Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχεί η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Τα συνολικά 4.110 και τα νέα 33, οι νεκροί 201

Ανησυχεί η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Τα συνολικά 4.110 και τα νέα 33, οι νεκροί 201
Από τις αρχές του Ιουλίου έως σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 670 κρούσματα, εκ των οποίων τα μισά είναι εισαγόμενα - 33 τα νέα, 15 εισαγόμενα, τα 11 στην Αττική
Πονοκέφαλο προκαλεί στους ειδικούς και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές τις χώρας η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες ωστόσο, εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν πως η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του Ιουλίου, όταν και άνοιξαν τα σύνορα της χώρας στον τουρισμό και επαναλειτούργησε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας, έχουν καταγραφεί σχεδόν 670 κρούσματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι εισαγόμενα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τα εισαγόμενα κρούσματα, αναφέροντας πως η κατάσταση τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στα αεροδρόμια είναι ελεγχόμενη.
Αντιθέτως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που αποδίδουν στην χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως είναι η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας.
Την ανησυχία τους εντείνει ότι τα κρούσματα αυτά αφορούν πολίτες ηλικίας κάτω των 65 ετών καθώς και ότι τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καμία σχέση με κάποιο άλλο κρούσμα ή με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, γεγονός που προβληματίζει για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Και για αυτόν τον λόγο επιμένουν να επισημαίνουν στους πολίτες πως είναι αναγκαίο να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, έτσι ώστε η πορεία της επιδημίας να παραμείνει υπό έλεγχο.
Επιπλέον, την ανησυχία των επιστημόνων εντείνουν και οι συρροές κρουσμάτων σε διάσπαρτες εστίες ανά την χώρα, τη στιγμή που άλλες βεβαρυμένες περιοχές και εστίες, όπως π.χ. η περιοχή της Ξάνθης, εξακολουθούν να είναι ενεργές.
Στα θετικά είναι ότι τα αυξανόμενα αυτά κρούσματα δεν έχουν επίπτωση στους ηλικιωμένους ή ευάλωτους ανθρώπους, κάτι που δείχνει πως λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Πάντως, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 201.

Πέτσας: Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις

Τη θέση ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, κατέστησε σαφές ότι θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και θα αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις της ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό, αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις εισόδου από τα χερσαία σύνορά μας και παράλληλα εντάθηκαν οι έλεγχοι στο εσωτερικό.
«Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 869 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 64 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 72 πρόστιμα συνολικού ύψους 10.800 ευρώ» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Γώγος (καθ.Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας): Είμαστε σε εγρήγορση – Χαμηλή η ροή κρουσμάτων αλλά υπάρχει διασπορά

Τη θέση ότι η επιστημονική κοινότητα παραμένει σε εγρήγορση για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γώγος είπε ότι αν και η ροή των κρουσμάτων παραμένει αρκετά χαμηλή, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιουδήποτε τύπου έξαρση της νόσου», είπε ο κ.Γώγος, επισημαίνοντας ότι το δεύτερο στάδιο μετά την καραντίνα είναι και το πιο δύσκολο, καθώς, όπως είπε, «επειδή πρόκειται για επιτηρουμένη κανονικότητα με συγκεκριμένα μέτρα, ο κόσμος επαναπαύεται και το προσλαμβάνει ως κανονικότητα προ κορωνοϊού».
«Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική στη φάση αυτή, ώστε να καταλάβουν οι πολίτες τη σημασία της κατάστασης και να πειστούν στην τήρηση των μέτρων» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος εκτιμά ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο προς χρήση μέσα στο 2021, ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή.
«Στο δεύτερο στάδιο του εμβολίου που είμαστε τώρα, φαίνεται πως αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό.
Η δυνατότητα του εμβολίου να δράσει σε πολλαπλές φάσεις, δίνει την εντύπωση πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και στις ευάλωτες ομάδες, τις οποίες είναι σημαντικό να ανοσοποιήσουμε» τόνισε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως τώρα, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν ώστε να προστατεύονται οι ίδιοι, αλλά και οι γύρω τους.
«Κύριο ρόλο θα παίξει η αυτοπροστασία» υπογράμμισε ο κ.Γώγος.
 
Στους 201 οι νεκροί

Στους 201 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα καθώς ως αργά χθες το βράδυ 22/7 κατέληξαν ένας 85χρονος στο Βοστάνειο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ένας 91χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, μια 75χρονη η οποία νοσηλευόταν στην εντατική του ιδιου νοσοκομείου και μία 78χρονη η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Ηρακλείου από τη Ρόδο.
Σε 33 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοΐού χθες Πέμπτη 23 Ιουλίου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4110, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.
Αναλυτικότερα:
- δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
1144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών),
8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι., το 83.3% εξ' αυτών, άνδρες.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών.1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
https://www.skai.gr/sites/default/files/eody2371.jpg
Επίσης 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 καταγεγραμμένο θάνατο και 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στο μεταξύ, υποχρεωτική είναι πλέον η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και καταναλωτές, ενώ αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, έχει προαναγγείλλει  ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. 

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι χθες, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 413760 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6172 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).



Χαρδαλιάς: Κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown

Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, η ενημέρωση γίνεται για να υπάρχει πληροφόρηση για το πώς εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικό lockdown.
Σημείωσε ωστόσο ότι οι αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς ο ιός είναι εδώ και παραμένει επικίνδυνος.
Μάλιστα, χαρακτήρισε fake news τα περί απόκρυψης κρουσμάτων, κυρίως στα ελληνικά νησιά.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας, αναφορικά με τους ελέγχους για κορωνοϊό.
Όπως είπε, από 1 - 19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα.
Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720 και από τα χερσαία σύνορα 248.660.
Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900.
Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497.
«Καθημερινα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
Επιβάλλαμε πρόσθετους κανόνες και κλείσαμε τα σύνορα όπου χρειάστηκε» τόνισε και ανέφερε τις πέντε πρώτες σε εισαγόμενα κρούσματα χώρες που ήταν η Σερβία με 78, η Βουλγαρία με 63, η Ρουμανία με 61, η Αλβανία με 23 και οι ΗΠΑ με 6.
«Απο την 1η μέχρι και την 19η Ιουλίου 918.032 άτομα έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας.
Έχει υποβληθεί σε έλεγχο το 13,9 % όσων έχουν περάσει τα σύνορα.
Καταγράφηκαν 295 θετικά κρούσματα. 53 κρούσματα είναι ακόμα ενεργά, 35 είναι μη ενεργά.
Το 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις χώρες της Βαλκανικής» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χαρδαλιάς.
«Κινούμαστε βάσει των εισηγήσεων των ειδικών.
Ξέραμε ότι θα έχουμε κρούσματα από το εξωτερικό.
Καθημερινά παρακολουθούμε τις εξελίξεις τόσο στις πύλες εισόδου όσο και στο εσωτερικό», τόνισε ο υφυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τις 19 πρώτες ημέρες του Ιουλίου έχει υποβληθεί σε έλεγχο το 13,9% όσων έχουν εισέλθει στην Ελλάδα.
«Πρώτο μέλημα μας είναι η υγεία των πολιτών.
Έχουμε αύξηση κρουσμάτων λόγω της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών.
Πολύ χαμηλός ο αριθμός των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Όπως σημείωσε, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην αποφυγή φαινομένων συναθροίσεων και συνωστισμού.
«Ο ιός παραμένει εκεί έξω, επικίνδυνος, προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους», τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς.
«Η Ελλάδα είναι γενικά μια ασφαλής χώρα και είναι στο χέρι μας να παραμείνει έτσι.
Είναι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας, την οικονομία μας, να παραμεινουμε ασφαλείς, να συνεχίσουμε να δίνουμε το δικό μας παράδειγμα, να βγούμε όλοι μαζί δυνατοί και ασφαλείς. 
Όταν μια χώρα είναι ασφαλής μπορεί και να έχει ασφαλή τουρισμό και οι προσδοκίες μας μπορούν να είναι μόνο θετικές.
Έχουμε πλήρως τον έλεγχο.
Δεν υπάρχουν με την ευρύτερη έννοια του όρου "ορφανά" κρούσματα.
Κάθε κρούσμα ελέγχεται και ιχνηλατείται και δεν κλείνει η διαδικασία αν δεν μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση. 
Εκατοντάδες πολίτες έχουν μπει σε καραντίνα από την 1η Ιουλίου είτε ως high είτε ως low risk.
Καθε κρούσμα ιχνηλατείται και υπάρχουν τα ιστορικά με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.
Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν λάθη - δεν έχουν συμπληρωθεί στοιχεια και μας παιρνει χρόνο να βρούμε που βρίσκεται ο καθένας- δεν υπάρχουν όμως διάσπαρτα κρούσματα» είπε ο κ.Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενικό lockdown.
«Περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα είναι επιβαρυμένες- γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι και εκεί και στα νησιά, να μπορούμε να έχουμε εικόνα αν έχουμε μικρές η μεγάλες εστίες» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
«Όπου χρειαστεί να πάρουμε μέτρα θα πάρουμε.
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown.
Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα.
Τα τοπικά lockdown παραμένουν εργαλεία ελέγχου» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, ο οποίος υποστήριξε πως καλό θα ήταν να μην γίνουν πανηγύρια ούτε τον Αύγουστο.

Νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα

Τρία πρόσθετα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των χερσαίων συνόρων της χώρας τέθηκαν σε ισχύ από την Τρίτη 21 Ιουλίου τα μεσάνυχτα σε μια προσπάθεια να κοπούν τα αυξημένα κρούσματα από τα βαλκανικά κράτη.
Εξαιτίας της επιβάρυνσης στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των βαλκανικών χωρών, η κυβέρνηση έλαβε πρόσθετα μέτρα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ ξεκίνησε εκτεταμένα στοχευμένα τεστ στα σύνορα με την Αλβανία.
Την επιβαρυμένη εικόνα επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα σύνορά μας, με 8 θετικά κρούσματα σε σύνολο 866 στην Κακαβιά και με συνολικά 170 θετικά κρούσματα σε σύνολο 19.676 ελέγχων στον Προμαχώνα από την 1η έως και τις 18 Ιουλίου.
Την τελευταία εβδομάδα (12/7-18/7), παρατηρήθηκε συνεχώς αυξανόμενη ροή διελεύσεων (είσοδος-έξοδος) από τις 12 χερσαίες πύλες  της χώρας πλην του Προμαχώνα.
Συγκεκριμένα, 20.331 διελεύσεις από Αλβανία, 8.049 από Βουλγαρία πλην του Προμαχώνα, 16.358 από Βόρεια Μακεδονία και 4.325 από Τουρκία.
Βάσει αυτών των δεδομένων, η κυβέρνηση απόφασισε:
1ον. Πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.
2ον. Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το PassengerLocatorForm(PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση.
Επισημαίνουμε με έμφαση ότι ο κορονοϊός είναι εδώ. Και παρακαλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως είναι χθες αυτές της Βαλκανικής.
3ον. Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης