Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ώρα αποφάσεων για τον Μητσοτάκη – Την Τετάρτη 29/7 ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης και... μια κόντρα

Ώρα αποφάσεων για τον Μητσοτάκη – Την Τετάρτη 29/7 ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης και... μια κόντρα
Κυρίως, θα είναι ένας ανασχηματισμός από τον οποίον θα προκύψει ένα πιο αποτελεσματικό σχήμα με αρμοδιότητες απόλυτα ξεκάθαρες και κατανεμημένες σε υπουργούς και υφυπουργούς.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του bankingnews.gr έχει πάρει τις αποφάσεις του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να τον ανακοινώσει την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 το απόγευμα στις 19:00.
Την Πέμπτη θα γίνει η παράδοση παραλαβή υπουργείων/υφυπουργείων και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ακολούθως την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 θα έχουμε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.
Την Παρασκευή 31 Ιουλίου κλείνει τις εργασίες της η Βουλή και αρχίζουν τα θερινά τμήματα της.
Θα ξανανοίξει στις 24 Αυγούστου.
Μέχρι, όμως, την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ο Πρωθυπουργός Τρίτη και Τετάρτη θα έχει ορισμένες συναντήσεις με υπουργούς και με βουλευτές με σκοπό να διαβλέψει τις προθέσεις τους και κυρίως εάν αυτές είναι συμβατές με το νέο υπουργικό σχήμα που θέλει να παρατάξει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι ο ανασχηματισμός που έρχεται θα είναι ενισχυτικός, ούτε καν διορθωτικός και όποιες διορθώσεις προκύψουν θα είναι ανεπαίσθητες.
Κυρίως, θα είναι ένας ανασχηματισμός από τον οποίον θα προκύψει ένα πιο αποτελεσματικό σχήμα με αρμοδιότητες απόλυτα ξεκάθαρες και κατανεμημένες σε υπουργούς και υφυπουργούς.
Η πανδημία χρειάζεται, πλέον, μία αποτελεσματική ομάδα κρούσης καθώς από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με υπαρκτές επιπτώσεις αυτής της κρίσης.
Όσον αφορά τις αλλαγές, το ρεπορτάζ μας επιμένει ότι η κυρίαρχη πράξη του ανασχηματισμού θα είναι η αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη σε υπουργό που θα διαχειριστεί τη νέα επιτελική δομή στην οποία θα εισρεύσουν τα 72 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών και να αναβαθμιστεί σε Αναπληρωτή Υπουργό που θα δίνει λόγο μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι για να σχηματιστεί ένα νέο υπουργείο χρειάζονται προεδρικά διατάγματα που θα ορίζουν τις αρμοδιότητές του και άλλα οργανωτικά θέματα τα οποία είναι χρονοβόρα.
Σε κάθε περίπτωση οι αρμοδιότητες Σκυλακάκη- Σταικούρα θα πρέπει να είναι διακριτές καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι οι καλύτερες δυνατές με το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ αυτό, να είναι μία βασική διαφωνία των δύο στο θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων και της δαπάνης των 3,9 δις ευρώ που πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Σκυλακάκης έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, διατηρεί και ο ίδιος μία μεταρρυθμιστική ατζέντα συμβατή με την έκθεση Πισσαρίδη και ο νέος του ρόλος θα είναι να συντονίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργείων βάση του  νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάκαμψης το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Θέση μπαλαντέρ στο επερχόμενο ανασχηματισμό φαίνεται να έχει ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο ΥΠ.ΟΙΚ, θέση την οποία γνωρίζει πολύ καλά καθώς η οργανική του θέση είναι εκεί. Ωστόσο, μπορεί να προκύψει να μετακινηθεί και σε άλλο υπουργείο.
Ο Πρωθυπουργός, παράλληλα, σκέφτεται να αναβαθμίσει ορισμένα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την πανδημία μέσα από τις θέσεις των γενικών γραμματέων.
Οι πληροφορίες μας είναι ότι υποψήφιοι για αναβάθμιση είναι ο Θανάσης Πετραλιάς γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, η Άννα Στρατινάκη γενική γραμματέας Εργασίας και η γενική γραμματέας Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών.
Επειδή η τελευταία είναι πολύ στενό πρόσωπο του κ. Χατζηδάκη δεν θα παραξενευόμασταν εάν καταλάμβανε την θέση του κ. Θωμά πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τέλος, τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά είναι ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Βασίλης Οικονόμου, η Ζωή Ράπτη και ο Σταύρος Καλαφάτης. Τραντίλης-Λιβανός ακούγονται για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Ρουσόπουλος για το Πολιτισμού, ο κ. Οικονόμου για το Αθλητισμού, ο κ. Καλαφάτης για το Μακεδονίας-Θράκης και η κ. Ράπτη για υφυπουργός Εργασίας.
Πάντως, σύμφωνα με τις διαθέσεις του Μαξίμου αναμένουμε να δούμε αρκετές αλλαγές στο επίπεδο των υφυπουργών.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης