Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τον οδικό χάρτη για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης έβαλε το υπουργικό συμβούλιο

Τον οδικό χάρτη για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης έβαλε το υπουργικό συμβούλιο
Η κυβέρνηση έχει έτοιμο τον οδικό χάρτη για το Ταμείο Ανάκαμψης, τους ευρωπαϊκούς πόρους δηλαδή, που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα και το σχέδιο με βάση το οποίο θα διατεθούν
Με γνώμονα την πεποίθηση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι τα 72 δισ. ευρώ συνιστούν μία μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση και τον συνολικό παραγωγικό αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας, η κυβέρνηση έχει έτοιμο τον οδικό χάρτη για το Ταμείο Ανάκαμψης, τους ευρωπαϊκούς πόρους δηλαδή, που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα και το σχέδιο με βάση το οποίο θα διατεθούν.
Υπό το πρίσμα αυτό, το πλαίσιο καθώς και οι επιτελικοί ρόλοι για την αξιοποίηση του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης τέθηκαν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να εισηγείται τη δημιουργία μιας εκτελεστικής επιτροπής η οποία θα συντονίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τόσο ως προς την εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, όσο και την υλοποίησή του.
Σε αυτή την πενταμελή επιτροπή, προσανατολισμένη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, συμμετέχουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού.
Επίσης, θα υπάρξουν πέντε ομάδες εργασίας οι οποίες θα ενισχύουν το έργο της εκτελεστικής επιτροπής ενώ τα υπουργεία θα κάνουν επιμέρους δράσεις για να εξειδικεύσουν ανά τομέα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.
Μια πρόγευση από αυτό, θα δούμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ενώ στη συνέχεια θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα και στις 15 Οκτωβρίου, ως προσχέδιο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες.
Και η καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίησή του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι η 15η Απριλίου του 2021.
Οι πέντε ομάδες εργασίας που θα δημιουργηθούν για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, αναφέρουν στην κυβέρνηση, είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Την εποπτεία στο σύνολο των ροών χρηματοδότησης θα έχει το υπουργείο Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια διαδικασία πολύ επίπονη η οποία ωστόσο θα απασχολήσει την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Γι αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ανέβουν οι ρυθμοί, να είναι πολύ μικρή η ανάπαυλα των διακοπών και παράλληλα, να μη χαθεί ούτε λεπτό, ούτε και ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης