Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Συνεχίζεται η άνοδος του χρυσού, μετριάζεται η κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος

Goldman Sachs: Συνεχίζεται η άνοδος του χρυσού, μετριάζεται η κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος
Η παντοδυναμία το δολαρίου φτάνει στο τέλος της, επισημαίνει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs
Η παντοδυναμία του δολαρίου κάμπτεται, καθώς τα δημοσιονομικά πακέτα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserves - Fed) το ωθούν σε διολίσθηση, με τον χρυσό να σημειώνει ιστορικά υψηλά ως ασφαλές καταφύγιο, όπως υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ειδικότερα, κλίμα ευφορίας έχει συνεπάρει όσους έχουν επενδύσει στον χρυσό, μετά τη θεαματική άνοδό του σε επίπεδα που ξεπερνούν τα 2.000 δολάρια την ουγγιά.
Να σημειωθεί πως το πολύτιμο μέταλλο ακολουθεί κατά πόδας την πορεία του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου.
Βέβαια, η άνοδος του χρυσού δεν έχει ιδιαίτερο νόημα από τη στιγμή που η τιμή του εκφράζεται σε δολάριο ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, πληθαίνουν οι φωνές για κατάργηση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα, όπως  αυτό του κανόνα χρυσού.



Τι μπορεί να γίνει αν το δολάριο πάψει να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα;


Αν και αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται απίθανο σε έναν κόσμο με χρέος άνω των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Jared Bernstein, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Obama, προειδοποίησε το 2014 πως το δολάριο πρέπει να πάψει να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Η αλήθεια είναι πως το να είναι το δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα είναι πραγματικό προνόμιο.
Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά.
Έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτό που κάποτε ήταν προνόμιο τώρα είναι ένα βάρος που διογκώνει το χρέος και τις οικονομικές φούσκες.
Για να αλλάξει πλεύση η αμερικανική οικονομία, θα πρέπει το δολάριο να αποκτήσει διαφορετικό ρόλο.
Αυτή η θεωρία έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς, από τη στιγμή που ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.
Εν τω μεταξύ, το δολάριο ΗΠΑ, μετά την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατρακυλά έναντι του ευρώ.
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η ανησυχία για το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα εντείνεται.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα εστιάζει στην πρόσφατη αύξηση των τιμών του χρυσού σε νέα υψηλά, η οποία ξεπέρασε τόσο την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων όσο και τα εναλλακτικά του δολαρίου νομίσματα, όπως το ευρώ και το γεν.
Όπως εκτιμάται, αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη μετατόπιση της αμερικανικής Fed προς μια πληθωριστική προκατάληψη, με φόντο τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, την πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και το δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση χρέους, προκαλούν ανησυχία σχετικά με τη δυναμική του δολαρίου.
Στη συνέχεια, η Goldman Sachs υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι «ο χρυσός είναι ασφαλές καταφύγιο έσχατης λύσης, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι κυβερνήσεις υποτιμούν τα νομίσματά τους και σπρώχνουν τα επιτόκια προς τα κάτω.
Να σημειωθεί πως η απόδοση των δεκαετών TIPs είναι στις -92 μονάδες βάσης, 5 μονάδες χαμηλότερα από τα χαμηλά όλων των εποχών το 2012.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους η αμερικανική τράπεζα πιστεύει πως το ράλι μόλις ξεκίνησε.
Η αδυσώπητη μείωση των πραγματικών επιτοκίων έναντι των ονομαστικών επιτοκίων έχει προκαλέσει αύξηση στη διακύμανση των πληθωριστικών πιέσεων, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που θεωρείται αποπληθωριστικό, με την αγορά εργασίας αποδυναμωμένη και τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.
Η πιθανότητα να υπάρξει στασιμοπληθωρισμός είναι πιο κοντά από ποτέ.
Ειδικότερα, το αποπληθωριστικό σοκ που προκάλεσε η πανδημική κρίση οδήγησε στην επέκταση του ισολογισμού της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών ώστε να ανακάμψει η ζήτηση.
Οι προκύπτοντες ισολογισμοί, ωστόσο, διεγείρουν αισθήματα φόβου στις τάξεις των οικονομολόγων για την αξία του χρήματος, μετά την εξομάλυνση της κατάστασης.
Ιδιαίτερα η Fed φοβάται το ενδεχόμενο της υπερθέρμανσης της οικονομίας πιο πολύ από οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα.
Και παρά τη μακροπρόθεσμη φύση αυτών των κινδύνων, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι «οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ανησυχούν πραγματικά για τις απρόβλεπτες μεταβολές σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τρεχουσών αναμενόμενων πραγματικών αποδόσεων και των πραγματικών πραγματικών αποδόσεων.

Τι γίνεται με την τιμή του χρυσού;

Στην αναβάθμιση του στόχου για την τιμή του χρυσού προχώρησε η Goldman Sachs, καθώς το κίτρινο μέταλλο καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναβάθμισε τον στόχο για τον χρυσό στα 2.300 δολ. η ουγγιά, από 2.000 δολ. προηγουμένως, σε ορίζοντα 2 μηνών.
Επίσης, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ασήμι, στα 30 δολ. ή ουγγιά, από 22 δολ. που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Η άνοδος του χρυσού οφείλεται στην πιθανή μετατόπιση στη στάση της Fed όσον αφορά τον πληθωρισμό, στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, στην πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, καθώς και στο δεύτερο κύμα των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος.
Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 7% τον τελευταίο μήνα, την ώρα που ο δείκτης ICE του δολαρίου έχει υποχωρήσει 3,7%.
Μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τελευταίων ημερών, ο χρυσός υποχωρεί σήμερα κατά 0,2% στα 1.926 δολ. η ουγγιά.
Σε κάθε περίπτωση, η υποτίμηση που μπορεί να προκαλέσουν οι πληθωριστικές πιέσεις όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση αποτελεί πρόκληση για τους διαχειριστές χρηματιστηριακών αξιών.
Σε αυτή την περίπτωση, το κλασικό φάρμακο είναι η αγορά χρυσού.
Βέβαια, το κίτρινο μέταλλο δεν είναι η καλύτερη λύση.
Ο χρυσός δεν εμφανίζεται σημαντικά σε κανέναν δείκτη καταναλωτή οπουδήποτε στον κόσμο.
Αντίθετα, το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα που συμπεριλαμβάνονται σε διαφορετικούς ΔΤΚ είναι οι καλύτεροι αντισταθμιστές έναντι του πληθωρισμού.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, ο κίνδυνος από την υποτίμηση των νομισμάτων fiat προκρίνει τον χρυσό ως λύση.
Ωστόσο, οι μετοχές και το πετρέλαιο αποτελούν καλύτερες εναλλακτικές, δεδομένου του μεγέθους των χαρτοφυλακίων ομολόγων που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία.
Πάντως, ο χρυσός θα εξακολουθήσει να έχει ανοδική πορεία.
Σύντομα θα φτάσει να αποτιμάται στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο κίνδυνος υποτίμησης και η αντιστάθμιση


Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, ο κίνδυνος υποτίμησης τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου ενισχύθηκε με την αύξηση των αγοραπωλησιών ETFs τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Αυτή δε η τάση αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ για εύλογο χρονικό διάστημα.
Εύλογα ο χρυσός θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά.
Πράγματι, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, με απόδοση 18% σε ετήσια βάση, αναμένεται μεγέθυνση 9% συνεπικουρούμενη από το πενταετές ομόλογο των ΗΠΑ, του οποίου η απόδοση αναμένεται να φτάσει στο -2% τους επόμενους 12 μήνες.
Ανάλογα μηνύματα στέλνουν και οι εισαγωγές χρυσού από τις ελβετικές τράπεζες.
«Oι φουσκωμένες αποτιμήσεις των μετοχών, τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια και το υψηλό επίπεδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας δείχνουν συνεχιζόμενες εισροές» λέει η Goldman Sachs.

Η δυναμική του χρυσού στις αναδυόμενες αγορές

Οι ινδικές εισαγωγές χρυσού μειώθηκαν κατά 80% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο ενώ το premium του χρυσού στην Κίνα αρχίζει να κινείται ξανά σε αρνητικό έδαφος.
Η υψηλή τιμή του κίτρινου μετάλλου δεν επιτρέπει αγορές εκ μέρους του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Ωστόσο τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών δεν είναι πλέον υπό πίεση, καθώς ανακάμπτει η οικονομία τους, που διευκολύνεται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης