Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αύξηση 15% στο χρέος της Ευρωζώνης μόνο το 2020 - Οι 4 πιο επικίνδυνες χώρες

tags :
Moody's: Αύξηση 15% στο χρέος της Ευρωζώνης μόνο το 2020 - Οι 4 πιο επικίνδυνες χώρες
Η οικονομική ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της πολιτικής είναι το κλειδί για την πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης
Η εξέλιξη των πιστωτικών προφίλ των χωρών της ζώνης του ευρώ θα εξαρτηθεί από τη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την αντιστροφή της απότομης αύξησης των αναλογιών χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, τονίζοντας ότι το σοβαρό σοκ επιβαρύνει σημαντικά τα κρατικά έσοδα και προκαλεί αύξηση των δαπανών.
Η Moody's προβλέπει αύξηση κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες στη μέση αναλογία χρέους προς ΑΕΠ για τις χώρες της ζώνης του ευρώ φέτος.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στην Κύπρο (θετική προοπτική - Ba2), στην Ιταλία (σταθερή προοπτική - Baa3), στη Γαλλία (σταθερή προοπτική - Aa2) και στην Ισπανία (σταθερή προοπτική - Baa1).
Ωστόσο, η βιωσιμότητα του χρέους μετριάζει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο των υψηλότερων φορτίων χρέους στην εκτίμηση της δημοσιονομικής δύναμης της Moody's και του συνολικού προφίλ κινδύνου.
Ο οίκος αναμένει επίσης ότι οι πληρωμές τόκων θα παραμείνουν χαμηλές ως μερίδιο των εσόδων στη ζώνη του ευρώ, δεδομένου του ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού στο πλαίσιο της εξαιρετικά ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
"Ενώ αναμένουμε σταδιακά να αρθούν τα προσωρινά μέτρα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό καθώς επανέρχεται στην κανονικότητα η οικονομική δραστηριότητα, οι αξιολογήσεις θα ενημερωθούν από τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές των κυρίαρχων χωρών της ζώνης του ευρώ και την αποτελεσματικότητά τους στην τόνωση της ανάπτυξης, μειώνοντας σταδιακά το χρέος του δημόσιου τομέα", αναφέρει η Moody's.
Η μεγαλύτερη ανοδική επιβάρυνση του χρέους θα συμβεί στο σενάριο των παρατεταμένων καθυστερήσεων στην οικονομική ανάκαμψη ή επειδή η μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών αποδεικνύεται πιο δύσκολη.
Αυτοί είναι και οι βασικοί κίνδυνοι για το βασικό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης