Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο η ανησυχία από τα 52 νέα κρούσματα, τα 14 στην Αττική, τα 11 εισαγόμενα - Γενική η χρήση μάσκας - Στους 203 οι νεκροί

Στο κόκκινο η ανησυχία από τα 52 νέα κρούσματα, τα 14 στην Αττική, τα 11 εισαγόμενα - Γενική η χρήση μάσκας - Στους 203 οι νεκροί
Μονόδρομο χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους - Σύσκεψη Μητσοτάκη - Χαρδαλιά
(upd2)Αυξάνεται η ανησυχία από τα 52 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες 28 Ιουλίου, λίγο αφότου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας να επεκτείνεται, μετά από εισήγηση των ειδικών.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση αποφάσισε τη γενική χρήση μάσκας σε:
- καταστήματα λιανικής
- υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα
- καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία κ.α.)
- κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
,
Επιπλέον, ο κ.Χαρδαλιάς είπε ότι είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση σε κλειστούς χώρους όπου είναι απαραίτητο.
Πάντως ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί αυτή η εικόνα και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μια ασφαλής χώρα για κατοίκους και επισκέπτες.
Επιπλέον, ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι τα αυξανόμενα εγχώρια κρούσματα δεν συνεπάγονται ούτε πανικό ούτε εφησυχασμό.

Χαρδαλιάς
Τα αυξανόμενα κρούσματα και ως επί το πλείστον «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού που θα μπορούσε να ανατρέψει την μέχρι στιγμής ελεγχόμενη πορεία της επιδημίας του ιού στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που καταγράφεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις διαστάσεις που τείνει να λάβει η επιδημία, ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει στους πολίτες πως ο ιός παραμένει ακόμα εδώ και ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από την πλευρά των πολιτών.
Σημειώνεται πως ήδη είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, ενώ από τα πρώτα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η απαγόρευση των πανηγυριών, η οποία θεωρείται σίγουρο πως θα επεκταθεί και για τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, από χθες Τρίτη 28/7 και έως τις 4 Αυγούστου, όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα, μέσω αεροπορικών συνδέσεων, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR τέστ), που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.

Πρέπει να αναστείλουμε τα πανηγύρια, δεν θα πάμε σε γενικευμένο lockdown

Στη συνέντευξη ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και σε ταξί για επιβάτες και οδηγούς καθώς και σε σούπερ μάρκετ όπως επίσης και για εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης.
Όπως τόνισε είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις ενώ ανέφερε ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική και 66 στη Θεσσαλονίκη.
Ερωτηθείς, αν υπάρχει περίπτωση επέκτασης του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στις εκκλησίες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρούν όλους τους κανόνες».
«Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα.
Όταν χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις, σημαίνει ότι έχουμε εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο.
Δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα που δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρίσκεται.
Αυτά είναι στοιχεία που όμως καταστρέφονται» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, υποστηρίζονας ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για μάσκα την επόμενη εβδομάδα «ειδικά στα μέσα μεταφοράς».
Όσον αφορά τα πρόστιμα είπε ότι «ισχύουν τα 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας».
Για τα πανηγύρια, ο κ. Χαρδαλιάς, είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συνειδητοποιήσουμε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να είναι ίδιο με το προηγούμενο.
«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε τα πανηγύρια.
Είναι ώρα που καθένας από μας πρέπει να κάνει μικρές θυσίες» υποστήριξε ο κ.Χαρδαλιάς.
Επιπλέον, ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί γενικό lockdown ενώ είμαστε μακριά και από επιβολή τοπικού lockdown.
«Θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, αν χρειαστεί, προτού φτάσουμε σε ένα τοπικό lockdown.
Είμαστε μακριά ακόμη» είπε ο κ.Χαρδαλιάς.

Ο αλγόριθμος EVA είναι το «όπλο» μας για να εντοπίζουμε τα εισαγόμενα κρούσματα

Σε μια σημαντική αποκάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα και να τα περιορίσει, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση για τον covid-19.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον αλγόριθμο με την κωδική ονομασία EVA. Πρόκειται για έναν σύνθετο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από δυο Έλληνες και δυο ξένους επιστήμονες.
Πρόκειται για τους κυρίους Κίμων Δρακόπουλο, Γιάννη Βλαχογιάννη, Vishal Gupta και Hamsa Bastani.
Ο αλγόριθμος EVA ο οποίος δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, συνδυάζει τα δεδομένα από τα τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου αλλά και τα δεδομένα από την φόρμα που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες 24 ώρες πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας.
Έτσι δημιουργείται ένα προφίλ για κάθε επισκέπτη.
Με χιλιάδες επισκέπτες να φθάνουν στα σημεία εισόδου της χώρας, η Ελλάδα δεν μπορεί να δοκιμάσει όλους όσους εισέρχονται και ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
Με τον αλγόριθμο EVA οι υγειονομικές αρχές εστιάζουν σε ποιους θα γίνουν τα τεστ, ενισχύοντας την δημόσια υγεία και ασφάλεια.Όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα όσον αφορά την Ισπανία, λόγω αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων εκεί και για το λόγο αυτό έχουν αυξηθεί τα τεστ από επισκέπτες που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Είμαστε σε δύσκολη φάση, έχουμε συνεχώς κρούσματα στις μεγάλες πόλεις - Μη γίνουμε Βελιγράδι, μην μπλέξουμε

Για κίνδυνο «σερβοποίησης» της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα προειδοποίησε ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας εκφράζοντας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, την έντονη ανησυχία του για τον -διψήφιο- αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
«Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» δήλωσε.
Είμαστε σε δύσκολη φάση διότι καταγράφονται συνεχώς κρούσματα στις μεγάλες πόλεις τόνισε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας, και υποστήριξε πως η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο.
«Το καμπανάκι θα έπρεπε να το ακούν όλοι γιατί δυστυχώς εδώ και αρκετές ημέρες, εβδομάδες, έχουμε συνεχώς κρούσματα στις μεγάλες πόλεις.
Είμαστε σε μια δύσκολη φάση με την έννοια ότι μπορεί αυτή η κατάσταση ανά πάσα στιγμή να εκτραπεί αν δεν προσέξουμε και αναφέρομαι στα μέτρα κοινωνικής απόστασης του ενός από τον άλλον.
Είμαστε σε μια καλή επιδημιολογικά κατάσταση, μια από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά εμπνέει μεγάλη ανησυχία η διασπορά των κρουσμάτων.
Είμαστε σε σημείο που δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε και να πούμε ότι όλα είναι καλά, ότι το έχουμε υπό έλεγχο» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Σύψας.
«Οι συνωστισμοί, οι συγχρωτισμοί, όταν είμαστε όλοι μαζί, όταν παραβιάζουμε τα μέτρα σε λεωφορεία και τα λοιπά ΜΜΜ, τότε έπειτα από 15 ημέρες βλέπουμε τα αποτελέσματα.
Ο κορωνοϊός δεν συγχωρεί κανένα λάθος, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.
Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει ο κορωνοϊός και κυκλοφορεί ανάμεσα στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.
Δεύτερον, στις μεγάλες πόλεις έχουμε μεγάλη συγκέντρωση, πυκνότητα πληθυσμού ανά τ.μ.. π.χ. η Κυψέλη έχει από τις μεγαλύτερες πυκνότητες πληθυσμού στην Ευρώπη και όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Πρέπει να είμαστε φοβερά προσεκτικοί» υπογράμμισε ο κ.Σύψας, επισημαίνοντας ότι «τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση».
«Τα ορφανά περιστατικά στις πόλεις είναι το πρόβλημα, κανείς δεν ξέρει πώς μολύνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι και κανείς δεν ξέρει πώς κινήθηκαν σε ένα σημαντικό διάστημα ημερών.
Είναι ένα επικίνδυνο μείγμα επαναλαμβάνω» είπε ο κ.Σύψας.
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας και τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν είπε ότι «θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε κατάστημα μπαίνουμε μέσα, όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ και θα μπορούσε να είναι υποχρεωτική μέσα στις εκκλησίες και σε άλλα θρησκευτικά κτίρια και γενικά σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο».
«Οπουδήποτε υπάρχει σκεπή, μέσα σε αυτούς τους χώρους θα γίνουν εισηγήσεις, θα δούμε στην πορεία και με την επιτροπή.
Στην εστίαση είναι δύσκολο γιατί δεν μπορεί να τρώει κάποιος με μάσκα.
Αλλά στην εστίαση μπορεί να γίνει ενδεχομένως πολύ πιο αυστηρή η εφαρμογή της μάσκας στο προσωπικό.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Το προσωπικό δεν μπορεί να φοράει τη μάσκα στο πηγούνι, όχι μόνο κινδυνεύουν οι ίδιοι γιατί έρχονται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο, αλλά και αν ένας εργαζόμενος είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού, μπορεί να τον διασπείρει σε 10-20 πελάτες» επεσήμανε ο κ.Σύψας.

Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): Ο ιός κυκλοφορεί, αυξάνονται τα κρούσματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Τη θέση ότι ο ιός κυκλοφορεί και ότι αυξάνονται τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Μ. Λαζανάς, ο οποίος υποστήριξε ότι ζούμε σε μια επιδημία και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Λαζανάς είπε ότι στο πλαίσιο των μέτρων αυτών εντάσσεται και η χρήση της μάσκας και των υπόλοιπων μέτρων.
«Ο κόσμος δεν παίρνει τα μέτρα που έχει συστήσει η πολιτεία μετά από συζητήσεις με τους αντίστοιχους φορείς, τους λοιμοξιωλόγους, τον ΕΟΔΥ κα.
Τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά ειδικά με την χρήση της μάσκας.
Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν το 2021.
Αν μια επιδημία πρέπει να τιθασευτεί αυτό γίνεται μόνο με την χρήση του εμβολίου όπου ένα αριθμός πληθυσμού θα εμβολιαστεί και θα αποκτήσει αντισώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Λαζανάς.
Όπως είπε, υπήρχε σύσταση η μάσκα να χρησιμοποιείται στα σουπερ μάρκετ.
Ωστόσο, ο κόσμος είχε αρχίσει να χαλαρώνει και μόλις πήγε να γίνει πιθανή επιβολή προστίμου άρχισε και πάλι να εφαρμόζεται το μέτρο.
«Σε αυτό που δεν συμφωνώ με την κοινωνία είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας από πίσω και να κόβει χαρτάκια και κλήσεις για να συμμορφωνόμαστε.
Από μόνοι μας πρέπει να αυτοπεριοριστούμε» είπε ο κ.Λαζανάς, τονίζοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται εύκολα όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα και πως αυτή την στιγμή μολύνονται πιο πολύ οι νέοι, ενώ οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πλέον προστατεύονται.
«Αν και οι νέοι είναι πιο ανθεκτικοί όσο αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτού, είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στους υπόλοιπους και γενικότερα μπορεί εύκολα να αυξηθούν τα κρούσματα χωρίς να το καταλάβουμε» υπογράμμισε ο κ.Λαζανάς.
Όπως είπε, η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στους κλειστούς χώρους διότι τα σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν ακόμα και σε 2 διαδρόμους πχ σε ένα σουπερμάρκετ.
«Δεν είναι εύκολο δεν γίνεται όμως διαφορετικά δεν έχουμε άλλα μέτρα προφύλαξης» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως «η μάσκα που προστατεύει είναι η πάνινη ή η χειρουργική, οι άλλες δεν προστατεύουν».

Κοτανίδου (καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας): Η εισήγηση είναι για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Την θέση ότι η εισήγηση της Επιτροπής είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού διατύπωσε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Κοτανίδου άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας στα σχολεία αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η κα.Κοτανίδου υποστήριξε ότι οποιαδήποτε εκδήλωση με κόσμο και συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται και τόνισε ότι ο συνωστισμός έφερε περισσότερα άτομα στις εντατικές.

Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει

Τη θέση ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο ως προς την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν.Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει.
«Σαφώς και βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, άλλωστε κανείς δεν είπε ότι η Covid έχει φύγει.
Είμαστε εν μέσω της κρίσης και πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό και να μην ξεχνάμε.
Απλά έχουμε πάει πολύ καλά και είναι λες και πέρασε από πάνω μας ο κορωνοϊός και τον έχουμε ξεχάσει.
Δεν ισχύει όμως αυτό.
Βλέπουμε ότι χώρες όπως η Σερβία πολύ γρήγορα ξανακύλησαν.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Γι' αυτό και είπαμε ότι αυτά τα μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε είναι στο τραπέζι πάντα καθότι είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Και αν αποφασιστεί από τους ειδικούς ότι πρέπει να φοράμε μάσκα και σε άλλα καταστήματα, θα το κάνουμε» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Παπαθανάσης.
Ερωτηθείς για το εάν θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, σε εμπορικά κέντρα και εκκλησίες, ο κ.Παπαθανάσης ανέφερε ότι «ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση, οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν και λαμβάνουν αποφάσεις».
«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασιστεί ότι θα φοράμε μάσκα και στα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, δηλαδή πχ. σε φούρνους, σε κρεοπωλεία ή μπορεί να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους.
Είναι κάτι το οποίο είναι συνεχώς στο τραπέζι» υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης.
 
Στους 203 οι νεκροί
 
Εν τω μεταξύ, μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς όπως έγινε γνωστό κατέληξε ένας 63χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
Πλέον από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας 203 συμπολίτες μας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ άθροισε 52 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοΐού στην Ελλάδα χθες Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και τα 14 στην Αττική.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4279, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Τα 1.195 (27,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.139 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι υπό διερεύνηση.
Στους 9 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τα 52 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές

-    επτά (7)  κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-    τέσσερα  (4)  εισαγόμενα κρούσματα,  που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
-    δεκατέσσερα  (14) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-    εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
-    τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
-    τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
-    τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
-    δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
-    δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
-    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
-    ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.

Image
Image
 
Image
Image

Ποιες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν

Παρατείνεται η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση, όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid -19 δεν θα λειτουργήσουν έως και την 31η Αυγούστου 2020.
 
Πρόκειται για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και
β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11),
γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),
δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
2. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
3. Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
4. Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης