έχει μετρηθεί  φθάνει τα 700 εκατ. ευρώ.
Δεν εκτιμάται λοιπόν πως το ποσό αυτό θα ανέλθει σε ιδιαίτερα μεγαλύτερο ύψος για τους υπόλοιπους.

Οι εκκρεμότητες- οι λύσεις

Οπως αναφέρει η έκθεση της PWC υπάρχουν σημεία σε εκκρεμότητα καθώς θα μπορούσε κάποιος να ονομάσει ως εξελισσόμενα στοιχεία.
Η περίμετρος των κορωνόπληχτων παραμένει ανοιχτή ωστόσο, καθώς κάθε μήνα μπορούν να εκτιμηθούν όσοι επλήγησαν από την πανδημία  μέχρι τον προηγούμενο μήνα και αυτό γιατί κάποια από τα προγράμματα που καθορίζουν την περίμετρο παραμένουν ανοιχτά ενώ κάποια άλλα έχουν ήδη κλείσει.
Επίσης κάποιες κατηγορίες υποψήφιων για επιδότηση συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας και άλλοι όχι.
Επομένως όπως σημειώνεται από την έκθεση της PWC σε ότι αφορά τον εντοπισμό της περιμέτρου των κορωνόπληκτων:
- Σε εκκρεμότητα (σ.σ. θα βρίσκεται) ο εντοπισμός δεδομένων από ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Υπουργείο Εργασίας- ΕΡΓΑΝΗ, για την περίμετρο των κορωνόπληκτων στις παρακάτω περιπτώσεις;
- Εργαζόμενοι με μείωση μισθού
- Μείωση εμπορικής δραστηριότητας
- Εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιριών
- Ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένο μίσθωμα
- Επιστρεπτέα προκαταβολή
- Πρόγραμμα "ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ" (επιδότηση μισθού).
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη της PWC:
- To πρώτο χρονικό διάστημα έναρξης της πλατφόρμας υπάρχει περίπτωση ανά αίτηση/ΑΦΜ να πραγματοποιείται διερεύνηση από Δημόσιους Φορείς εάν το ΑΦΜ εμπίπτει στην περίμετρο.
Η προσέγγιση αυτή θα εξεταστεί περαιτέρω σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, καθώς θα πρέπει να προσιδορισθεί ο χρόνος απόκρισης των αρμόδιων φορέων  από τη στιγμή λήψης των σχετικών ΑΦΜ.
- Σε επόμενη φάση ο εν λόγω έλεγχος και η παροχή δεδομένων θα διενεργείται μέσω web servicers.
Ας σημειωθεί ότι στις 31.07 λήγει οριστικά το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας χωρίς καμία απολύτως παράταση.
Από την άλλη εβδομάδα προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο πτωχευτικό κώδικα ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν εκεί θα ενταχθεί και η επικαιροποίηση των στοιχείων των παλιών δικαιούχων του Νόμου Κατσέλη ή θα αποτελέσει το θέμα αυτό αντικείμενο διαφορετικού νομοθετήματος.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης