Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διατηρείται η συσσώρευση διαρκείας και η αδιαφορία των ξένων στο ΧΑ -0,20% στις 632 μον. - Το εύρος για τις επόμενες εβδομάδες στις 600-660 μον.

tags :
Διατηρείται η συσσώρευση διαρκείας και η αδιαφορία των ξένων στο ΧΑ -0,20% στις 632 μον. - Το εύρος για τις επόμενες εβδομάδες στις 600-660 μον.
Διατηρείται η συσσώρευση της αγοράς στο εύρος των 600-660 μονάδων με την απαξίωση στις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζεται....
(upd16)Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 632 μονάδες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία μπορεί να έχει συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών ωστόσο έντονες παραμένουν οι ανησυχίες από τις απρόβλεπτες ενέργειες της γείτονας χώρας.
Συνεχίστηκε η αδιαφορία των ξένων και η απαξίωση ειδικότερα στις τράπεζες εξαιτίας της ανησυχίας για την αύξηση των κόκκινων δανείων στα ήδη υπάρχοντα λόγω της πανδημίας, με την Πειραιώς -2,19%...ενώ μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στα μη τραπεζικά blue chips χωρίς ιδιατέρον ενδιαφέρον.
Οι επενδυτές αναμένουν και τις σημερινές (29/7) ανακοινώσεις της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική, παίρνοντας ταυτόχρονα μια πρώτη γεύση με την επέκταση του δανειακού προγράμματος της Fed, έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, σε μία προσπάθεια για επιπλέον «ενέσεις» ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄τρίμηνο αύριο 30/7 και το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπει τη μείωση του εβδομαδιαίου επιδόματος ανεργίας στα 200 δολάρια από 600 δολάρια, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Μετά τη φαινομενική αναδίπλωση Erdogan, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για το έτερο σεισμογραφικό της, ονόματι Βarbaros, για να επιχειρήσει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ειδικότερα, ελάχιστες ώρες μετά τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, παγώνοντας τις έρευνες του Oruc Reis στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για ένα μήνα,  η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στην Κύπρο
Με τη νέα Navtex που εξέδωσε η ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανατολικά από την Αμμόχωστο για σεισμογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Barbaros, στην ΑΟΖ που διεκδικεί το ψευδοκράτος μέσω της Τουρκίας.
Η Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ενώ τέλη Αυγούστου 2020 ή μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει αποσαφηνιστεί η στρατηγική της Τουρκίας, τι ζητάει, τι επιδιώκει, τι παραχωρεί.
Από την άλλη, η Ελλάδα δεν μπορεί να εισέλθει σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία εάν δεν έχει ξεκάθαρο στόχο.
Π.χ. η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ήταν ολέθριο εθνικό λάθος γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει όλες τις επιδιώξεις της.
Διαπραγμάτευση για συνδιαχείριση του Αιγαίου θα αποτελούσε εθνική προδοσία, τίποτε λιγότερο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες πλησίον της βασικής στήριξης των 630 μονάδων ενώ το εύρος διακύμανσης και συσσώρευσης των 600-660 μονάδων θα διατηρηθεί για τις επόμενες εβδομάδες.
Στις τράπεζες, κατάγράφηκαν ελεγχόμενες πιέσεις, με την Πειραιώς -2,19% και Alpha Bank -2,13% και ακολούθησαν Εθνική -1,16% και Eurobank -0,52%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν σε Motor Oil -2,12% και ΔΕΗ -1,28%.. ενώ ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ +1,36%, ΑΔΜΗΕ +1,33%....
Στο 42,2% από 50,62% υποχώρησε το ποσοστό της CLH στη Lamda Development, μετά την πώληση των πακέτων μετοχών της εισηγμένης, στο πλαίσιο της απόφασης της Μαριάννας Λάτση για αποεπένδυση.
Αγοραστές των πακέτων ήταν οι Τρύφων Νάτσης και Δέσποινα Νάτση, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η οποία επιβεβαιώνει το bankingnews.gr

Η Τιτάν δημοσιεύει αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Στις 10-15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμες οι επιπλέον εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν χθες, 28/7, κατά την συνάντηση τραπεζιτών με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τους αρμόδιους υφυπουργούς.
Διαπίστωση υπήρξε πως στην οικονομία το μήνα Ιούλιο εισέρρευσαν 3 δισ. ευρώ σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων καθώς 1 δισ. ευρώ αφορούσε τα δάνεια με εγγύηση από  το ΤΕΠΙΧ , 1 δισ. ευρώ τα δάνεια με εγγύηση από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και 1 δισ. ευρώ την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Το ποσό στο σύνολό του  δεν είναι μεγάλο αλλά εκτιμάται πως θα ενισχυθεί περαιτέρω από ίδιους πόρους των τραπεζών.
Οι τράπεζες η μία μετά την άλλη επεκτείνουν τα μορατόρια ως το τέλος του έτους.
Συγχρόνως ετοιμάζονται για να ανακοινώσουν αποτελέσματα  ενώ δέχθηκαν με ανακούφιση τις ανακοινώσεις του Andrea Enria αφού φαίνεται,  πως θα διατηρηθούν οι χαλαρές κεφαλαιακές απαιτήσεις μέχρι το 2022
Επίσης ακόμη και εάν καταγράψουν ως κεφαλαιακό έλλειμμα τα stress tests οι τράπεζες φαίνεται πως θα έχουν σημαντικό χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να το καλύψουν όπως αναφέρει ο επόπτης σε επιστολή του σχετικά με το τεστ ευαισθησίας..
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,06% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 1,06%  και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης...
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 151 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,09% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,38%
Στο πρώτο μισάωρο με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Εθνική +2,15%.... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,24% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο +0,57%.
Περί τις 12:40 επανήλθαν οι πιέσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς -3,25% και Alpha Bank -2,98% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,24% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,68%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,20% στις 632 μονάδες έχοντας υψηλό στις 637,23 μονάδες και χαμηλό 629,30 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και αστα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 25 εκατ. ευρώ, ο όγκος 20 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,42 εκατ. ευρώ και όγκου 86,4 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Jumbo.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 632 μονάδες, πλησίον στις κρίσιμες 630 μονάδες και ακολουθούν οι 620, 610 και οι  600 μονάδες.
Στη πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650-660 μονάδες και ακολουθούν οι 670-680μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 323 μονάδες, εντός της πρώτης στήριξης των 325-320 μονάδων και ακολουθούν οι 300 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 340-350 και οι 380-400 μονάδες

Οι εξελίξεις στην MIG

Η Πειραιώς ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 31% περίπου και βασικός δανειστής με σχεδόν 500 εκατ έχει ένα στόχο για την MIG να πουλήσει τα δάνεια και να πουλήσει και τις μετοχές.
Με την Ιρλανδική Comer όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το bankingnews οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν αλλά λόγω κορωνοιού ο επενδυτής έκανε πίσω… συν τοις άλλοις προσέφερε και τίμημα χαμηλότερο του αναμενόμενου.
Η Comer έφυγε από την εικόνα.
Η MIG υπό την διοίκηση Παπανικολάου προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τον ισολογισμό και η Πειραιώς θέλει μια MIG ισχυρή ώστε να πουλήσει με τους καλύτερους όρους.
Εν μέσω κορωνοιού έχουν εμφανιστεί δύο σχήμα για την MIG.
1)To πρώτο σχήμα περιλαμβάνει την Davidson Kempner ένα μεγάλο αμερικανικό fund με 34 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση.
Η D.K. όπως είναι γνωστή έχει υποβάλλει παρόμοια πρόταση με την Comer ζητώντας να αγοράσουν δάνεια και μετοχές από την Πειραιώς.
2)Ταυτόχρονα όμως έχει εμφανιστεί και ένα fund με εμπλοκή ελλήνων που έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την MIG.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, στην MIG ενώ επικρατεί μυστικότητα για τις εξελίξεις και τα κυοφορούμενα… deals, υπάρχει αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να προκύψει αυτή την φορά.
Και οι δύο προσφορές κρύβουν εκπλήξεις, θετικές εκπλήξεις ειδικά για τους μετόχους της MIG αλλά η ουσία κρύβεται στο περιεχόμενο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν άμεσα.

H επικαιρότητα

Με αμείωτη ένταση και σφοδρότητα πλήττει η επιδημία του κορωνοϊού τον πλανήτη, καθώς πέρα από την αμερικανική ήπειρο, η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται στο κόκκινο, αναζωπύρωση με νέα έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τόσο στην Ασία – π.χ. σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Βιετνάμ – όσο και στην Ευρώπη, όπου μια σειρά από χώρες - όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία – τίθενται σε συναγερμό υπό το φόβο ενός νέου μεγάλου κύματος κρουσμάτων.
Ωστόσο, στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Λατινική Αμερική – μετρά τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως -, με τη Βραζιλία να είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος για την αντιμετώπιση της επιδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως το πολυπόθητο εμβόλιο που θα βάλει τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το 2021.
Δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού θα κοστίζει από 50 έως 60 δολάρια, τιμή που φέρεται να είναι κατά 11 δολάρια ακριβότερη από αυτή του εμβολίου των Pfizer - BioNTech.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 660.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 16,7 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 9,75 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, από σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε μια σειρά από κλειστούς χώρους σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει έξαρση μια και καθημερινά καταγράφονται ολοένα και περισσότερες μολύνσεις, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η έξαρση αυτή στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι διατυπώνουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο που υπάρχει, η κατάσταση να ξεφύγει και να αρχίσουν να καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα.
Και αυτό γιατί το πρόβλημα, δεν είναι όπως αναμενόταν οι τουρίστες, οι οποίοι παραμένουν υπό πλήρη έλεγχο, αλλά οι εγχώριες μολύνσεις, γεγονός που αποδίδεται στην χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των αναγκαίων μέτρων αυτοπροστασίας.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νέα περιοριστικά μέτρα τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται ο ιός στην χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στις εκκλησίες ιδιαίτερα ενόψει των εορτών του 15 Αύγουστου ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η επέκταση της απαγόρευσης για τα πανηγύρια και τον Αύγουστου.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.279 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 203 θάνατοι..

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη 29/7 οι ασιατικές αγορές .
Mε την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία καθώς σε αρνητικό υποβάθμισε το outlook για την αξιολόγησης της ιαπωνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενη την απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,15%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα  στο +2,06%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,45% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,27%

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -Ήπια κέρδη στην Wall Street

Μεικτές τάσεις επικρατούν σήμερα Τετάρτη 29/7 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα τραπεζικά αποτελέσματα του β΄τριμήνου να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σήμερα 29/7 αναμένονται οι αποφάσεις της Fed μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής, ενώ αύριο 30/7 αναμένονται και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β΄τρίμηνο.
Στο επίκεντρο παραμένει το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπει τη μείωση του εβδομαδιαίου επιδόματος ανεργίας στα 200 δολάρια από 600 δολάρια, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Η Deutsche Bank κατέγραψε ζημιές 77 εκατ. ευρώ, παρά τα σημαντικά αυξημένα έσοδα από τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,80% , ο MIB στο Μιλάνο στο -0,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,05%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P στο +0,65% και ο Nasdaq στο +0,90% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,07% (20,44 δολ.).

Ελεγχόμενες πιέσες στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1925 ευρώ, με πτώση -1,16% με όγκο 2,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5520 ευρώ, με πτώση -2,13%, με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 852 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2040 ευρώ, με πτώση -2,19% με όγκο 646 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 526 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3860 ευρώ, με πτώση -0,52% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,51ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 228 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1868 ευρώ, με πτώση -0,43% και όγκο 138 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,94 ευρώ, με πτώση -2,41% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος...
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil, ΔΕΗ,  ΓΕΚΤΕΡΝΑ...
H Coca Cola έκλεισε στα 22,53 ευρώ με πτώση -0,97% και κεφαλαιοποίηση στα 8,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,72 ευρώ, με άνοδο +0,95% και αποτίμηση 5,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,86 ευρώ, με πτώση -1,28% και αποτίμηση 896 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,28 ευρώ, με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,12 ευρώ με άνοδο +1,25% και αποτίμηση 2,72 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,08 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 914 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,40 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,01 ευρώ, με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,0350 ευρώ με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,47 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,69 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 712 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,0250 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 209 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0583 ευρώ, με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετες στο 1,06% - Το spread με την Ιταλία στις 0 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 29 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα ομοίως και στα ιταλικά ομόλογα
Τα ελληνικά και Ιταλικά ομόλογα έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη κίνηση με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Σε αντίθεση με την χρηματιστηριακή αγορά όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στην αγορά ομολόγων επικρατεί θετικό κλίμα απόρροια του προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ λόγω πανδημίας.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 7,5 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,06% όπως και στο ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,05%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,06% με το αμερικανικό 10ετές 0,59% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 70 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,21% και απόδοση πώλησης 0,13%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,55 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,94% και απόδοση πώλησης 0,88%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% με απόδοση αγοράς 1,03% και απόδοση πώλησης 1%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 103,80 και μέση απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,06% και απόδοση πώλησης 1,04%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,06 μονάδες βάσης και 1,26% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,96 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης από 152 μονάδες βάσης...
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,54% ή 154 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29/7 στις τιμές ομολόγων της ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Ιουλίου 2020 στο 1,06%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/7/2020 στο -0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,06% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης