Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ύφεση 8% στην Ευρωζώνη το 2020 - Πιο αργή και άνιση η ανάκαμψη

Oxford Economics: Ύφεση 8% στην Ευρωζώνη το 2020 - Πιο αργή και άνιση η ανάκαμψη
Η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα είναι αργή και άνιση
Πιο αργή και άνιση αναμένεται η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, εκτιμά η OxfordEconomics, η οποία τοποθετεί την ύφεση για το σύνολο του 2020 στο 8%.
«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ευρωζώνη υπέστη μια τεράστια συρρίκνωση της παραγωγής στο β' τρίμηνο και η πτώση του ΑΕΠ κατά 12,1% ήταν μακράν η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση ιστορικά.
Τα μηνιαία δεδομένα έδειξαν αύξηση της δραστηριότητας τον Μάιο και τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε ισχυρή ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο.
Αλλά πέρα από αυτήν την αρχικήάνοδο, η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο σταδιακή, και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% συνολικά φέτος», αναφέρουν οι αναλυτές σε σχόλιό του για τα στοιχεία του ΑΕΠ β΄τριμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Τα στοιχεία του ΑΕΠ για τις 4 μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, κατέδειξαν την άνιση επίδραση της πανδημίας,
Η Ισπανία υπέφερε από τη μεγαλύτερη συρρίκνωση, της τάξης του 18,5% στο β΄τρίμηνο.
Αυτό σημαίνει ότι η συνολική πτώση του ισπανικού ΑΕΠ στο α΄εξάμηνο, ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την πτώση του ΑΕΠ της Γερμανίας.
Με τις προοπτικές της ανάκαμψης να είναι άνισης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, για παράδειγμα λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ισπανίας από τον τουρισμό - υπογραμμίζεται εκ νέου η ανάγκη της πρόσφατης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (31/7/2020), το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 12,1% επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, κι ενώ στο α' τρίμηνο η μείωση ήταν της τάξης του 3,6%.
Σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 15% ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με την εκτίμηση του 14,5% κι ενώ στο α' τρίμηνο η υποχώρηση διαμορφώθηκε στο 3,1%.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης