Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RSM, Goldman Sachs, RBC Capital Markets, Capital Economics: Στο έλεος του κορωνοϊού η αμερικανική οικονομία

RSM, Goldman Sachs, RBC Capital Markets, Capital Economics: Στο έλεος του κορωνοϊού η αμερικανική οικονομία
Το χτύπημα της πανδημικής κρίσης βυθίζει την οικονομία των ΗΠΑ
Στο έλεος του κορωνοϊού είναι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με τις RSM, Goldman Sachs, RBC Capital Markets και Capital Economics
Το χτύπημα της πανδημικής κρίσης στην αμερικανική οικονομία ήταν άνευ προηγουμένου.
Η πτώση του ΑΕΠ κατά 32% σε ετήσια βάση, βέβαια, είχε προεξοφληθεί και μάλλον τα χειρότερα έχουν παρέλθει.
Ωστόσο, το μέλλον, αν μη τι άλλο, δεν προδιαγράφεται λαμπρό – τουναντίον.
Η απασχόληση σημείωσε θετικό ρεκόρ τον Μάιο και τον Ιούνιο, όμως υπήρξε πισωγύρισμα.
Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σημειώνουν έντονη αύξηση, καθώς ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους.
Επίσης, το νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού γεννά αισιοδοξία.
«Τώρα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι επιπτώσεις από την πρόωρη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας» επισημαίνει ο επικεφαλής ο Joseph Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM, προσθέτοντας:
«Τις τελευταίες εβδομάδες η οικονομία επιβραδύνει».
Το ΑΕΠ σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 32,9% την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου - η χειρότερη επίδοση στην ιστορία.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Λευκού Οίκου, αναμένουν ότι το κλίμα θα αναστραφεί το τρίτο τρίμηνο.
Η ανάκαμψη θα είναι απότομη.
Όμως αυτές οι προσδοκίες τείνουν να μετριάζονται.
Η Goldman Sachs αναφέρει ότι ο δείκτης τρέχουσας δραστηριότητας, ο οποίος συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μετρήσεων, εμφάνισε μια μικρή επέκταση (+0,5%) τον Ιούνιο, που γύρισε σε -3,8% τον Ιούλιο.
Όσον αφορά το μέλλον, η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως η οικονομία είναι στο έλεος του ιού.
«Παρότι η κατάσταση [στο β’ τρίμηνο] είναι πιθανό να αντιστραφεί στο γ’ τρίτο, ο ιός παραμένει ο κυρίαρχος μοχλός των βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης» δήλωσε η Goldman Sachs την Πέμπτη 30 Ιουλίου.
Η RBC Capital Markets εκτιμά πως ανά μήνα θα αποκαθίστανται 2 εκατ. Θέσεις εργασίας, ενώ η Capital Economics υπολογίζει αυτό τον αριθμό στο μισό.
Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις εργασίες πιθανότατα θα είναι πολύ λιγότερες από τα 4,8 εκατομμύρια που προστέθηκαν τον Ιούνιο και τα 2,7 εκατομμύρια τον Μάιο.
Τα μαθηματικά υποδηλώνουν ότι η οικονομία θα οπισθοχωρήσει μερικά σκαλοπάτια, αφού πρώτα επιτάχυνε θεαματικά.
«Είναι σαν να ανακτήσει περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ που χάσαμε το β’ τρίμηνο στο γ’ τρίμηνο» δήλωσε ο Mark Zandi, οικονομολόγος στη Moody’s Analytics.
Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στην πλήρη απασχόληση μέχρι το 2023 και το 2024» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει στο επίκεντρο.
Η Fed έχει λάβει εξαιρετικές αποφάσεις μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού στο 0% και εφαρμόζοντας μια σειρά προγραμμάτων δανεισμού και ρευστότητας.
Από την άλλη, ο πολιτικός διχασμός στο Κογκρέσο καθυστερεί τις όποιες αποφάσεις δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο Brusuelas, ο οικονομολόγος της RKM, είπε ότι βλέπει μια ανάκαμψη σε σχήμα swoosh (το σήμα της Νike), σε ένα μακρύ, αργό μοτίβο ανάπτυξης εφόσον δεν υπάρξουν ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση και ένα εμβόλιο Covid-19.
«Φοβάμαι ότι αρχίζουμε να δημιουργούμε τις συνθήκες που παρατηρήσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν η δημοσιονομική κόπωση προκάλεσε μια σειρά σφαλμάτων πολιτικής που επιμήκυναν τη Μεγάλη Ύφεση» είπε.
Ο πρόεδρος Powell και οι συνάδελφοί του της Fed έχουν επανειλημμένα ζητήσει περισσότερη βοήθεια στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να έχει κάποια βέλη στη φαρέτρα της, αλλά το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης