Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα αζήτητα η πιστωτική γραμμή του ESM - Νέο «προσκλητήριο» από τον Μηχανισμό

Στα αζήτητα η πιστωτική γραμμή του ESM - Νέο «προσκλητήριο» από τον Μηχανισμό
Σε νέο άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ESM, περιγράφονται τα οφέλη των χωρών και κατά συνέπεια των φορολογούμενων σε περίπτωση ένταξης στην πιστωτική γραμμή για την πανδημία
Στον απόηχο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ESM απευθύνει νέο προσκλητήριο προς τις χώρες της ευρωζώνης για την ένταξη τους στην πιστωτική γραμμή για την πανδημία, όπου όπως όλα δείχνουν παραμένει στα... αζήτητα.
Μάλιστα, όπως περιγράφεται σε άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου του Μηχανισμού, Kalin Anev Janse, αλλά και του επικεφαλής Χρηματοδότησης και Επενδυτικών Σχέσεων, Siegfried Ruhl, η πιστωτική γραμμή του ESM συμβάλει στην εξοικονόμηση κεφαλαίων και κατά συνέπεια λειτουργεί προς όφελος των φορολογουμένων.
«Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που ο ESM έγινε κομμάτι της απάντησης της Ευρώπης στην κρίση που προκαλέσει η πανδημία Covid-19.
Η Ευρώπη συμφώνησε ότι ο ESM θα παρέχει πιστωτική γραμμή έως 240 δισ. ευρώ για να στηρίξει χώρες-μέλη της ευρωζώνης να καλύψουν το υγειονομικό κόστος που σχετίζονται με τη Covid-19» επισημαίνεται στο άρθρο των Janse και Ruhl, οι οποίοι επικαλούνται και πρόσφατη δημοσίευση τους στο blog του ESM από τις 3 Ιουνίου σχετικά με τα κεφάλαια που μπορούν να εξοικονομηθούν.
«Εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μια φημολογία σχετικά με το ποιες χώρες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα, καθώς προσδιορίσαμε ότι 11 εκ των 19 χωρών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν φθηνότερα μέσω του ESM παρά να δανειστούν άμεσα από τις κεφαλαιαγορές (…).
Κάποιες χώρες μέλη θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως 6 δισ. ευρώ για δέκα έτη, αναφερόταν τότε στην ανάρτηση στο blog.
Με άλλα λόγια, πραγματική εξοικονόμηση μετρητών για τους φορολογούμενους».


Στον πίνακα 1 φαίνονται τα ποσά που παραμένουν σε εκκρεμότητα σε λογαριασμούς και ομόλογα και τις διάφορες ημερομηνίες λήξης τους.
Ο πίνακας δείχνει ότι ο ESM είχε εκκρεμές χρέος 86 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Διαφοροποιημένης Στρατηγικής Χρηματοδότησης έως το τέλος του 2019, που κυμαίνεται από 3μηνα έντοκα γραμμάτια έως 40ετή ομόλογα.
Ο πίνακας δείχνει επίσης ότι εάν προσθέσετε όλους τους εκκρεμή έντοκα γραμμάτια και ομόλογα, η μέση διάρκεια λήγει στα 7,2 έτη και οδηγεί σε ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού για δάνεια που χρηματοδοτούνται βάσει της Διαφοροποιημένης Στρατηγικής Χρηματοδότησης 0,76%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνονται όλα τα ομόλογα που εκδόθηκαν από το 2013 και ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του 2019.
Πολλά από αυτά εκδόθηκαν σε πολύ υψηλότερο περιβάλλον επιτοκίου όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα.
Παρόλο που όλες οι χώρες έχουν πλέον αποχωρήσει με επιτυχία από τα προγράμματα ESM και έχουν γίνει πρωταθλητές μεταρρυθμίσεων, τα μακροπρόθεσμα δάνεια εξακολουθούν να εκκρεμούν και πρέπει να χρηματοδοτηθούν.
Για το λόγο αυτό, οι τρέχουσες χρηματοδοτικές δραστηριότητες του ESM σχετίζονται με το roll over των ομολόγων που λήγουν και παρείχαν τα μακροπρόθεσμα δάνεια σε χώρες που στηρίχθηκαν από τον ESM κατά της κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία.

Πως μπορεί ο ESM να παρέχει πιστωτική γραμμή σε αρνητικά επιτόκια;

Στη δημοσίευση στις 3 Ιουνίου, ο ESM εξηγούσε πως ο Μηχανισμός θα μπορούσε να διαχωρίσει τα κόστη για την πιστωτική γραμμή από το τρέχον εκκρεμές χρέος.
«Δημιουργήθηκε σιλό.
Αυτό περιλαμβάνει τον ESM να διαχωρίζει τη χρηματοδότησή του για την Covid-19 από τις υπόλοιπες τακτικές χρηματοδοτικές του δραστηριότητες.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες δεν θα χρεωθούν σύμφωνα με την έκδοση παλαιού τύπου.
Έτσι, το κόστος χρηματοδότησης θα είναι χαμηλότερο, επειδή αντικατοπτρίζει τα τρέχοντα επιτόκια στις αγορές.
Σε αυτό το blog, έγιναν συγκρίσεις 7 και 10 ετών. Να γιατί.
Δεδομένου ότι τα δάνεια Pandemic Crisis Support μπορούν να έχουν μέση διάρκεια έως και 10 χρόνια, η μέση διάρκεια χρηματοδότησης του ESM μπορεί να είναι το πολύ 10 χρόνια.
Για τη χρηματοδότηση της πιστωτικής γραμμής, ο ESM θα εκδίδει με παρόμοιο τρόπο όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.
Η μέγιστη διάρκεια για ένα ενιαίο ομόλογο καθορίζεται από τη μέγιστη διάρκεια ενός συγκεκριμένου δανείου στο πλαίσιο της Pandemic Crisis Support (σσ. πιστωτική γραμμή για την πανδημία).
Δείξαμε επίσης μια απεικόνιση 7 ετών, διότι η τρέχουσα μέση χρηματοδότησή μας είναι 7,2 χρόνια, για να είμαστε ακριβείς.
Οι χρηματοοικονομικές αγορές κυμαίνονται, οι απαιτήσεις των επενδυτών αλλάζουν και προσπαθούμε πάντα να έχουμε την καλύτερη τιμή για τους δικαιούχους μας.
Δείξαμε εκτιμήσεις με βάση τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς για τη διάρκεια 7 και 10 ετών σε σύγκριση με τα ομόλογα που εκδόθηκαν από τους μετόχους του ESM για να δείξουμε τα οφέλη της Pandemic Crisis Support.
Για μια ακριβή σύγκριση του κόστους χρηματοδότησης, θα χρειαστεί να κατασκευάσουμε στρατηγικές χρηματοδότησης για τον ESM και τον μέτοχο του ESM που είναι παρόμοιες και συγκρίσιμες όσον αφορά τον κίνδυνο ρευστότητας και τον κίνδυνο επιτοκίου που φέρουν.
Επιπλέον, θα απαιτηθούν παραδοχές για μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης για την ανακύκλωση του χρέους.

Τι άλλαξε σε δύο μήνες;

Εν τω μεταξύ, οι αγορές κινήθηκαν μετά την εισαγωγή της πιστωτικής γραμμής του ESM.
Μετά τη σύσφιξη των τελευταίων δύο εβδομάδων του Μαΐου μετά την ενεργοποίηση της Pandemic Crisis Support, τα spread μεταξύ των ευρωπαϊκών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν έως τον Ιούνιο, πριν μειωθούν περαιτέρω από τις αρχές Ιουλίου.
Αυτό οφείλεται στη θετική αντίδραση της αγοράς στις νομισματικές πράξεις αγοράς ομολόγων PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (750 δισ. ευρώ και αυξήθηκε σε 1,350 τρισ. ευρώ) και στην απάντηση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής: ένα πακέτο μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ESM αξίζει συνολικά 540 δισ. ευρώ καθώς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Μια δημοσίευση από αξιωματούχος του ESM παρουσίασε περαιτέρω την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές μετά την απάντηση της Ευρώπης στην κρίση της πανδημίας.
Αυτό που είναι καλό για την Ευρώπη είναι ότι η σειρά των πρωτοβουλιών πολιτικής ηρεμεί τις αγορές και έκανε ευκολότερη και φθηνότερη για τους Ευρωπαίους ηγέτες τη χρηματοδότηση των οικονομιών τους από την αγορά.

Η πιστωτική γραμμή του ESM «συμπληρώνει» το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη σημερινή δημοσίευση των αξιωματούχων του ESM, γίνεται ειδική αναφορά και στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ωστόσο, είναι ότι οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας θα αρχίσουν να ρέουν μόνο από το 2021.
Η Pandemic Crisis Support του ESM συμπληρώνει αυτή τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που στοχεύει στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης του Covid-19.
Μπορεί ακόμη και να χρησιμεύσει ως γέφυρα χρηματοδότησης έως ότου το Ταμείο Ανάκτησης είναι διαθέσιμο.
Ενώ η εξοικονόμηση κόστους της Pandemic Crisis Support είναι μικρότερη από ό,τι πριν από δύο μήνες, λόγω των μειωμένων spread, ο ESM εξακολουθεί να είναι ελκυστικός για μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.
Στην πραγματικότητα, πολλές χώρες θα χρηματοδοτούσαν φθηνότερα μέσω του ESM.
Με τις αποδόσεις των ομολόγων να πέφτουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποδόσεις του ESM έχουν επίσης μειωθεί.
Ενώ τον Ιούνιο θα μπορούσαμε να δείξουμε ότι για 10 χρόνια ένας δανειολήπτης θα πληρώσει μηδενικούς τόκους, τώρα είναι ένα αρνητικό επιτόκιο.
Για παράδειγμα, για μέση διάρκεια χρηματοδότησης 7 ετών, η απόδοση θα ανερχόταν σε -0,26% και για 10 χρόνια, θα ήταν -0,12%» αναφέρεται στη δημοσίευση του ESM.







Τα κόστη δανεισμού του ESM υποχωρούν



Μάλιστα, στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η εξοικονόμηση κόστους για την Ιταλία.


Τέλος, ο ESM υπενθυμίζει ότι η πιστωτική γραμμή θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης