Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Dogu Akdeniz Politik: Γιατί επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας; - To φυσικό αέριο, η Ελλάδα και η Λιβύη

Dogu Akdeniz Politik: Γιατί επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας; - To φυσικό αέριο, η Ελλάδα και η Λιβύη
Είναι μια περίοδος έντασης μεταξύ της Γαλλίας και Τουρκίας λόγω της αντιφατικής πολιτικής στην εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης
Γιατί επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας;
Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει Dogu Akdeniz Politik που δραστηριοποιείται στα γεωστρατηγικά θέματα και αντικατοπτρίζει τις εθνικιστικές ιδέες της Τουρκίας.
Παρ΄ ότι πολλές φορές οι θέσει του παραβιάζουν την λογική, ωστόσο έχει αξία να αξιολογήσουμε πως αντιμετωπίζουν οι τούρκοι τα γεωστρατηγικά θέματα από ποια οπτική γωνία τα αναλύουν.
Dogu Akdeniz Politik στα ελληνικά πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η σύγκρουση δύο πλοίων του γαλλικού και τουρκικού ναυτικού στην Μεσόγειο προκάλεσε πρόσφατα την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι μια περίοδος έντασης μεταξύ της Γαλλίας και Τουρκίας λόγω της αντιφατικής πολιτικής στην εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Πώς ξεκίνησε η ένταση Γαλλίας - Τουρκίας;

Δύο μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν συμφέροντα στην Μεσόγειο, ανακάλυψαν τα γιγαντιαία αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Η Γαλλία άκουσε την κυπριακή κυβέρνηση και αγνόησε την οργή της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στην διαδικασία αναζήτησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εταιρείας Total επίσης παραχώρησε δικαιώματα εξερεύνησης και εξόρυξης φυσικού αερίου σε διεθνείς εταιρείες.
Η Τουρκία ξεκίνησε τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι αγνόησαν την Τουρκία, εξέλιξη που αύξησε παράλληλα τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος.
Προκάλεσε την αντίδραση άλλων μεσογειακών χωρών όπως την Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Κύπρο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή τους πριν λίγοι καιρό ανέφεραν ότι εκφράζουν την λύπη τους για την συνεργασία Λιβύης-Τουρκίας.
Ο Μητσοτάκης ζήτησε πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την υποστήριξη της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, εξέλιξη «χαιρέτισε με χαρά» και είπε ότι το πολεμικό πλοίο θα σταλεί ως «εγγυητής της ειρήνης» όπως το περιέγραψε.
u

Τι συνέβη στη Μεσόγειο;

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γαλλίας, η φρεγάτα Courbet, που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, ήθελε να επιθεωρήσει ένα πλοίο με σημαία της Τανζανίας καθώς υπήρχαν υποψίες για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Οι Γάλλοι δήλωσαν ότι το Courbet παρενοχλήθηκε από τουρκικά πλοία που συνόδευαν το πλοίο με σημαία Τανζανίας και ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία κλείδωσαν στο ραντάρ την Γαλλική φρεγάτα  Courbet τρεις φορές.
Η Γαλλία, ανέφερε ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν «υπερβολικά επιθετική» και η Τουρκία εξέφρασε τα παράπονα της στο ΝΑΤΟ.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Florence Parly το περιέγραψε ως "εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό" σε δήλωση προς τη Γαλλική Βουλή.
Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα επιχειρήματα της Γαλλίας είναι "αβάσιμα"
Ο Cavusoglu o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι, «προσπαθούν να ελέγξουν αν τα πλοία μας μεταφέρουν κάτι στη Λιβύη.
Έχουμε επίσης πλοία εκεί.
Δεν είναι αυτή συμπεριφορά χώρας του ΝΑΤΟ σε άλλη χώρα επίσης μέλος του ΝΑΤΟ»
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το θέμα αυτών των εξελίξεων.
Ο ΟΗΕ πήρε την απόφαση για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη το 2011.
Ωστόσο, στη διάσκεψη της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο λόγω των συχνών παραβιάσεων του ψηφίσματος του ΟΗΕ για τα όπλα, οι συμμετέχουσες χώρες δεσμεύτηκαν για μια αυστηρότερη εποπτεία του εμπάργκο όπλων.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2020, η ΕΕ συμφώνησε να επιβλέψει το εμπάργκο στη Λιβύη με κοινή στρατιωτική αποστολή.
Διαδικασία έρευνας του ΝΑΤΟ
Γαλλία και Τουρκία συνέχισαν να αλληλοκατηγορούνται.
ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg διέταξε να ελεχθεί αμερόληπτα η υπόθεση αυτή.
Ως αποτέλεσμα της τεχνικής εξέτασης, εκπονήθηκε μια έκθεση 130 σελίδων, η οποία ανέλυε πώς σημειώθηκε το περιστατικό.
Η έκθεση, η οποία δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το περιστατικό και που γράφτηκε προσεκτικά για να μην πάρει θέση υπέρ της μιας  ή άλλης πλευράς.
Το πιο εντυπωσιακό μέρος της έκθεσης ήταν η απουσία των στοιχείων για το περιστατικό παρενόχλησης όπως ισχυρίστηκε η Γαλλία.
Αναφέρεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ επισήμαναν ότι  "δεν είναι σαφές τι έκανε η γαλλική φρεγάτα Courbet και πώς αντέδρασε όταν κλειδώθηκε από τα ραντάρ".
Έτσι, έμπειροι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το περιστατικό παρενόχλησης δεν συνέβη ποτέ» Η Γαλλία αμέσως εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την έκθεση, και κατηγόρησε για «χειραγώγηση» για να μην συμπεριληφθούν στην τελική έκθεση τα στοιχεία που η Γαλλία παρουσίασε.
uu

Αποχώρηση της Γαλλίας από την «Επιχείρηση Θαλάσσιου Φύλακα»

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι έκανε μια δήλωση κατηγορώντας τη Γαλλία για τη Λιβύη.
Στοιχεία για τη θάλασσα και τον αέρα της Γαλλίας συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή Sea Guardian που ξεκίνησε το 2016 και στόχευαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο, η Γαλλία, η οποία απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Stoltenberg στις 30 Ιουνίου, δήλωσε:
«Καλύτερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της επιχείρησης Ειρήνη της ΕΕ για επιβεβαίωση της δέσμευσης των κρατών μελών να συμμορφωθούν με τους εμπάργκο όπλων, να μην χρησιμοποιούν σήματα του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια εθνικών αποστολών, για την εφαρμογή του εμπάργκο και να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την πρόληψη παρόμοιων συμβάντων ».
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Γαλλία μετά από αυτά αποσύρθηκε από αποστολή του ΝΑΤΟ διαμαρτυρόμενη για την υπόθεση της φρεγάτας Courbet.
Η Γαλλία ειδικότερα μπορεί να σταθεί αντίθετη στην προοπτική συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves le Driade είχε ζητήσει οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και αυτό αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής των Γάλλων.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία εστίαζαν στην Λιβύη ενώ η στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Στρατηγός Khalifa Haftar να αντιδράσει άμεσα.
Η Γαλλία υποστηρίζει στην Λιβύη τον στρατηγό Haftar και βλέπει την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή ως παράγοντα αποσταθεροποίησης

Η ΕΕ ενδιαφέρεται για την Λιβύη

Δεδομένου ότι η ΕΕ, ελέγχει τον ενεργειακό διάδρομο εδώ και πολύ καιρό στη Λιβύη, δεν είναι ακόμη σε θέση να ενεργήσει ως ενιαία στρατιωτική δύναμη, μεμονωμένες χώρες έρχονται στο προσκήνιο και διαδραματίζουν ρόλο στο όνομα της ΕΕ.
Η Γαλλία ανέλαβε την ευθύνη να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη στην Μεσόγειο και τοποθέτησε ναυτική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.
Δεδομένου ότι η Λιβύη είναι μεσογειακή χώρα, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό τομέα για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Τα αποθέματα ενέργειας της περιοχής έχουν στρατηγική σημασία για την ΕΕ και τη Γαλλία και αποτελεί στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια της ΕΕ.
Η Λιβύη είναι μια χώρα που πρέπει να ελεγχθεί λόγω της πολιτικής της ΕΕ στην Βόρεια και Κεντρική Αφρική.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η στρατηγική του ΝΑΤΟ στη Λιβύη έχει ταυτιστεί με τις πολιτικές της ΕΕ.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εφαρμόσει αποφασιστικά αυτήν την πολιτική.
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτό είναι ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην Λιβύη δεν έχει γίνει ακόμη πολύ σαφής στο επιθυμητό επίπεδο.
Ο ισχυρισμός ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μετέφεραν όπλα και στρατιώτες στη Λιβύη κατά παράβαση της Συμφωνίας της Άγκυρας και της Συμφωνίας του Βερολίνου ήταν βασικό επιχείρημα της Γαλλίας.
Το γεγονός ότι η Γαλλία έφερε αυτήν την κατάσταση στην ημερήσια διάταξη με χαρακτήρα «έκτακτης ανάγκης» τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και σε επίπεδο ΕΕ έφερε άμεσα μια διεθνή διάσταση στο πρόβλημα.
Το ζήτημα δεν αφορά τα πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Τουρκίας που αλληλοεπηρεάζονται στρατιωτικά, αλλά τις διαφορές που υπάρχουν για την μεταφορά ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και τον στρατηγικό έλεγχο της λεκάνης της Μεσογείου.
Λήφθηκε απόφαση για την απαγόρευση της μεταφοράς όπλων στη Λιβύη τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) όσο και από τη Συμφωνία του Βερολίνου, και ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εναντίον των χωρών που προσπαθούν να παραβιάσουν το εμπάργκο.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή κρίθηκε ότι δεν έχει πρακτική σημασία.
Η Ρωσία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες όπως η Τουρκία, εμπλέκονται στρατιωτικά στην Λιβύη.
Αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά τις στρατιωτικές ισορροπίες και τις περιφερειακές κινήσεις της ΕΕ.
 Δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη ενιαία στρατιωτική στρατηγική, φαίνεται ότι οι οικονομικές και πολιτικές της κινήσεις δεν αρκούν μόνες τους.
O Macron έδωσε την προσοχή του στα «παιχνίδια νέων δυνάμεων» στη Μεσόγειο:
«Η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο και τη θέση της στη Μεσόγειο χωρίς να δώσει θέση στον εφησυχασμό.
Δεν μπορούμε να έχουμε μόνιμη ειρήνη στη Μεσόγειο χωρίς εμάς. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την διαμόρφωση του μέλλοντός μας από άλλες δυνάμεις.
Η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει επειγόντως μια μεσογειακή πολιτική.
Ο Macron με τον όρο άλλες δυνάμεις αναφέρεται στην Ρωσία και την Τουρκία.
3 1
34
f
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης