Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα μπορέσει το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτρέψει το χάσμα Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη – Έντονη δυσπιστία για την Ιταλία

Θα μπορέσει το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτρέψει το χάσμα Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη – Έντονη δυσπιστία για την Ιταλία
Οι υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι η Ιταλία θα μπορούσε να λάβει ένα ποσό περίπου 65,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο δικαιούχο
Θα μπορέσει το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ να προλάβει τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ Βορρά – Νότου στην Ευρωζώνη και ειδικότερα να διασώσει την Ιταλία διερωτώνται σε ανάλυσή τους οι Financial Times, παραθέτοντας μία σειρά λόγων για τους οποίους μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι απολύτως βέβαιη.
Οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2020 και εν μέσω πανδημίας και με περίπου 35.000 νεκρούς αισθάνθηκαν προδομένοι από την άνευρη αντίδραση της ΕΕ και πολλοί άρχισαν να κάνουν λόγο και για έξοδο της Ρώμης από την Ένωση.
Η ΕΕ προσπαθεί έκτοτε για να αντιστρέψει αυτήν την επικίνδυνη διάθεση πολλών Ιταλών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν στην πρώτη θέση με τις μαζικές αγορές ομολόγων, ακολουθούμενη από υπουργούς Οικονομικών που τον Απρίλιο δημιούργησαν δίχτυ ασφαλείας 540 δισεκ. ευρώ.
Το πακέτο Ανάκαμψης, το οποίο συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου από τους 27 αντανακλά τη συνειδητοποίηση από τους ηγέτες της ΕΕ, ότι εάν δεν ενεργήσουν με τόλμη, η οικονομική απόκλιση εντός της ευρωζώνης θα μπορούσε να γίνει μη αναστρέψιμη, απειλώντας τη βιωσιμότητα του ευρώ ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτείται η δυσαρέσκεια στο Νότο.
«Από ιστορικής, συμβολικής και πολιτικής άποψης, αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός από την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει ο Pascal Lamy, πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος ήταν επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Jacques Delors όταν ήταν επικεφαλής της Commission.
«Θα δώσει στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στην Ιταλία και σε άλλα κράτη πολλά πυρομαχικά εναντίον των κριτικών που δέχονται - υπό την προϋπόθεση ότι σε δύο ή τρία χρόνια οι ψηφοφόροι θα έχουν δει πραγματικά το χρώμα των χρημάτων της ΕΕ», δηλώνει στους FT.
Η Ιταλία θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους νικητές του προγράμματος Next Generation EU, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη δέχθηκαν να εγκρίνουν τον δανεισμό από την Commission ύψους 750 δισεκ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να διανεμηθούν τα χρήματα, εν μέρει επειδή λίγο κάτω από το ένα τρίτο της χρηματοδότησης θα καθοριστεί από οικονομικά δεδομένα το 2020 και το 2021.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τις δικές τους προβλέψεις.
Οι υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι η Ιταλία θα μπορούσε να λάβει ένα ποσό περίπου 65,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο δικαιούχο, ακολουθούμενο από την Ισπανία που θα μπορούσε να πάρει 59 δισεκατομμύρια ευρώ και τη Γαλλία με 37,4 δισεκατομμύρια ευρώ .
Μόλις προστεθούν εκτιμώμενες εισπράξεις από το ευρύτερο πακέτο επιχορηγήσεων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναμένει να λάβει πάνω από 80 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι αναλυτές θέτουν μία σειρά ζητημάτων για μία χώρα που εκτιμάται ότι το 2020 θα παρουσιάσει ύφεση – 11%.
«Υπάρχουν πολλά άγνωστα για το πότε ακριβώς θα καταλήξουν τα χρήματα στην οικονομία, αλλά αναμένω ότι η μεγαλύτερη θετική οικονομική επίδραση θα έρθει το 2022 και το 2023», λέει η Loredana Federico, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ιταλία έχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ της Ευρώπης όσον αφορά στην γρήγορη απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ, σύμφωνα με τον Zsolt Darvas του Bruegel.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, οι χώρες θα παρουσιάσουν στρατηγικές για το πώς σκοπεύουν να τονώσουν τις οικονομίες τους.
Αυτό όμως σημαίνει ότι η Ρώμη θα ακολουθήσει πραγματικά και πιστά τις δεσμεύσεις της ενώ υπάρχει έντονη δυσπιστία στον Βορρά της Ευρωζώνης και κυρίως στην Ολλανδία, όπως κατέστη σαφές στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Στην Ισπανία, οι επικεφαλείς των επιχειρηματικών ενώσεων δηλώνουν έτοιμοι να αποτρέψουν την κυβέρνηση της Μαδρίτης να παραιτηθεί τυχόν από τις δικές της μεταρρυθμίσεις.
Η Ισπανία αναμένεται να υποστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ το 2020 στην ΕΕ μετά την Ιταλία, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου της κρίσης του Covid-19 στον μεγάλο τουριστικό τομέα της.
Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sánchez ήταν ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές ενός μεγάλου πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ που χρηματοδοτείται μέσω έκδοσης κοινού χρέους της Ένωσης.
Η επιχειρηματική κοινότητα της Ισπανίας χαιρετίζει τώρα την προοπτική της πίεσης της ΕΕ να ωθήσει την κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει το ακριβό συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και να σταματήσει τα σχέδια για την ανατροπή της εργατικής μεταρρύθμισης του 2012, η οποία εγκρίθηκε από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση και η οποία έκανε λίγο ακριβές τις απολύσεις.
Η ανατροπή της εν λόγω μεταρρύθμισης αποτελεί βασικό στόχο του Podemos, των αριστερών εταίρων του Sanchez.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης