Πολιτική

Μητσοτάκης: Εφάπαξ καταβολή αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους, εντός του 2020 - Τσίπρας: Υποχρέωσή σας, όχι πολιτική απόφαση

Μητσοτάκης: Εφάπαξ καταβολή αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους, εντός του 2020 - Τσίπρας: Υποχρέωσή σας, όχι πολιτική απόφαση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν άλλα αιτήματα, καθώς η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες
(upd) Την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορούν κύριες συντάξεις, σε όλους τους συνταξιούχους, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του bankingnews.gr.
«Η κυβέρνηση θα καταβάλλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
«Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης του 1,4 δις ευρώ, αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, που αφορά όμως και συνταξιούχους του δημόσιου», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η  συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου.
«Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν άλλα αιτήματα, καθώς η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες.
«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες.
Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις.
Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή.
Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί.
Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία τόνισε ότι «η υποχρέωση της κυβέρνησης θα ήταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση στο βαθμό να καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει.

Δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιποι και θα δικαιωνόντουσαν. Θα υποβάλλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφαπαξ εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση».

«Κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για το Ταμείο Ανάκαμψης»

«Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».
«Είμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση.
Το κρίσιμο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σωστά σε δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.
Επεξεργαζόμαστε για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο.
Η στόχευση για την κατανομή των πόρων δεν θα γίνει όπως είθισται να γίνεται, με καθυστερήσεις στο σχεδιασμό, με πελατειακά συμφέροντα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελεί απλά την αντίδραση της Ευρώπης σε έναν ιό, αλλά σηματοδοτεί και την πτώση ενός ταμπού.
« Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι μια ιστορική στιγμή για την εμβάθυνση της Ευρώπης.
 Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας.
Οι καθαρές εισροές που θα λάβει είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.
 Συνολικά θα λάβουμε 72 δις ευρώ εάν προσθέσουμε και τους πόρους του δημοσιονομικού πλαισίου
Τους επόμενους δύο μήνες θα γίνει εντατική διαβούλευση προκειμένου να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναινέσεις
Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να διαμορφώσουμε ένα εθνικό συνεκτικό σχέδιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας στην κριτική που του άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, o πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες με χειρότερες προβλέψεις για την ύφεση της οικονομίας τους το 2020 από ότι η Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ανακριβή την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.

Το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία

Το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ο νέος μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών.
Το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις. Οι δύο παρατάσεις είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί,περισσότερα από 170.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μην επιστρέφετε εκεί. Το 2015 η τραγική σας διαπραγμάτευση μας στοίχησε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ ζημιά.
Για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση αυτή μέσω του σχεδίου "Ηρακλής", το οποίο έχει δρομολογηθεί, έχει δώσει στις τράπεζες ένα αξιόπιστο εργαλείο».

«Υλοποιείται ελάφρυνση έως μηδενισμός προκαταβολής φόρου για το 2019»

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι καθιερώνεται ένα ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους για να μεταφέρουν στην Ελλάδα την φορολογική τους έδρα, με τον συντελεστή στο 7%.
Το δεύτερο κύμα ρυθμίσεων δυναμώνει τις πολιτικές θωράκισης εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό. Υλοποιείται η ελάφρυνση έως ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για το 2019, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

«Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε»

 «Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.
«Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει στο μονοπάτι της προόδου σε όλα τα επιπεδα γιατί έχουμε μια κοινωνία ενωμένη, ένα κράτος που διαρκώς εκσυγχρονίζεται», προσέθεσε.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υποχρέωσή σας τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, όχι πολιτική επιλογή - Στρώνετε το έδαφος για λιτότητα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την ότι δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και ότι στρώνει το σχέδιο για νέα μέτρα λιτότητας.
Όσον αφορά την καταβολή των αναδρομικών, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η καταβολή τους αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης και όχι πολιτική επιλογή.
«Δεν ήταν "πολιτική επιλογή" σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ», τόνισε προς τον πρωθυπουργό, ενώ ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη και να θέσει έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο και σε ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις και τις προβλέψεις του αναπτυξιακού πλάνου.
«Η πανδημία έχει προκαλέσει επιπτώσεις που χτύπησαν τις οικονομίες όλων των χωρών.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πτωτική πορεία από το Σεπτέμβριο του 2019 και ότι οι επιπτώσεις από το lockdown θα είναι ισχυρές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε πριν η χώρα συναντήσει την πανδημία, να πετύχει την χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ.
Προτείναμε έγκαιρα εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, μέτρα για την αναχαίτιση των μέτρων που έρχονται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εσείς όμως αντιμετωπίσατε αυτήν την κρίση με λάθος πρόσημο, δεν λάβατε διδάγματα από την κρίση χρέους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δυστυχώς καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν μας λέει ότι η ανάκαμψη του 2021 θα είναι αρκετή για να καλύψουμε την ύφεση που θα έχουμε φέτος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ είπε πολλά λόγια προεκλογικά υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «στην πράξη εργάστηκε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πρότεινε «έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων που έρχονται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντί για έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους και την αγορά κινήθηκε «ανεπαρκώς» και με την εκτίμηση ότι η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Όμως, «καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη που θα έχουμε την επόμενη χρονιά είναι αρκετή για να καλύψει την ύφεση που θα έχουμε φέτος», σημείωσε, παραπέμποντας και σε κυριακάτικη συνέντευξη της διευθύντριας του ΔΝΤ.
Σχολίασε ότι η κυβέρνηση «ξορκίζει το κακό, μην τυχόν και χαλάσει το αφήγημα της ιστορίας επιτυχίας που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε» και πως αντιμετωπίζει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» την κρίση που «ήδη έχει πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, ως «αυτοεκληρούμενη προφητεία».
Δηλαδή, ότι δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας και δεν έχει σχέδιο για την επόμενη φάση.
Έτσι, «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα των προβλέψεων» θα έρθει να πει στον λαό: «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης