Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ – Ένδειξη ευρωπαϊκής συνοχής η συμφωνία

Moody’s: Credit positive για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ – Ένδειξη ευρωπαϊκής συνοχής η συμφωνία
Σχόλιο της Moody’s για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής 
Το σχέδιο ανάκαμψης που συμφωνήθηκε -21/7- στη Σύνοδο Κορυφής και περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης -750 δισεκ. ευρώ- και τον κοινό προϋπολογισμό -1.074 δισεκ. ευρώ- του 2021-2027, είναι ουδέτερο για την πιστωτική ποιότητα της ΕΕ συνολικά αλλά συνεισφέρει θετικά στην πιστωτική ποιότητα των σημαντικά ωφελημένων κρατών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s.
Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης:
«Η συμφωνία ενισχύει επίσης την αρχική εκτίμησή μας ότι το Ταμείο αποτελεί ένδειξη συνοχής της ΕΕ.
Ωστόσο, πρέπει ακόμη να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ήδη εξέφρασε τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια έκτακτης ολομέλειας στις 23 Ιουλίου. (…)
Οι ετήσιες αποπληρωμές χρέους θα περιορίζονται στο 7,5% των επιχορηγήσεων 390 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 29,25 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε τιμές 2018) ετησίως. (…)
Συνεχίζουμε να βασίζουμε τη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας “Aaa” της ΕΕ στην ισχυρή και αξιόπιστη δέσμευση όλων των κρατών - μελών να διασφαλίσουν τη συνεχή ευρωστία των οικονομικών της ΕΕ ανεξάρτητα.
Η ΕΕ έχει επίσης τη δυνατότητα προσφυγής σε έκτακτη υποστήριξη από όλα τα κράτη - μέλη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε χρέη, η οποία κατοχυρώνεται στη νομοθεσία της ΕΕ.
Υποστηρικτική πίστωση για τα κράτη - μέλη που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία - επιτάχυνση της εκταμίευσης επιχορηγήσεων αντισταθμίζει εν μέρει τη μειωμένη συνιστώσα επιχορηγήσεων.
Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι το Ταμείο Ανάκτησης θα υποστηρίζει πιστώσεις για τα κράτη - μέλη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία όπως η Ιταλία (Baa3, σταθερό outlook), η Ισπανία (Baa1, σταθερό outlook), η Ελλάδα (B1, σταθερό outlook) και την Κροατία (Ba2, θετικό outlook).
Η συμφωνία αυξάνει το ποσό της επιχορήγησης που θα διανεμηθεί στις χώρες έως το τέλος του 2022 σε 70%, από 60% τον Μάιο. (…)
Κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ετήσιος όγκος έκδοσης της ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό συγκρίνεται με τους ετήσιους όγκους έκδοσης 50-65 δισ. ευρώ της ΕΤΕπ, τον μεγαλύτερο υπερεθνικό δανειολήπτη παγκοσμίως».

Moody's: Αύξηση 15% στο χρέος της Ευρωζώνης μόνο το 2020 - Οι 4 πιο επικίνδυνες χώρες

Η εξέλιξη των πιστωτικών προφίλ των χωρών της ζώνης του ευρώ θα εξαρτηθεί από τη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την αντιστροφή της απότομης αύξησης των αναλογιών χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, τονίζοντας ότι το σοβαρό σοκ επιβαρύνει σημαντικά τα κρατικά έσοδα και προκαλεί αύξηση των δαπανών.
Η Moody's προβλέπει αύξηση κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες στη μέση αναλογία χρέους προς ΑΕΠ για τις χώρες της ζώνης του ευρώ φέτος.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στην Κύπρο (θετική προοπτική - Ba2), στην Ιταλία (σταθερή προοπτική - Baa3), στη Γαλλία (σταθερή προοπτική - Aa2) και στην Ισπανία (σταθερή προοπτική - Baa1).
Ωστόσο, η βιωσιμότητα του χρέους μετριάζει τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο των υψηλότερων φορτίων χρέους στην εκτίμηση της δημοσιονομικής δύναμης της Moody's και του συνολικού προφίλ κινδύνου.
Ο οίκος αναμένει επίσης ότι οι πληρωμές τόκων θα παραμείνουν χαμηλές ως μερίδιο των εσόδων στη ζώνη του ευρώ, δεδομένου του ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού στο πλαίσιο της εξαιρετικά ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
"Ενώ αναμένουμε σταδιακά να αρθούν τα προσωρινά μέτρα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό καθώς επανέρχεται στην κανονικότητα η οικονομική δραστηριότητα, οι αξιολογήσεις θα ενημερωθούν από τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές των κυρίαρχων χωρών της ζώνης του ευρώ και την αποτελεσματικότητά τους στην τόνωση της ανάπτυξης, μειώνοντας σταδιακά το χρέος του δημόσιου τομέα", αναφέρει η Moody's.
Η μεγαλύτερη ανοδική επιβάρυνση του χρέους θα συμβεί στο σενάριο των παρατεταμένων καθυστερήσεων στην οικονομική ανάκαμψη ή επειδή η μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών αποδεικνύεται πιο δύσκολη.
Αυτοί είναι και οι βασικοί κίνδυνοι για το βασικό σενάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης