Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελικά, το πείραμα της Σουηδίας εναντίον του κορωνοϊού στέφθηκε με επιτυχία - Λάθος η καραντίνα, η οικονομία ανακάμπτει

Τελικά, το πείραμα της Σουηδίας εναντίον του κορωνοϊού στέφθηκε με επιτυχία - Λάθος η καραντίνα, η οικονομία ανακάμπτει
Τελικά το «πείραμα» της Σουηδίας πέτυχε
Η Σουηδία δέχθηκε οξεία κριτική από την παγκόσμια κοινότητα για τη διαφορετική, πολύ πιο χαλαρή τακτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο πλέον φαίνεται να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους κατακριτές της.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο – άποψη στον ιστότοπο unz.com (Mike Whitney), τη στιγμή που οι οικονομίες τρανών κρατών -όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες –καταρρέουν και τα lockdown ανανεώνονται ή επανέρχονται, η οικονομία της Σουηδίας ανακάμπτει ενώ, ταυτόχρονα, στοιχεία δείχνουν πως δέχθηκε το μικρότερο πλήγμα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.
Επιπλέον, το πιο σημαντικό από όλα, η σκανδιναβική χώρα ανακοινώνει πλέον το πολύ δύο θανάτους ημερησίως από κορωνοϊό, όταν ο θλιβερός απολογισμός σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία και άλλα κράτη, ανέρχεται σε εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες κάθε μέρα!
Στο άρθρο αναφέρονται οι επικριτικοί τίτλοι μεγάλων ΜΜΕ για την απόφαση της Σουηδίας να επιδιώξει ανοσία και να μην επιβάλλει μέτρα lockdown στους πολίτες, με τα εν λόγω μέσα να επικροτούν τα μέρα περιορισμοί στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
«Το μυστικό επιτυχίας της Σουηδίας είναι ότι οι ειδικοί της, κατασκεύασαν μια στρατηγική ρεαλιστική, βιώσιμη και επιστημονική.
Η πρόθεση δεν ήταν ποτέ να “καταπολεμήσουμε” τον ιό αλλά να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, ενώ επιτρέπει στους νέους, χαμηλού κινδύνου, να κυκλοφορήσουν, να μολυνθούν με τον ιό και να αναπτύξουν τα αντισώματα που πρέπει.
Είναι σαφές τώρα ότι αυτή ήταν η καλύτερη προσέγγιση.
Και ενώ η Σουηδία θα μπορούσε ακόμη να βιώσει σποραδικά κρούσματα που θα μπορούσαν να σκοτώσουν άλλα 2 έως 300 άτομα, οποιαδήποτε επανάληψη της λοίμωξης το φθινόπωρο ή το χειμώνα δεν θα είναι ένα φοβερό δεύτερο κύμα, αλλά ένα πολύ πιο αδύναμο γεγονός που μοιάζει με γρίπη και δεν θα κατακλύσει το σύστημα δημόσιας υγείας ή να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους», σχολιάζεται.
«Τα lockdowns δεν έκαναν την παραμικρή διαφορά στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι το αν μια χώρα ήταν σε lockdown ή όχι δεν συσχετίστηκε με το ποσοστό θανάτου από Covid-19.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επιβολή μέτρων πέτυχε να σταματήσει τα νοσοκομεία από το να κατακλύζονται, αλλά δεν πέτυχε σημαντική μείωση των θανάτων.
Κυβερνητικές ενέργειες όπως κλείσιμο συνόρων, πλήρες κλείδωμα και υψηλό ποσοστό δοκιμών Covid-19 δεν συσχετίστηκαν με στατιστικά σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των κρίσιμων περιπτώσεων ή της συνολικής θνησιμότητας», ανέφερε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Lancet EClinicalMedicine.
«Η Σουηδία δέχεται επίσης κριτική για το ποσοστό θνησιμότητας που είναι υψηλότερο.
Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη Σουηδία είναι 5.677, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος από τους γείτονές του στη Νορβηγία και τη Δανία, αλλά χαμηλότερος από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.
Με άλλα λόγια, η Σουηδία βρίσκεται κάπου στη μέση».
Επίσης, «μια έκθεση της Capital Economics διαπίστωσε ότι η σουηδική οικονομία είχε τις λιγότερες ζημιές στην Ευρώπη, με πρόβλεψη για ύφεση 1,5% φέτος.
«Όχι μόνο χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (στη Σουηδία) από ό, τι σε γειτονικές χώρες που επέβαλαν lockdown, αλλά η οικονομία της Σουηδίας έχει ανακάμψει».
Επιπλέον, στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία έχει αποκτηθεί σε ένα μέρος του πληθυσμού.
«Η Σουηδία "μάλλον" έχει επιτύχει αρκετά υψηλό ποσοστό ανοσίας, το οποίο θα προστατεύσει τη χώρα του από νέες επιδημίες».
Μπράβο, Σουηδία!


Σε άλλη ανάλυση αναφέρονται τα εξής.
Η Σουηδία νίκησε τον κορωνοιό χωρίς καραντίνα - Τώρα οι εταιρείες της αποκομίζουν τα οφέλη
Οι επικριτές της Σουηδίας έχουν κατηγορήσει την χώρα ότι ακολούθησε άλλη στρατηγική με συνέπειες στο υεγιονομικό σύστημα, η Σουηδία ήταν από τα ελάχιστα κράτη που δεν υιοθέτησε την καραντίνα.
Τέτοιες αναγωγικές, ασπρόμαυρες ερμηνείες είναι αναπόφευκτα αποτέλεσμα παιδικής ανάλυσης όπου κάθε καλός ήρωας πρέπει να έχει έναν κακό ήρωα.
Ωστόσο, παρόλο που η Σουηδία παραδέχτηκε ότι θα άλλαζε ορισμένα στοιχεία της λύσης που υιοθέτησε αν μπορούσε να επιστρέψει στο παρελθόν, ωστόσο η απόφαση να μην προχωρήσει σε καραντίνα έχει αποδώσει - ακόμη και αν η Σουηδία έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους γείτονές τους (αν και εξακολουθούν να είναι χαμηλότερο από όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο).
Το τελευταίο διάστημα οι σουηδικές εταιρίες εμφανίζουν καλές αποδόσεις.
 Από τον κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Ericsson έως τον κατασκευαστή ηλεκτρικών συσκευών Electrolux, της τράπεζας Handelsbanken και της Assa Abloy, οι σουηδικές εταιρείες επιτυγχάνουν κέρδη πολύ πάνω από αυτό που περίμενε η αγορά.
"Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλο ποσοστό εταιρειών να εποτυγχάνουν καλύτερα κέρδη από ό, τι αναμενόταν", δήλωσε ο Esbjorn Lundevall, της LB SEB.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-07-27%20at%207.14.20%20PM.png?itok=jNr5qhjD
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-07-27%20at%207.14.59%20PM.png?itok=eb6J-HOA
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης