Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Τα μέτρα τόνωσης της ΕΕ αυξάνουν την έκθεση των τραπεζών στα κράτη – Ενθαρρύνουν τα carry trades

tags :
Fitch: Τα μέτρα τόνωσης της ΕΕ αυξάνουν την έκθεση των τραπεζών στα κράτη – Ενθαρρύνουν τα carry trades
Έκθεση της Fitch για τις τράπεζες και τα μέτρα της ΕΕ 
Τα μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσαν ΕΕ και ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν την έκθεση των τραπεζών στον κίνδυνο πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών, εκτιμά σε ανάλυσή της η Fitch Ratings.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για αύξηση των κινδύνων εξαιτίας των carry trades, της εκμετάλλευσης δηλαδή του χαμηλού κόστος δανεισμού για διάθεση των ίδιων κεφαλαίων σε επενδύσεις με υψηλότερη απόδοση.
Όπως αναφέρεται, το καθεστώς πολύ φθηνού δανεισμού και η ρευστότητα που θα παράσχουν οι ευρωπαϊκές αρχές, ενθαρρύνουν τα carry trades.
«Με τις πράξεις TLTRO III της ΕΚΤ να προσφέρουν χρηματοδότηση με αρνητικά επιτόκια, οι τράπεζες ενδέχεται να ωφεληθούν επενδύοντας σε κρατικά ομόλογα υψηλότερης.
Κατά συνέπεια, αναμένουμε ότι το ποσό του κρατικού χρέους που κατέχουν οι τράπεζες της ΕΕ να αυξηθεί σημαντικά το 2020 -από 3,08 τρισεκ. ευρώ στα τέλη του 2019.
Οι TLTRO της ΕΚΤ αποτέλεσαν σημαντική πηγή κερδών για τράπεζες σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια.
Οι αρχές της ΕΕ έχουν θεσπίσει διάφορα μέτρα για την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού και τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας. (…)
Ωστόσο, πολλές τράπεζες, ιδίως εκείνες με ασθενέστερο κεφάλαιο, μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν το κρατικό χρέος τους παρά να επεκτείνουν το δανεισμό τους σε εταιρείες και νοικοκυριά, καθώς εξακολουθούν να επωφελούνται από το αρνητικό επιτόκιο χρηματοδότησης. (…)
Οι μαζικές αγορές χρέους της ΕΚΤ υποστηρίζουν την προνομιακή πρόσβαση των κυβερνήσεων στις κεφαλαιαγορές, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οίκος.

Image

Fitch: Credit positive για την ΕΕ η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, κερδισμένη η Νότια και Ανατολική Ευρώπη (23/7)

Θετικά -«credit positive»- για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών – μελών της ΕΕ αποτιμά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό 2021-20127 η Fitch Ratings.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η απόφαση για κοινό χρέος θα μπορούσε να γίνει ένα πιο μόνιμο χαρακτηριστικό του θεσμικού σχηματισμού της ΕΕ, κάτι που θα ενίσχυε τα θεμέλια της Ευρωζώνης.
Η συμφωνία στις 21 Ιουλίου 2020 για τη δημιουργία του Ταμείου «Next Generation EU» εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανείζεται στις κεφαλαιαγορές για λογαριασμό της ΕΕ.
Τα πρόσθετα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα καταβληθούν στα κράτη - μέλη ως επιχορηγήσεις και δάνεια.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 (ΠΔΠ), ορίζοντας προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ, υπενθυμίζεται.
«Το Next Generation EU απέχει πολύ από την πλήρη δημοσιονομική ένωση και έχει μέτριο μέγεθος σε σχέση με την οικονομία της ΕΕ και τα εθνικά επίπεδα χρέους.
Ωστόσο, το Ταμείο θα δημιουργήσει βάση για αντιμετώπιση σε μελλοντικές κρίσεις, που θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα πολιτικής αντίδρασης.
Θεωρούμε το Ταμείο ως καθαρό υποστηρικτικό παράγοντα για τις αξιολογήσεις των κρατών της ΕΕ μεσοπρόθεσμα, ιδίως για τους κύριους δικαιούχους.
Πρόκειται για φτωχότερα κράτη - μέλη και εκείνα που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και βρίσκονται κυρίως στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. (…)
Μια πληρέστερη εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων θα είναι δυνατή μόλις η ΕΕ αποδεσμεύσει όλες τις λεπτομέρειες κατανομής των κονδυλίων.
Ωστόσο, οι αλλαγές από την αρχική πρόταση είναι μέτριες. (…)
Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα κονδύλια του Ταμείου θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια άλλων χρηματοδοτήσεων της ΕΕ και να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της υποχώρησης της οικονομικής ανάπτυξης.
Η επίτευξη του πλήρους οφέλους θα εξαρτηθεί από την αύξηση των ποσοστών απορρόφησης ορισμένων χωρών», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης