Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματισμός για την αύξηση του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Στα 35 τα νέα, 17 στην Αττική - Χρήση μάσκας σε εκκλησίες, καταστήματα

Προβληματισμός για την αύξηση του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Στα 35 τα νέα, 17 στην Αττική - Χρήση μάσκας σε εκκλησίες, καταστήματα
Τέλη Ιουλίου οι αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων αν και τι είδους μέτρα θα ληφθούν για τον περιορισμό της επιδημίας
Στα ύψη διατηρείται η ανησυχία στους επιστήμονες και στις υγειονομικές αρχές για τα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται από τις αρχές του Ιουλίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Αν και το βλέμμα των ειδικών ήταν στραμμένο στην έλευση των τουριστών, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως είναι υπό έλεγχο το τουριστικό ρεύμα, ιδιαίτερα ύστερα από τα νέα μέτρα που ελήφθησαν στα χερσαία σύνορα με τα βαλκανικά κράτη.
Ωστόσο, η χαλάρωση των Ελλήνων πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφουν αναζωπυρώσεις κρουσμάτων όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία της χώρας, κάτι που επιβεβαιώνει και τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Σε κάθε περίπτωση όμως το ενδιαφέρον των επιστημόνων επικεντρώνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη όπου και καταγράφονται σχεδόν τα μισά από τα 424 εγχώρια κρούσματα που έχουν αναφερθεί από τις αρχές του Ιουλίου έως χθες, με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται και νέα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή συναθροίσεων, εφόσον διαπιστωθεί τα επόμενα 24ωρα πως εξακολουθεί να κινείται ανοδικά η επιδημιολογική καμπύλη.
Μάλιστα στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε πως εξετάζεται να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως οι εκκλησίες και τα εμπορικά καταστήματα εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί η απαγόρευση των πανηγυριών, απόφαση που θεωρείται σίγουρο πως θα επεκταθεί και στον Αύγουστο, έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, ενώ σε μια προσπάθεια περαιτέρω ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης έχει επανέλθει σε εβδομαδιαία βάση – κάθε Τρίτη – η ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Το εάν ληφθούν νέα μέτρα και τι είδους θα είναι αυτά, θα αποφασιστεί στα τέλη Ιουλίου, όταν και οι ειδικοί επιστήμονες θα έχουν πλήρη εικόνα για το πώς εξελίχθηκε η επιδημία κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, μήνα κατά την οποία λειτούργησε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και ήρθαν στην χώρα οι πρώτοι τουρίστες.

Πέτσας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους εάν κριθεί απαραίτητο

Τη θέση ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους όπως οι εκκλησίες και τα εμπορικά καταστήματα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Εάν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
«Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας.
Που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας.
Που εφαρμόζει αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Που προβλέπει από συγκεκριμένα, αυστηρά, αλλά λειτουργικά, υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι δωμάτια καραντίνας ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.
Όλα αυτά δεν τα κάνουν άλλες χώρες, ούτε στην έκταση, ούτε στον ολότητά τους.
Είμαστε - και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε- μια ασφαλής χώρα, για κατοίκους και επισκέπτες.
Αυτή, άλλωστε, ήταν και η στρατηγική που χαράξαμε όταν προχωρούσαμε στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και ανοίγαμε τις πύλες της χώρας στους επισκέπτες της.
Από την αρχή καταστήσαμε σαφές ότι θα παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και ανάλογα θα αναπροσαρμόζουμε τις αποφάσεις μας. Στο διάστημα που πέρασε αναγκαστήκαμε -εξαιτίας της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στις βαλκανικές χώρες- να αυστηροποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις εισόδου από τα χερσαία σύνορά μας.
Επιπλέον, από αύριο το πρωί, Τρίτη 28 Ιουλίου, μέχρι τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR τέστ), που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.
Και αν από το εξωτερικό, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα των αφίξεων, μπορέσαμε μέχρι χθες να έχουμε ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων, ο κύριος εχθρός παραμένει στο εσωτερικό.
Λέγεται εφησυχασμός.
Φαίνεται στη χαλάρωση όλων μας.
Και αποτυπώνεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού, εξαιρετικά επικίνδυνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πανηγύρια, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα.
Όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για να παραμείνει ισχυρό το μήνυμα ότι ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί.
Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή.
Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους.
Εν τω μεταξύ, το διάστημα από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 ημερών συνολικά» είπε ο κ.Πέτσας.

Κικίλιας: Ανησυχία για τα ορφανά, ασυμπτωματικά κρούσματα

Την ανησυχία του για τα «ορφανά», ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουν τον συνωστισμό.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Κικίλιας υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η ατομική μας συμπεριφορά.
Όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι «ξέραμε πως θα υπάρξουν με το άνοιγμα του τουρισμού», τονίζοντας ότι «είμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες και αυτό οφείλεται στο οργανωμένο σύστημα ελέγχου και ιχνηλάτησης».
«Ξέραμε πως με το άνοιγμα τουρισμού θα είχαμε αύξηση.
Είναι προφανές πως σε σχέση με άλλες χώρες είμαστε πολύ χαμηλότερα διότι έχουμε οργανωμένο σύστημα έλεγχου ιχνηλάτησης και απομόνωσης κρουσμάτων.
Είχαμε φτάσει το Ρ στο 0.119.
Αυτό σε μεγάλο βαθμό σήμαινε ότι είχε ελεγχθεί ο ιός.
Αλλά ξέραμε ότι δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα σπίτια και κάναμε όλες αυτές τις θυσίες για να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την ύπαρξη «ορφανών», ασυμπτωματικών κρουσμάτων, αφού, όπως είπε δεν είναι δυνατόν από αυτά να βρεθεί από πού έγινε μετάδοση του ιού.
Επιπλέον, ανήσυχος δήλωσε και για την χαλάρωση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο πολιτών που δεν προσέχουν» ανέφερε ο κ.Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετωπίζαμε την πιο μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας των τελευταίων ετών.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Υπό έλεγχο τα εισαγόμενα κρούσματα, ανησυχία η διασπορά του ιού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Τη θέση ότι είναι υπό έλεγχο τα εισαγόμενα κρούσματα και ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η διασπορά του ιού στις μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας είπε ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι σταθερή, καθώς μπορέσαμε σαν χώρα να ρυθμίσουμε τον τουρισμό και τα εισαγόμενα κρούσματα να είναι υπό έλεγχο.
«Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η διασπορά του ιού στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί το φαινόμενο υπερμετάδοσης σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα» τόνισε ο κ.Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε να μην αναγκαστεί η πολιτεία να λάβει περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε περιορισμό της οικονομίας.
«Μέσα στο καλοκαίρι δε θα γίνει άλλο lockdown» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος υπογράμμισε πως όσον αφορά τα σχολεία, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις.
«Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, αλλά με μέτρα ασφαλείας» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος σχετικά με την χρήση μάσκας, υποστήριξε πως το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένοι, βάσει νόμου, να φοράνε μάσκα, όχι μόνο για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους πελάτες.
Σχετικά με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, υποστήριξε πως το θετικό είναι ότι είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ωστόσο αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία τους, όπως η χρήση sms, ενώ για τους νέους, υπενθύμισε ότι κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τη νόσο.
«Πρέπει και εκείνοι να είναι προσεχτικοί και για τους δικούς τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» επεσήμανε ο κ.Σύψας.

Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας): Υπάρχει ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα

Την ανησυχία των ειδικών επιστημόνων για τη διασπορά του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Λινού υποστήριξε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αναγκαστικό συνωστισμό και συνύπαρξη ανθρώπων, ο πληθυσμός που κινδυνεύει είναι τεράστιος.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι τραγωδίες και οι καταστροφές που βλέπουμε σε άλλες χώρες, πάντα είναι σε μεγάλες πόλεις.
«Σε μια μικρή κοινωνία ελέγχεις την κατάσταση ευκολότερα και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν είναι λιγότεροι.
Επομένως ναι η αγωνία μας είναι τι θα γίνει στα αστικά κέντρα«, τόνισε η κα. Λινού.
Ερωτηθείσα για τα ανησυχητικά στοιχεία στον Καναδά που δείχνουν ότι οι περισσότεροι που νοσούν είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 39 ετών η κα.Λινού είπε ότι αντίστοιχη διαπίστωση είχε γίνει και στη Νότια Κορέα.
«Για αυτό πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι για να πειστούν οι νέοι για τη μεγάλη συλλογική και κοινωνική τους ευθύνη προκειμένου να προσέξουν τη συμπεριφορά τους για να σώσουν ο καθένας τους μερικές ζωές άλλων ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι.
Σίγουρα ένα 20χρονο παιδί δεν θα πειστεί από μένα ή από άλλους επιστήμονες που είμαστε μεγαλύτερη σε ηλικία.
Μπορεί να χρειάζονται έναν άνθρωπο της ηλικίας τους, έναν influencer που θα τους πείσει και θα τους κινήσει την ευαισθησία τους την ανθρωπιά τους για να μπορέσουν να συμπεριφερθούν σωστά», είπε η κα. Λινού.
 
Στους 202 οι νεκροί
 
Ο ΕΟΔΥ άθροισε 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοΐού στην Ελλάδα χθες Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και τα 17 στην Αττική.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4227, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Τα 1184 (28%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2118 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι υπό διερεύνηση.
Στους 9 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν κατεγράφη κανείς νέος θάνατος και συνολικά ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είναι 202.
Το 66 (32.7%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα 35 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές

-    τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-    πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
-    δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-    δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
-    δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
-    δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
-    ένα  (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
-    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
-    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.
Image
Image

 
Image
Image
Ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων δεν θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου

Παρατείνεται η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση, όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid -19 δεν θα λειτουργήσουν έως και την 31η Αυγούστου 2020.
 
Πρόκειται για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και
β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11),
γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),
δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
2. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
3. Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
4. Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης