Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν τι συμβαίνει αλλά στο τέλος θα διαψευστούν – Στήνονται ψυχροπολεμικά στρατόπεδα εκ νέου

tags :
Rabobank: Όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν τι συμβαίνει αλλά στο τέλος θα διαψευστούν – Στήνονται ψυχροπολεμικά στρατόπεδα εκ νέου
Οι παγκόσμιες αγορές είναι διαιρεμένες με την πολιτική, τα νομίσματα και το σύστημα εκκαθάρισης όπως ήταν στη δεκαετία του 1930 όταν έληξε ο χρυσός κανόνας... αναφέρει η Rabobank
Όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν τι συμβαίνει αλλά στο τέλος θα διαψευστούν.
 Στο προσκήνιο θα έρθει το φαινόμενο Rashomon αναφέρει σε ανάλυση της η Ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Η ταινία του 1950 "Rashomon" από τον σκηνοθέτη Akira Kurosawa, ένα κλασικό έργο που αφηγείται την ιστορία ενός τρομερού εγκλήματος το οποίο παρουσιάζεται από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Το «φαινόμενο Rashomon» είναι ένας σχετικός όρος που περιγράφει τη διαβόητη αναξιοπιστία των μαρτύρων, όπου σε ένα γεγονός δίδονται αντιφατικές ερμηνείες ή περιγραφές από τα εμπλεκόμενα άτομα.
Κάπως σαν τις αγορές:
Όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν τι συμβαίνει.
Η ταινία The Thomas Crown Affair (1968) αποδίδει πολύ καλά την σημερινή πραγματικότητα.
Όλοι προσπαθούν να συνδέσουν ταυτόχρονα αφηγήσεις που εκτυλίσσονται σε διαφορετικά μέρη, που όλες βασίζονται σε ένα ενοποιημένο συμπέρασμα.
Σε μια οθόνη έχουμε την Fed, η οποία προειδοποιεί ότι θα στηρίζει την αμερικανική οικονομία χωρίς όμως να ανακοινώσει κάτι νέο πλην της διευκόλυνσης συναλλαγών repo έως τον Μάρτιο του 2021.
Το 5ετές ομόλογο των ΗΠΑ σημείωσε νέο χαμηλό κάτω από 0,25%, ποιος χρειάζεται έλεγχο καμπύλης απόδοσης;
Επίσης η FED δεν σκέφτεται να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τουλάχιστον το 2026.
Και με τα 10ετή ομόλογα να έχουν αποδόσεις στο 0,54%, δεν αναμένονται περισσότερες από μία αυξήσεις την επόμενη δεκαετία.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ φαίνεται ανίκανο να βρει μια κατάλληλη δημοσιονομική απάντηση για να διατηρήσει την οικονομία σε λειτουργία, παρά τους ισχυρισμούς της Fed.
Άλλες λίγες μέρες, ίσως (;)
Ίσως όχι.
Εν τω μεταξύ, οι γίγαντες της τεχνολογίας των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν μεικτά από τους αρμοδίους.
Η Κίνα συνεχίζει να καταπατάει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο Χονγκ Κονγκ, φοιτητές ακτιβιστές συνελήφθησαν χθες το βράδυ 29 Ιουλίου 2020 σύμφωνα με το νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος σχεδόν σίγουρα θα προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης.
Η Global Times έκανε μια εξαιρετική επίθεση στην Αυστραλία ξεπερνώντας τη συνήθη απειλή των μαζικών οικονομικών συνεπειών των «λανθασμένων ενεργειών» τονίζοντας ότι «πιθανότατα θα αντιμετώπιζε αφόρητες συνέπειες» εάν σε μια σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας η Αυστραλία έπαιρνε θέση.
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ αποσύρουν 12.000 στρατεύματα από τη Γερμανία, όπως, σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ, Trump, η Αμερική δεν θα είναι το «κορόιδο».
Ναι, η κίνηση θα πάρει χρόνια.
Ναι, το Κογκρέσο μπορεί να παρέμβει.
Αλλά ένα μήνυμα έχει ήδη σταλεί στα πιο ανυπόμονα μέρη της Ευρώπης: ξυπνήστε.
Η Ιαπωνία θέλει να ενταχθεί στην Five Eyes μαζί με Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία και Αμερική προς την κατεύθυνση της βαθύτερης στρατιωτικής συνεργασίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στον Ινδικό Ωκεανό.
Η Χιλή προτιμά να κατασκευάσει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο διαδικτύου με την Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία και στη συνέχεια στην Ιαπωνία παρά κατευθείαν να έχει πρόσβαση στην Κίνα.
Ωστόσο, η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι θα εγγραφεί στο πρόγραμμα της Κίνας για να αποκτήσει πρόσβαση 5G και οι Φιλιππίνες συμφώνησαν να το πράξουν τόσο με την Ericsson όσο και με την Huawei.
Οι πλευρές διαμορφώνονται, ακόμη και αν πρόκειται για τηλεπικοινωνίες που σηματοδοτούν στρατόπεδα.
Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί να μην είναι το τέλος.
Σε έκθεση της Bank of China International (BOCI), οι κινεζικές τράπεζες προέτρεψαν να απομακρυνθούν από το SWIFT καθώς οι αναμένονται αμερικανικές κυρώσεις».
Πράγματι, η έκθεση, υποστηρίζει τη μεγαλύτερη χρήση του διασυνοριακού διατραπεζικού συστήματος πληρωμών (CIPS) της Κίνας αντί του SWIFT με βάση το Βέλγιο.
«Μια καλή γροθιά στον εχθρό θα σώσει τον εαυτό σας από εκατοντάδες γροθιές από τους εχθρούς σας», προσθέτει και. «Πρέπει να προετοιμαστούμε εκ των προτέρων, διανοητικά και πρακτικά.»
 Γι 'αυτό βλέπουμε ανοιχτά τη λέξη «εχθροί» που χρησιμοποιείται στην έρευνα τραπεζικών επενδύσεων.
Η έκθεση προσθέτει ότι εάν οι ΗΠΑ διακόψουν την πρόσβαση ορισμένων κινεζικών τραπεζών σε διακανονισμούς σε δολάρια ΗΠΑ μέσω κυρώσεων, η Κίνα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει να χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ ως το αποθεματικό νόμισμα για τους ελέγχους συναλλάγματος - ή άλλες συναλλαγές.
Συνιστά επίσης στην Κίνα να αναπτύξει νομοθεσία παρόμοια με το πλαίσιο αποκλεισμού της ΕΕ, το οποίο θεωρητικά επιτρέπει στο μπλοκ να διατηρήσει το εμπόριο με το Ιράν, ακόμη και εάν υπάρχουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Η αφήγηση είναι μια πολύ αδύναμη παγκόσμια οικονομία που πλήττεται από ιούς (που υπογραμμίζεται από το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου), που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία 50 χρόνια.
Διεθνώς ο δημοσιονομικός ενθουσιασμός μπορεί να εξασθενήσει, οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας να κλιμακωθούν και το γεωπολιτικό ρίσκο να ενταθεί.
Φυσικά, όλα αυτά ήταν γεγονότα, τάσεις ή ισορροπίες που είχαμε ήδη πει πριν από τον ιό (και κανένα από αυτά δεν έχει σημασία για τις αγορές μετοχών, οι οποίες κολυμπούν ανέμελα στα ποτάμια μετρητών).
Ωστόσο, από κινηματογραφική άποψη, χρειαζόμαστε την τελική αποκάλυψη:
Ποιος θα ενταχθεί στο σύστημα CIPS της Κίνας;
Τα δεδομένα της CIPS δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκε συναλλαγή μόνο 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ καθημερινά το 2019 έναντι των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω SWIFT.
Κανένα στατιστικό στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι θα υπάρξει μετάβαση στο CIPS εάν ενταθούν οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, όταν γίνεται λόγος για πυραύλους που εκτοξεύονται στην (Αυστραλία) ή ότι πρέπει να κάνετε τη δική σας επίγεια μάχη (Γερμανία).
Επιπλέον, το έργο SWIFT γύρω από την ΕΕ που έχει συσταθεί για το εμπόριο με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει η BOCI, είναι ένα δέντρο που δεν έχει παράξει καρπούς.
Σε αυτήν την περίπτωση, το τελευταίο στιγμιότυπο αυτής της ταινίας εξακολουθεί να δείχνει μια Κίνα που είναι δυνητικά απομονωμένη χρησιμοποιώντας το CIPS για συναλλαγές με ένα μικρό υποσύνολο χωρών όπως η Καμπότζη και το Λάος (και οι δύο λαμβάνουν αμερικανικά δολάρια), καθώς και τη Ρωσία , πιθανότατα,
Οι παγκόσμιες αγορές είναι διαιρεμένες με την πολιτική, τα νομίσματα και το σύστημα εκκαθάρισης όπως ήταν στη δεκαετία του 1930 όταν έληξε ο χρυσός κανόνας.
Ας ελπίσουμε ότι οι υπεύθυνοι δεν θα είναι πολύ εξαντλημένοι όπως στο παρελθόν και δεν θα δούμε ποτέ ξανά αυτήν την ταινία να αναπαράγεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης