Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ηροδότου (EKT): Aναγκαιότητα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο

Ηροδότου (EKT): Aναγκαιότητα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο
Οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου 
Οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες και οι κατασχέσεις αρχίσουν ξανά μετά το μορατόριουμ που εφαρμόστηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας, ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.
Η αναστολή των πλειστηριασμών λόγω της πανδημίας Covid-19 και το «πάγωμα» στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων με NPLs δεν θα διαρκέσει πολύ.
Οι τρέχουσες συνθήκες θα ανατραπούν και οι ισολογισμοί των τραπεζών θα εξορθολογιστούν, επεσήμανε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg ο κ. Ηροδότου.
Με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι αντιμέτωπες με ένα εξαιρετικά δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και την πτώση της ζήτησης, τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν άλλη μία πρόσθετη πρόκληση να αντιμετωπίσουν:
Το βαρίδι των NPLs, που τις απειλεί από το 2013.
«Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να εξετάζουμε προληπτικά σχέδια ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε εκτροπή.
Γενικά, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει μια τέτοια προσέγγιση» υποστηρίζει ο κ. Ηροδότου.

Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου επεσήμανε πως ελήφθη μια ιστορική συμφωνία, που θα αποτελέσει ισχυρό πυλώνα στήριξης για τη ζώνη του ευρώ.
Επίσης, θα μετριάσει το βάρος του δημοσίου χρέους και τις αποδόσεις των ομολόγων.
«Η ενίσχυση της αλληλεγγύης στέλνει ένα μήνυμα στους επενδυτές και στον κόσμο, ότι υπάρχει η θέληση να επιτευχθεί ανάκαμψη σε όλες τις επικράτειες» είπε.
«Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει εμβάθυνση σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η βοήθεια της ΕΕ έχει τεράστια σημασία για χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Κύπρος, δεδομένης της επίδρασης του ιού στον τουρισμό.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα έρευνα του Bloomberg, η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί 7% το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης