Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J P Morgan: Στο 85% η πιθανότητα νίκης του Biden στις ΗΠΑ – Για τον Trump θα είναι δημοψήφισμα – Τι θα συμβεί στις αγορές;

J P Morgan: Στο 85% η πιθανότητα νίκης του Biden στις ΗΠΑ – Για τον Trump θα είναι δημοψήφισμα – Τι θα συμβεί στις αγορές;
Με βάση την έρευνα της J.P. Morgan για τις μετοχές στην Wall Street η νίκη του Biden θα είναι ουδέτερη ή ελαφρώς θετική σε αντίθεση με την εκτίμηση της αγοράς ότι η νίκη των Δημοκρατών το Νοέμβριο θα είναι αρνητική για τις μετοχές
Στο 85% διαμορφώνεται η πιθανότητα νίκης του Joe Biden του υποψηφίου των δημοκρατικών στις ΗΠΑ έναντι του τωρινού Προέδρου D. Trump, σύμφωνα με τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan με επενδυτές.
Η εκλογική αναμέτρηση στις 3 Νοεμβρίου 2020 – υπάρχει θέμα μετάθεσης των εκλογών προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων – θα αποτελέσει δημοψήφισμα για τον Trump.
Στις 28 Ιουλίου, η JP Morgan πραγματοποίησε μια τηλεδιάσκεψη με τους πελάτες της, αναλύοντας τις προοπτικές για τις εκλογές των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας εξωτερικούς συμβούλους χωρίς να αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των οικονομολόγων της JP Morgan.
Η τράπεζα σημείωσε ότι η ερευνητική της ομάδα "παραμένει ρητά μη κομματική και δεν υποστηρίζει καμία συγκεκριμένη υποψηφιότητα ή πλατφόρμα πολιτικής".

Οι βασικές ημερομηνίες που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές:

-Την δημοσιοποίηση της πλατφόρμας των δημοκρατικών στη Δημοκρατική Εθνική Σύμβαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου.
-Η επιλογή των Αντιπροέδρων θα πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου 2020.
-Το πρώτο τηλεοπτικό debate μεταξύ Trump και Biden έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου.

Ποια είναι τα 10 βασικά συμπεράσματα της συνδιάσκεψης:

1)Υπήρξε σχετική ομοφωνία από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν την Προεδρία, τη Βουλή των αντιπροσώπων και την Γερουσία, με πιθανότητες νίκης του Biden να φθάνει το 85%.
Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα αποτελέσουν ουσιαστικά δημοψήφισμα για τον Trump.
Ενώ οι υποστηρικτές του Trump παραμένουν πιστοί, ο Biden βρίσκεται μπροστά από τον Trump κατά περίπου 9% έως 10%.
Επίσης τα ποσοστά αποδοκιμασίας του Biden μεταξύ των ψηφοφόρων παραμένει χαμηλή.

2)Οι προοπτικές επανεκλογής του Trump θα καθοριστούν από τρεις παράγοντες
Τον κορωνοιό, την ικανότητα και την Κίνα.
Ο COVID-19 εμποδίζει τον Trump να επαναφέρει την κατάσταση στα μέτρα του «επιχείρηση ως συνήθως», με τον Trump να χάνει τον πολιτικό πόλεμο.
Οι χειρισμοί Trump για την πανδημία COVID-19 έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να διαχειρίζεται μια κρίση και έχει αποδυναμώσει την «λατρεία της προσωπικότητας» που ήταν το μεγαλύτερο μέρος της έλξης του.
Ο Trump και Biden είναι πιθανό να ξεχωρίσουν στο ποιος θα είναι πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα.

3)Ο Biden θα ενεργήσει ως ενοποιητής τάσεων και είναι πιθανό να υιοθετήσει ένα μικτό και διαφορετικό κυβερνητικό σχήμα που θα ενσωματώνει πιο προοδευτικά στοιχεία του κόμματος.
Η Elizabeth Warrenείναι πιθανό να λάβει εξέχοντα ρόλο στο υπουργικό συμβούλιο ή ενδεχομένως ως πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας ή Γενική Εισαγγελέας, καθώς είναι ο αντιπρόσωπος της προοδευτικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος.
Οι κορυφαίοι υποψήφιοι αντιπρόεδροι φαίνεται να έχουν περιοριστεί στην Kamala Harris ή την Susan Rice.
Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών είναι απίθανο να προέλθει από την Wall Street.

4)Το σχέδιο «Build Back America» του Biden είναι αποφασιστικά κεντρικό έχοντας απορρίψει τις πιο προοδευτικές δημοκρατικές προτάσεις, όπως το Medicare for All, την νέα Πράσινη Συμφωνία κ.α.

5)Αναμένονται υψηλότεροι φόροι, μια στροφή στην ενεργειακή πολιτική και ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξημένες δαπάνες για υποδομές και διαγραφή φοιτητικών χρεών από την κυβέρνηση Biden.
Ο Biden είναι πιθανό να προτείνει αύξηση σε νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα κατά το πρώτο έτος της θητείας του.
Ο επόμενος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του με 3 τρισεκ. δολάρια (ενδεχομένως 4 τρισεκ. δολάρια εάν ψηφιστεί το τελευταίο νομοσχέδιο οικονομικής ενίσχυσης) αυξάνοντας το ομοσπονδιακό έλλειμμα.
Κανένας υποψήφιος δεν έχει περιγράψει πώς θα χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα.

6)Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι η ρητορική κατά της Κίνας ήρθε  για να μείνει και είναι πιθανό να ενταθεί ως μέρος της στρατηγικής των προεκλογικών εκστρατειών των δύο υποψηφίων.
Ο Trump έχει επιτεθεί στον Biden ότι είναι πολύ αδύναμος απέναντι στην Κίνα ενώ ο Trump υπερηφανεύεται για το ότι είναι ο πρώτος μεγάλος ηγέτης που αντιστάθηκε στην Κίνα.

7)Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας θα επεκταθεί πέρα από τα εμπορικά ζητήματα στην τεχνολογία και τη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης των κινεζικών εταιρειών στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, καθώς και στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

8)Ο Biden θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση πολυμερών και διεθνών σχέσεων με τον κόσμο, προσεγγίζοντας την Ευρώπη, επανεξετάζοντας την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την επανασύνδεση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και του Ειρηνικού, όπως η Ιαπωνία και η Κορέα.
 Μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Κίνας θα περιλαμβάνει πιθανώς τη συνεργασία με την ΕΕ και το Μεξικό εναντίον της Κίνας σε εμπορικά θέματα.

9) Υπάρχει μεγάλο περιθώριο επαναξιολόγησης του νόμου Dodd Frank να επηρεάσει την κανονιστική ρύθμιση της εποπτείας των πολιτικών και των επιπτώσεων, ιδίως καθώς η θητεία του Randal Quarles ως Αντιπροέδρου για την Εποπτεία λήγει τον Οκτώβριο του 2021 (ακόμη και όταν ο ρόλος του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζεται μέχρι το 2032).
Η πίεση θα είναι επίσης ισχυρή για την υιοθέτηση αντιμονοπωλιακών μέτρων για τον περιορισμό του μεγέθους των εταιρειών megatech και την είσπραξη υψηλότερων φόρων.

10)Με βάση την έρευνα της J.P. Morgan για τις μετοχές στην Wall Street η νίκη του Biden θα είναι ουδέτερη ή ελαφρώς θετική σε αντίθεση με την εκτίμηση της αγοράς ότι η νίκη των Δημοκρατών το Νοέμβριο θα είναι αρνητική για τις μετοχές.
Ωστόσο, στην τηλεδιάσκεψης της J P Morgan επισημάνθηκε ότι το κόστος των υψηλότερων φόρων δεν είναι υψηλό και θα μπορούσε να φτάσει στο 10% έως 12% στα EPS κέρδη ανά μετοχή.
Η ερευνητική ομάδα της JPM Equity επισημαίνει ότι η αύξηση των δαπανών για υποδομές και η αύξηση του ελάχιστου μισθού,  καθώς και η μείωση της αβεβαιότητας που έχει συσχετιστεί με τον τρόπο διακυβέρνησης του Trump θα αντισταθμίσει πολλές από τις φορολογικές επιπτώσεις, τις οποίες θα δώσουν ένα κέρδος 9 δολάρια ανά μετοχή για τον δείκτη S&P 500.

Οι δαπάνες για υποδομές θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για το Biden και θα μπορούσαν να εκπληρώσουν πολλαπλές προτεραιότητες της ατζέντας, όπως η αύξηση της απασχόλησης σε μια οικονομία μετά το COVID-19, η επέκταση της χρήσης εναλλακτικών ενεργειακών και πράσινων τεχνολογιών και η επέκταση των υπαρχόντων συστημάτων δημόσιας μεταφοράς, ισχύος και επικοινωνιών.
Το μέγεθος και το εύρος θα καθορίσουν τελικά τον θεμελιώδη αντίκτυπο, αλλά ένα σχέδιο ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πέντε χρόνια με τις εταιρείες S&P 500 να απορροφούν το 50% των δαπανών (άμεσα και έμμεσα) θα αυξήσει 8% τα περιθώρια κέρδους και αυτό θα σήμαινε ένα όφελος 1 δολάριο ανά μετοχή κάθε έτος.
Επιπλέον, η αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού, ενώ είναι ουδέτερη προς θετική για τις εταιρείες S&P 500, θα ήταν αρνητικό πλήγμα στα περιθώρια κέρδους για την ευρύτερη οικονομία και πιθανότατα θα συνέβαλε στην περαιτέρω ανισότητα μεταξύ των εταιρειών που είναι σε θέση να απορροφήσουν υψηλότερους μισθούς έναντι εκείνων που δεν έχουν αυτή την ικανότητα.
Η χαλάρωση των δασμών θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αντιστάθμιση των υψηλότερων φόρων.
Οι δασμοί ήταν η μεγαλύτερη πρόοδος για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και είχαν σωρευτική επίδραση 12 δολάρια ανά μετοχή.
Επομένως, εάν ο Biden είναι σε θέση να επιτύχει διμερή χαλάρωση των δασμών  με αυξημένες αγορές αγαθών από την Κίνα, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική αντιστάθμιση για τους υψηλότερους φόρους.
Ο τομέας της τεχνολογίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολυετούς οικονομικής ανάπτυξης και με την παγκόσμια έκρηξη της ψηφιαοποίησης να επιταχύνεται από το COVID-19, τώρα διαπραγματεύεται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές.
Ωστόσο, οι ονομαστικές προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού παραμένουν δομικά χαμηλές και οι επενδυτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν μεγαλύτερο ασφάλιστρο για την καινοτομία.
Αν και ένα σημαντικό σοκ πληθωρισμού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την νέα τεχνολογία, εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα που κατέχουν οι ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης