Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες - Τέλος Σεπτεμβρίου τα πλάνα για τα NPEs

Χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες - Τέλος Σεπτεμβρίου τα πλάνα για τα NPEs
Μείωση εσόδων στα αποτελέσματα 6μήνου
Μια φροντίδα γύρω από τα κεφάλαια των τραπεζών εξακολουθεί να επιδεικνύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους επόπτες καθώς αυτό θα αποτελέσει  αποτελέσει το κυρίαρχο πρόβλημα που θα έχουν οσονούπω να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη ασφαλώς και στη χώρα μας.
Τα μορατόρια είναι ενεργά και θα παραμείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα (σε κάποιους κλάδους και κατά το επόμενο έτος) όμως αυτό δυσκολεύει την πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στις τράπεζες μετά την πανδημία.

Χαμηλότερες εποπτικές απαιτήσεις στις ασκήσεις των τραπεζών

Ετσι φαίνεται πως οι εποπτικές αρχές είναι πολύ κοντά να διεξάγουν όσες ασκήσεις αποφασίσουν, αρχής γενομένης από το επόμενο stress test, με χαλαρότερες εποπτικές απαιτήσεις επιμένοντας ωστόσο στην καταγραφή της πραγματικότητας  από τις τράπεζες.
Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε για τις συστημικές τράπεζες να καθορίσει το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας αυτών και για το 2021 στο επίπεδο το οποίο ήδη βρισκόταν δηλαδή στο 0,50% και να μην το οδηγήσει στο 0,75% όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί. Αυτό διαμορφώνει μια "οικονομία" στα κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στη σχετική πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε  να επανακαθορίσει σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 124 του ν.
4261/2014 το διατηρούμενο κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας για το 2021 σε ποσοστό 0,50% για όλα τα O-SIIs (συστημικές τράπεζες) , όπως αυτά έχουν  προσδιοριστεί.

Ο προσδιορισμός των αποθεμάτων με βάση την πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής έχει ως εξής:

- Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία, 2.894
μονάδες βάσης

- Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.,  2.333 μονάδες βάσης

- ΑΛΦΑ Τράπεζα Ανώνυμος Εταιρία, 2.417 μονάδες βάσης

- Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.,                   1.871 μονάδες βάσης.

Αποτελέσματα- Λιγότεροι τόκοι - μικρότερες προμήθειες

Από την μεθεπόμενη εβδομάδα  το ενδιαφέρον όλων στρέφεται και πάλι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών αρχής γενομένης με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία ανακοινώνει το εξάμηνό της στις 4 Αυγούστου, και θα ακολουθήσει στις 6 Αυγούστου η Εθνική, στις 27 Αυγούστου η Alpha Bank και την 1η Σεπτεμβρίου η Eurobank σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα ημερολόγια των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Κατά το α'  τρίμηνο το ενδιαφέρον των αποτελεσμάτων φαίνεται εντοπίστηκε στις προβλέψεις των τραπεζών.
 Στο δεύτερο τρίμηνο οι προβλέψεις θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες καθώς οι αποφάσεις για τα μορατόρια  συνεχίζονται . Στο δεύτερο τρίμηνο  αναμένεται να αποτυπωθεί η υπάρχουσα τάση μείωσης των εσόδων των τραπεζών ως απόρροια του lockdown της εθνικής οικονομίαας.. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους λοιπόν, οι αναλυτές μιλούν για περιορισμένα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων . Αναμένεται μια επίπτωση στους τόκους των τραπεζών της τάξεως του -1%-2% και στις προμήθειες 4%-5% . Τα χαμηλότερα έσοδα είναι μια παράμετρος που οι τράπεζες θα πρέπει να ανατρέψουν το επόμενο εξάμηνο εφόσον βοηθηθούν και από τη συγκυρία για κάτι τέτοιο ώστε να τονώσουν τα αποτελέσματά τους μιας και δεν έχουν οριστικά επιλύσει το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου.

Τέλος Σεπτεμβρίου τα πλάνα για τα NPEs

Κατά τα λοιπά οι τράπεζες τρέχουν τις τιτλοποιήσεις τους καθώς η μείωση των NPEs παραμένει κυρίαρχο θέμα στην στρατηγική τους.
Τέλος του Σεπτεμβρίου οι τράπεζες οφείλουν να παρουσιάσουν  στον SSM τα πλάνα τους για τα κόκκινα δάνεια σε επίπεδο τριετίας, άσκηση η οποία δεν θα είναι καθόλου εύκολη σημειώνουν έγκυρες τραπεζικές πηγές.
Είναι νωρίς λένε τραπεζικοί παράγοντες στην παρούσα τουλάχιστον φάση να υπολογιστούν πως καινούρια NPEs θα προκύψουν από τα μορατόρια. Οι συντηρητικές εκτιμήσεις μέχρι στιγμής μιλούν πάντως για 20%  καθώς συγχρόνως τρέχουν και τα νούμερα που αφορούν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν σε κάθε περίπτωση και τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι τράπεζες θα πρέπει να καθορίσουν νέα πλάνα μείωσης "μαντεύοντας" σωστά τις εξελίξεις.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης