Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διαβεβεαιώσεις Chevron και Noble στην Κύπρο για παραμονή στα projects των κοιτασμάτων

tags :
Διαβεβεαιώσεις Chevron και Noble στην Κύπρο για παραμονή στα projects των κοιτασμάτων
Η κεφαλαιοποίηση της Chevron ξεπερνά τα 160 δισ δολάρια και αγόρασε τη NOBLE για 5 δισ δολάρια, μια αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία αποκτά συμφέροντα στην περιοχή
H εξαγορά της Noble από την Chevron όπως είχε αναφέρει το WEΝ δίνει νεό τόνο στα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η δεύτερη από τις δύο μεγάλες - η άλλη είναι η ExxonMobil - που συμμετέχουν στον DOW JONES, η Chevron εισέρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κεφαλαιοποίηση της Chevron ξεπερνά τα 160 δισ δολάρια και αγόρασε τη NOBLE για 5 δισ δολάρια, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι μια πολλαπλασίως ισχυρή αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία αποκτά συμφέροντα στην περιοχή.
Τα μηνύματα είναι σαφή καθώς:
- O CEO της Chevron Mike Wirth έδωσε έμφαση στα assets που αγόρασε μαζί με τη Noble στην Aνατολική Μεσόγειο, επισημάινοντας ότι το νούμερο 1 project είναι το κοίτασμα του Λεβιάθαν.
- Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας κυρία Νατάσα Πηλείδου σύμφωνα με το Philenews έλαβε διαβεβαιώσεις από την Noble αλλά και από την Chevron ότι το ενδιαφέρον τους επεκτείνεται πέραν του τεμαχίου 12 στην περιοχή.
- Η Chevron είναι σε καλύτερη κατάσταση από την ExxonMobill, εμφανίζοντας θετικά αποτελέσματα στο δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2020 και έχοντας ρευστοποιήσει άλλα assets.
- H κίνηση της Chevron δείχνει ότι μακροπρόθεσμα ο αμερικανικός κολοσσός έχει σαν στόχο την αξιοποίηση των assets πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, άρα τα αμερικανικά συμφέροντα έχουν δικές τους προτεραιότητες, κάτι που λογικά θα αναγκάσει τους Τούρκους να προσαρμοστούν σε αυτές.
- Οι τιμές του πετρελαίου εξομαλύνονται και η ζήτηση θα ανακάμψει το 2021, ενω για το φυσικό αέριο οι αναλύσεις αναφέρουν ότι για αρκετά χρόνια θα παραμείνει στο προσκήνιο σαν βασικό καύσιμο.
 

Πηλείδου (Κύπρια ΥΠΕΝ): Chevron και Noble μας διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν στα projects

Σύμφωνα με το Phlienews/ΚΥΠΕ, oι εταιρείες Chevron και Noble Energy επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ότι δεν έχει αλλάξει το στρατηγικό τους πλάνο όσον αφορά την αξιοποίηση των διαφόρων αδειών που έχουν στην περιοχή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, αναφορικά με τις επαφές που είχε με τις δύο εταιρείες.
Με αφορμή την εξαγορά της Noble Energy από την Chevron, η Υπουργός επικοινώνησε με τις εταιρείες και έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατική περιόδου μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Όπως ανέφερε η κ. Πηλείδου, η εξαγορά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εγκριθεί η εξαγορά από τους μετόχους της Noble Energy. Αναμένεται, πρόσθεσε ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις με έξι μήνες.
«Αυτό που μας έχουν διαβεβαιώσει είναι ότι η Noble θα συνεχίσει τις υποχρεώσεις της και να εργάζεται μαζί μας, καθ’ όλη τη διάρκεια όλης της μεταβατικής περιόδου και μέχρι την ολοκλήρωση της εξαγοράς και ότι θα βεβαιωθούν ότι θα υπάρξει μια ομαλή μετεξέλιξη της εταιρείας, η οποία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε χωρίς να υπάρξει καμία διακοπή», σημείωσε η Υπουργός Ενέργειας.
Όσον αφορά τα νομικά θέματα τα οποία πιθανόν να προκύψουν σε σχέση με την αλλαγή αυτή, η κ. Πηλείδου είπε ότι το Υπουργείο άρχισε ήδη να τα επεξεργάζεται και θα αναμένει περαιτέρω πληροφόρηση από τις εταιρείες έτσι ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θεωρούνται όμως διαδικαστικές, τυπικές διαδικασίες.
Οι δύο εταιρείες διαβεβαίωσαν επίσης την Υπουργό ότι τους ενδιαφέρει πάρα πολύ ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου, ότι δεν έχει αλλάξει το στρατηγικό τους πλάνο όσον αφορά την αξιοποίηση των διαφόρων αδειών που έχουν εδώ και ότι υπάρχει ενδιαφέρον ευρύτερα για την περιοχή και όχι μόνον για το τεμάχιο 12 στην Κύπρο.
Η Υπουργός συμπλήρωσε ότι θα παρακολουθούν τις λεπτομέρειες μέσα στο επόμενα διάστημα.
Ερωτηθείσα κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα επισπεύσει ή θα καθυστερήσει την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη», η κ. Πηλείδου είπε ότι είναι πολύ γρήγορα για να κριθεί αυτό.
«Εξαρτάται και από τις προθέσεις της Chevron αλλά και τις συζητήσεις που θα γίνουν με τους συνεργάτες τους στο τεμάχιο 12 που είναι η Shell και η Delek.
Σίγουρα από πλευράς μας θα θέλαμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε καθυστέρηση και αυτή είναι η επιδίωξή μας ως Υπουργείο Ενέργειας και ως Κυπριακή Κυβέρνηση», είπε.
Σημείωσε δε ότι η κατάσταση που επικρατεί με τον COVID-19 έχει ήδη προκαλέσει κάποια καθυστέρηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και εντός του 2020-21 θα προχωρήσουν οι εταιρείες με τα επόμενα βήματα. 
Οι εξελίξεις με τον COVID-19 και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι αυτές που θα επηρεάσουν περισσότερο τα έργα στην περιοχή σε σχέση με όλες τις εταιρείες που είναι αδειδοδοτημένες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), όπως εκτίμησε η κ. Πηλείδου.
Ερωτηθείσα και για τις τελευταίες εξελίξεις με της τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και κατά πόσο φαίνεται να επηρεάζουν το πρόγραμμα των εταιρειών υδρογονανθράκων, ανέφερε ότι αυτό δεν είναι κάτι που έχουν εγείρει οι εταιρείες και τουλάχιστον στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται να επηρεάζει.
Όπως είπε, περισσότερο αυτό που θα επηρεάσει είναι η οικονομική κατάσταση, το περιβάλλον και οι τιμές της αγοράς και κατά πόσο θα σημειώσουν αρκετή βελτίωση έτσι ώστε να είναι επικερδή τα έργα στην περιοχή.
Τούτων δοεθέντων προκύπτει ότι οι Αμερικανοί έχουν θέσει μακροπρόθεσμα στο περικσόπιό τους τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της ΝΑ Μεσογείου.
Άρα η τουρκική στρατηγική σιγουρα έχει έναν ακόμη παράγοντα πίεσης, καθώς στην παρούσα φάση είναι έξω από το παιχνίδι σε όλα τα μέτωπα και με κάθε τρόπο προσπαθεί να επιτύχει την δίεισδυση.

Tι κατέγραφε το Worldenergynews.gr στις 21/7/2020

Mike Wirth (Chevron): Η εξαγορά της Noble στόχευε σε Leviathan και Αν.Μεσόγειο - Αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα
Τρίτη 21/07/2020 - 12:42
Τελευταία τροποποίηση στις 22/07/2020 - 12:11
Η Chevron αναμένει μακροπρόθεσμα αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου
Ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού γίγαντα των ΗΠΑ, Chevron Corp, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα της πανδημίας COVID-19 έχει οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.
Η Chevron ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αγοράσει τον παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Noble Energy Inc για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε απόθεμα, την πρώτη μεγάλη ενεργειακή συμφωνία από τότε που ξεκίνησε η κρίση του coronavirus.
«Η κρυστάλλινη σφαίρα είναι νεφελώδης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Mike Wirth σε συνέντευξή του.
«Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας, το ρυθμό ανάπτυξης αποτελεσματικών εμβολίων και κυβερνητικών παρεμβάσεων πολιτικής για να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τον κίνδυνο εδώ και εκεί. Είναι ένα ρευστό περιβάλλον.
Περιμένουμε ασταθή οικονομική και τιμολογιακή δραστηριότητα. "
Ωστόσο, η Chevron αναμένει μακροπρόθεσμα αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την αύξηση του πληθυσμού και πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Wirth.
Η συμφωνία ενισχύει το χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της εταιρείας με το κορυφαίο πεδίο Leviathan στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι εκμεταλλεύσεις της Noble περιλαμβάνουν επίσης ιδιοκτησία σχιστόλιθου στο Κολοράντο και στη λεκάνη Permian, το κορυφαίο πεδίο σχιστόλιθου των ΗΠΑ, όπου τα 92.000 στρέμματα (37.230 εκτάρια) της Noble είναι μια «ωραία αλλά μικρότερη θέση στην Permian» που ενισχύει την υπάρχουσα γη της Chevron, δήλωσε ο Wirth.

Πηγη:www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης