Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι ΗΠΑ δεν παράγουν τίποτε, τη ζήτηση θέλει να τονώσει η Fed

tags :
Rabobank: Οι ΗΠΑ δεν παράγουν τίποτε, τη ζήτηση θέλει να τονώσει η Fed
Έντονο το παραγωγικό έλλειμμα στις, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank 
Παραγωγικό έλλειμμα παρουσιάζουν οι ΗΠΑ, με τη Fed να λαμβάνει μέτρα αλλά για να τονώσει τη ζήτηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Οι αγορές και, γενικότερα, τελούν εν αναμονή των αποφάσεων της Fed.
Σε αυτό το χρονικό σημείο, δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, παρότι ο κορωνοϊός επιτάσσει τη λήψη πρωτοβουλιών.
Οι εξώσεις έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ οι αιτήσεις για επιδόματα έχουν αυξηθεί.
Στο μεταξύ, το Κογκρέσο είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά τη φύση και το μέγεθος του νέου πακέτου στήριξης, παρότι οι μεταβιβαστικές πληρωμές αναμένεται να τερματιστούν στις 31 Ιουλίου και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 28 Ιουλίου η Fed επέκτεινε το δανειακό πρόγραμμα των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά το μέτρο του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, δεν αναμένεται κάτι νεότερο, από τη στιγμή που οι αποδόσεις των τίτλων χρέους κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και τα επιτόκια βρίσκονται στο 0%.
Στο μέτωπο της αγοράς συναλλάγματος, η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Κατά τα άλλα, κύριο μέλημα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ είναι η τόνωση της κατανάλωσης, αλλά και η διατήρηση της χρηματιστηριακής αγοράς σε υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο, από την εξίσωση της Fed λείπει η παραγωγή – η μεταβλητή που ορίζει πού βρισκόμαστε και γιατί βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο.
Φυσικά, η αμερικανική οικονομία δεν έχει τυχαία στραμμένη την προσοχή της στη ζήτηση, αντί για την προσφορά.
Από το 1945 έως το 2016, η φιλοσοφία της χώρας είναι «αφήστε τα άλλα κράτη να παράγουν ώστε εμείς να καταναλώνουμε», παρά τις όποιες προσπάθειες έχει κάνει ο πρόεδρος Trump.
Υπό το πρίσμα αυτό, μην παραβλέπετε ότι η αμερικανική εταιρεία Kodak μόλις έλαβε δάνειο ύψους 7,75 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση για να στραφεί στην παραγωγή χημικών που απαιτούνται για την τοπική παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, ένα βήμα που έγινε για να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ δεν εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την Κίνα και Ινδία για τέτοια προϊόντα.
Κατά τα άλλα, η οικονομία των ΗΠΑ πρέπει να έλθει κάποια στιγμή αντιμέτωπη με μονοπώλια.
Κινήσεις κατά των μονοπωλίων είχαν γίνει και κατά τη διάρκεια άλλων δεκαετιών.
Το Κογκρέσο είχε εκδώσει μια σειρά από αντιμονοπωλιακούς νόμους για τη διαμόρφωση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτή η στρατηγική έχει πάψει να είναι αποτελεσματική, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλελεύθερη οικονομική σκέψη.
Πλέον, οι τεχνολογικοί γίγαντες ορίζουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός εξαιρετικά αποπληθωριστικό, το οποίο θα κρατήσει τις τιμές για πάντα χαμηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης